BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megbírságolták a Goldmant, mert kiszivárogtak bizalmas elemzések

A Goldman Sachs amerikai befektetési bankot az illetékes amerikai szabályozó hatóság: az értékpapír- és tőzsdebizottság (SEC) 22 millió dollár összegű birsággal sújtotta azon vádak alapján, hogy vezető ügyfeleit vélhetően értékpapírokra vonatkozó, nem publikált, bizalmas elemzői becslések birtokába juttatta.

Olyan heti bizalmas tanácskozásokról kiszivárgó információkról van szó, amelyek elemzői ajánlásokat tartalmaznak arra nézve, vajon érdemes-e valamilyen értékpapírt megvásárolni vagy eladni.

A Goldman nem ismerte el, de nem is tagadta a vádakat. A BBC News szerint a Goldmant már korábban bírálat érte a globális pénzügyi válságban játszott szerepéért, beleérte az amerikai lakáspiac pangását és a görög államadósság problémáit.

A brit tévé emlékeztetett arra, hogy a Goldman vállalta 550 dollár kifizetését egy csalás miatti polgári per rendezésére, ami a legnagyobb bírságvolt a SEC történetében.

A Goldmant a brit Financial Services Authority pénzügyi hatóság is megbírságolta 17,5 millió fontra, amiért nem közölte, hogy vizsgálat folyik ellene a SEC részéről. Ám Lloydd Blankfein, az amerikai befektetési bank főnöke visszautasította e bírálatokat és azt hangoztatta, hogy e támadások nem tükrözik a bankóriás értékeit. New  York polgármestere: Mike Bloomberg és a Goldman jelenlegi alkalmazottai pedig támogatásukról biztosították az amerikai befektetési bankot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.