BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Svájc próbára teszi Amerika türelmét - Támadhatják a bankokat

Svájc próbára teszi az Egyesült Államok türelmét a két ország között támadt adóvitában, ugyanis a svájci szövetségi közigazgatási bíróság megtiltotta a svájci adóhatóságnak (ESTV), hogy kiadja az Egyesült Államoknak a Credit Suisse egyik amerikai ügyfelére vonatkozó adatokat.

Az amerikai hatóságok azt gyanítják ugyanis, hogy a svájci bank amerikai ügyfele adócsalást követett el - írja a Financial Times Deutschland (FTD). Az amerikai ügyfél panaszt emelt az adatoknak az Egyesült Államok adóhatósága, az Internal Revenue Service (IRS) részére történő átadása ellen, és a szerdán közzétett ítélet nyomán olyan jogot kapott, amely további harminc esetben is mérvadó lehet.

"A (svájci) szövetségi közigazgatási bíróság döntése fokozta annak a veszélyét, hogy az Egyesült Államok most már közvetlenül fogja megtámadni a svájci bankokat" - hangoztatta Philippe Zimmermann, az Ernst and Young partnere. "A nyomás fokozása végett ugyanis az amerikai adóhatóságok most már nem csak a középvezetői szintű menedzsment tagjait vádolhatja meg, mint ahogy ezt eddig tette, hanem a svájci bankok ügyvezetőségének vagy felügyelő bizottságának a tagjait is" - véli a jogász.

A konkrét esetben az IRS azt veti a Credit Suisse szemére, hogy 2002-2010 között amerikai polgároknak aktív segítséget nyújtott ahhoz, hogy elrejtsék a pénzüket az amerikai adóhatóság elől, és követelte az ügyfelek nevének kiadását.

A svájci adóhatóság ki akarta adni az adatokat, ám a bíróság ezt megtiltotta. Az FTD szerint az ítélet élezi a két ország között támadt adóviszályt és megnehezíti a folyamatban lévő tárgyalásokat. A Credit Suisse bankon kívül további tíz bank áll az amerikai hatóságok látókörében. Becslések szerint a svájci pénzintézetek amerikai ügyfelektől származó 60-80 milliárd dollárt kezelnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.