BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szép akciót mutatott be a forint - elemzés

Nagyon szép akciót mutatott be tegnap a forint. Az EUR/HUF kurzus 295 alá csökkent, ma reggel pedig további erősödés látszik – írják elemzésükben az Erste Bank közgazdászai.

Az elmúlt percekben a 200 napos mozgóátlag alá is benézett a kurzus, ez pedig további erősödést vetít előre, akár hosszabb távon is. Ha a február vége óta látható emelkedő trendvonalat meghosszabbítjuk, akkor körülbelül 291-ig kellene csökkennie a devizapárnak, lokális minimum pedig 290 körül található. Ezt követően azonban (lehet, hogy már korábban is) egy korrekció, némi gyengülés nem lenne meglepő, azonban ez beleillene a képbe, egy ilyen komoly erősödést követően – vélekednek az Erste elemzői.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Több hullámban bekövetkező forinterősödést láthattunk tegnap, s az EURHUF stabilan a 295-ös szint alá került. Egyrészt javult a nemzetközi befektetői hangulat, másrészt pedig a tegnapi Olli Rehn bejelentés nyomán - melynek részleteiről lentebb olvashatnak - nőtt a valószínűsége, hogy a közeljövőben tényleg elkezdődhetnek a formális tárgyalások az IMF-el. A mai nap legfontosabb eseménye, az Európai Bizottság sajtótájékoztatója lesz dél körül a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárások ügyében. Ennek kimenetele nagyban befolyásolhatja, hogy hogyan fog mozogni az EURHUF kurzusa a továbbiakban.

A tegnapi 3 hónapos DKJ aukción 7,33 százalékos maximális hozam alakult ki. A papír iránt közepes kereslet mutatkozott, az ÁKK az előzetesen tervezettnek megfelelően 50 Mrd forintnyit bocsátott ki a papírból. A másodlagos piacon stagnáltak a referenciahozamok még tegnap délután, azonban ma reggelre kereskedői jelzések szerint durván fél százalékponttal kerültek lejjebb a hozamok a tegnapi délutáni értékekhez képest.

Nemzetközi helyzetkép:

A devizapiacon a dollár a gyengülés irányába indult tegnap, és az 1,315-ös nyitás után 1,32-ig emelkedett zárásra. Az irány továbbra is felfelé mutat, a következő ellenállás az 1,337-es szintnél látható. A részvénypiacokat illetően, az USA-ban a kezdeti emelkedés után csökkentek az indexek, és a Nasdaq mínuszba lendült zárásra (Dow 0,58 százalék, Nasdaq -0,3 százalék, S&P500 0,37 százalék). Az új lakás-értékesítési adat márciusi értéke 328 ezer lett, ami 10 ezerrel felülmúlta a várakozásokat. A Conference Board fogyasztói bizalmi indexe 69,6 pont helyett 69,2 pont lett áprilisban. Felemás hangulatban telt a kereskedés az ázsiai piacokon (Nikkei 0,98 százalék, Hang Seng -0,37 százalék, Shanghai 0,66 százalék), a határidős indexek viszont pozitív tartományban vannak ma reggel. Az árupiacon a WTI kőolaj 102,8 és 104 dollár között oldalazott tegnap, az arany 1,640 dollár környékén araszolt.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A vártnak megfelelően változatlanul hagyta az alapkamat-szintet a Monetáris Tanács tegnapi ülése, az továbbra is 7 százalékos. A tanács továbbra is megosztott, ismét érkezett szavazat a 25bp-os csökkentésre és a 25bp-os emelésre is. Továbbra is úgy látjuk, hogy az IMF-el való megállapodás után kamatcsökkentések jöhetnek, bár a középtávú inflációs kilátások romlása a kormányzat legújabb kiigazító csomagja nyomán valamelyest árnyalja a képet.

Bár több tényező nem ismert még a kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban, komoly pozitív fejleményként értékelhetőek a tegnapi, Orbán Viktor és az Európai Bizottság felől érkező jelzések. A mai ülésén a Bizottság még tárgyalni fogja a kötelezettségszegési eljárásokat, de szerintünk most már inkább az a kérdés, hogy már ma kaphat-e Magyarország időpontot a formális tárgyalások megkezdésére.

Bár ez még egyáltalán nem biztos, hiszen Olli Rehn pénzügyi biztos egy kiszivárgott dokumentum alapján úgy fogalmazott, hogy a Bizottság készen áll a jegybanktörvénnyel kapcsolatos eljárás lezárására, amennyiben a magyar parlament elfogadja a törvény módosítását, azonban a tegnapi előrelépést a mai bizottsági ülést követő sajtótájékoztatón megerősíthetik. A tegnapi fejlemények megerősítik előrejelzésünket, miszerint lesz megállapodás az IMF/EU párossal a pénzügyi védőkeretről, valószínűleg a harmadik negyedévben. Továbbra is tartjuk, hogy év végéig 280-285 közé csökkenhet az EUR/HUF kurzus, a 10 éves hozamok pedig 8 százalék alá bukhatnak év végére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.