BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uborkaszezon a tőzsdén

Jelentősen visszaesett a hazai tőzsde forgalma az első fél évben, ám ezzel a BÉT nincs egyedül – derült ki a KBC Equitas tegnapi háttérbeszélgetésén. A visszaesésben szerepet játszhat az is, hogy a kisbefektetők a válság nyomán elfordultak a részvényektől.

Nem alakult jól az első fél év a Budapesti Értéktőzsdén, legalábbis ami a forgalmat illeti – hangzott el a KBC Equitas által rendezett tegnapi sajtóbeszélgetésen. Somi András, a társaság vezető elemzője szerint jelenleg is igen alacsony a forgalom a hazai tőzsdén, és a kötések értéke 2012 első hat hónapjában 30, míg 2010 első felével összehasonlítva 60 százalékkal esett vissza. A mostani 60–80 milliárd forintos havi forgalmon persze tükröződik az uborkaszezon hatása is, a befektetők már április óta egyre kevésbé aktívak a börzén. A lakossági ügyfelek online felületeken bonyolított kereskedése is meredeken visszaesett.

A forgalom visszaesésével ugyanakkor a hazai tőzsde nincs egyedül: az amerikai részvénypiacon júniusban májushoz képest 4 százalékkal, éves összevetésben pedig 6 százalékkal esett vissza a forgalom. Ebben az is szerepet játszott, hogy az amerikai kisbefektetők a válság nyomán elfordultak a tőzsdei papíroktól: a háztartások megtakarításain belül a részvények aránya a 2001-es 21 százalékról 15 százalékra esett vissza. Az európai részvények forgalma viszont 11 százalékkal emelkedett az elmúlt tizenkét hónap során.

A hazai forgalom visszaesésében persze a háztartások óvatosságán és a nyári szezon eseménytelenségén kívül egyéb tényezők is szerepet játszanak. Somi András a strukturális okok közé sorolta a nehezen kiszámítható gazdaságpolitikát, a távol maradó, illetve alulpozicinált külföldi befektetőket, és a hazai intézményi befektetői réteg zsugorodását is. (Ez utóbbit nagyban elsősegítette a második nyugdíjpillér megszüntetése, illetve meggyengítése is.) Somi András szerint viszont – pont az alacsony forgalom miatt – kedvező beszállási lehetőségek is vannak a piacon.

Hosszú, 5–10 éves távlatban a Mol, a Richter, az Egis és a Magyar Telekom papírja is vonzó lehet, részben erős alulárazottság, részben egyéb szempontok miatt. Az OTP részvényénél már összetettebb némileg a helyzet: mivel indikátor papírról van szó, annak esetében nem zárhatók ki nagyobb ármozgások már rövid távon sem, függően az épp aktuális makrogazdasági fejleményektől.

A magyar befektetők ugyanakkor még mindig elsősorban a hazai részvényekben gondolkodnak, ha jelenleg nem is túlságosan aktívak. A KBC Equitas felmérése szerint többségük még mindig hazai részvényt venne, igaz, egyre erősödik az érdeklődés a külföldi lehetőségek iránt is. A devizapiaci kereskedést illetően viszont már jóval óvatosabbak az érintettek, amelyben szerepet játszhat az is, hogy a hazai piacon megsokasodott online forex cégeken keresztül sokan nagyot veszítettek befektetéseiken.

Kiábrándító statisztikák

Tovább csökkent a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma júniusban az előző hónaphoz képest, az első fél év forgalmi adatai már markáns visszaesést mutatnak az előző év azonos időszakához képest – derül ki a tőzsde által közölt adatokból. A BÉT honlapján lévő, a brókercégek jelentésein alapuló havi összesítés szerint júniusban – kétszeres árfolyamértéken számolva – 352 milliárd forint értékben születtek üzletek a részvénypiacon, ez 8,6 százalékkal alacsonyabb a májusi forgalomnál. Az év első hat hónapjában 2741 milliárd forintot tett ki a részvények adásvétele, ami 28,4 százalékkal elmarad a tavalyi első fél év forgalmától.

Júniusban a teljes azonnali piaci forgalom – mely a részvényeken kívül a befektetési és kárpótlási jegyek, a certifikátok, az állampapírok, a vállalati kötvények és a jelzáloglevelek adásvételét is magában foglalja – 365 milliárd forint volt, 9,4 százalékkal alacsonyabb az előző havinál. Az első fél év 2845 milliárd forintos összforgalma pedig 30 százalékkal alacsonyabb a múlt év első hat hónapjának forgalmánál. A külföldi részvényekkel júniusban 1,2 milliárd forint, az év eleje óta 7,35 milliárd forint – kétszeres – értékben kereskedtek a tavaly novemberben indult, erre szakosodott BÉTa piacon.

Júniusban a teljes azonnali piaci forgalom – mely a részvényeken kívül a befektetési és kárpótlási jegyek, a certifikátok, az állampapírok, a vállalati kötvények és a jelzáloglevelek adásvételét is magában foglalja – 365 milliárd forint volt, 9,4 százalékkal alacsonyabb az előző havinál. Az első fél év 2845 milliárd forintos összforgalma pedig 30 százalékkal alacsonyabb a múlt év első hat hónapjának forgalmánál. A külföldi részvényekkel júniusban 1,2 milliárd forint, az év eleje óta 7,35 milliárd forint – kétszeres – értékben kereskedtek a tavaly novemberben indult, erre szakosodott BÉTa piacon. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.