BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zsugorodott a díjbevétel

Több mint a negyedével zsugorodott az alapkezelők bevétele, adózott eredményük pedig még ennél is nagyobb arányban visszaesett tavaly – főleg a nyugdíjpénztári rendszer átalakításának köszönhetően.

Rendkívül gyenge évet zárt tavaly a befektetésialap-kezelői szektor. Az ágazat díjbevétele 26,7 százalékkal zsugorodott, adózott eredménye pedig 42,5 százalékkal csökkent 2010-hez képest – ez derül ki a piaci szereplők által benyújtott eredménykimutatásokból. A fejlemény nem meglepő annak tükrében, hogy a vagyonkezelők számára a magán-nyugdíjpénztári rendszer tavalyi átalakítása komoly érvágást jelentett. Az általuk kezelt vagyon mintegy harmada tűnt el a tagok egypilléres rendszerbe történt visszalépése során, a portfóliók kezeléséért elkérhető díj maximuma pedig a töredékére, 0,8 százalékról 0,2 százalékra csökkent. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint így 2011-ben az egy évvel korábbinak mindössze nyolcadát fizették ki a kasszák az alapkezelőknek a vagyon kezeléséért.

Nem meglepő, hogy az alapkezelők eredménykimutatásai szerint a legnagyobb mértékben azok a piaci szereplők szenvedték meg a tavalyi évet, amelyek jelentősebb nyugdíjpénztári vagyont is kezeltek. Az esztendő legnagyobb vesztesei között van az Aegon és az Axa alapkezelője is, 2011-ben mindkét társaság elbukta bevétele csaknem kétharmadát. A szintén jelentős pénztári vagyonnal rendelkező ING is hozzávetőlegesen 40 százalékkal alacsonyabb díjbevételt könyvelhetett el tavaly, az MKB Alapkezelőnél pedig 45 százalékkal ment össze a forgalom. A legnagyobb nyugdíjpénztári vagyont a kétpilléres rendszer átalakítása előtt az OTP Alapkezelő kezelte, náluk 30 százalékkal csökkent a nettó bevétel.

A forgalom zsugorodásával párhuzamosan a nyereség is jócskán megcsappant a cégeknél. Az iparág összesített adózott eredménye tavaly 13,3 milliárd forint lett, ilyen kevés profitjuk utoljára 2004-ben volt a hazai alapkezelőknek. Számos cégnél lenullázódott a profit, voltak olyan alapkezelők is, melyeknél veszteségbe fordult az eredmény. Az Axa Magyarország Befektetési Alapkezelő például 2010-ben még csaknem 1,4 milliárd forintos adózott eredményt ért el, tavaly viszont ebből mindössze 10 millió forintnyi maradt, ami vélhetően annak is köszönhető, hogy a PSZÁF súlyosan megbírságolta a céget, és arra kötelezte, hogy kártérítést fizessen a magán-nyugdíjpénztári tagságnak.

A többi, korábban nagy pénztári vagyont kezelő alapkezelők többsége szintén búcsút mondhatott profitja nagy részének. Az Aegonnál a harmadával csökkent a nyereség, az OTP-nél az adózott eredmény a felét, az ING-nél pedig még az ötödét sem érte el az egy évvel korábbinak. Akadt persze néhány alapkezelő, amelyik tavaly is jó évet zárt. A Raiffeisen például mind a forgalmát, mind a profitját növelni tudta csakúgy mint a BrokerNet csoporthoz tartozó Quantis. Szintén javultak a mutatók az Allianznál annak dacára is, hogy ez a társaság a nyugdíjpénztári vagyonkezelésében is érintett volt. A K&H Alapkezelőnél is komoly profitnövekedés következett be tavaly annak ellenére is, hogy a bevételek csökkentek a cégnél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.