BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a gyorsjelentési szezon

Óvatos pozitív várakozásokkal indult a második negyedévi gyorsjelentési szezon, amin némileg rontott a Mol érdekeltségi körébe tartozó horvát INA csoport gyászos eredménye, ami várhatóan alaposan lehúzza a Mol profitját. Az OTP-nél a hitelportfólió minősége lehet döntő.

Ma a Richter nyitotta meg a hazai gyorsjelentési szezont, amikor közzétette a második negyedévre vonatkozó számait. A Richtert követi jövő héten a másik nagy tőzsdei gyógyszergyártó, az Egis és a Magyar Telekom közzététele. A Mol augusztus 14-én jelent, az OTP számait pedig augusztus 17-én ismerhetik meg a befektetők.
Az INA eredménye felülírta a Mollal kapcsolatos korábbi optimista várakozásokat - mondta el a Világgazdaságnak az Equilor vezető elemzője, Gabler Gergely, aki szerint már nem indul újra idén az INA szíriai termelése.

Ezért a szíriai kitermelésből származó bevétellel már nem lehet számolni a Mol konszolidált eredményében. Az elmúlt napok árfolyamesése azt mutatja, hogy a piac a rossz hírt már be is árazta. Gabler elmondta, hogy a finomító marzsok növekedése az második negyedévben pozitív hatással lehet a downstream (finomítás és kiskereskedelem) üzletágra, míg az upstream (kitermelés) eredménye gyengébb lehet a Brent olajár csökkenése miatt.

A Világgazdaság által megkérdezett elemzők a szezon elején még elsősorban a két legkorábban jelntő gyógyszercéggel foglalkoznak, de azért annyit elmondtak, hogy az OTP Bank esetében leginkább a hitelportfólió minőségének romlását figyelik. Gabler szerint az ezzel kapcsolatos céltartalékképzés még mindig nagy terhet jelent a banknak és felülírhatja a várhatóan kedvező bevételi számokat. Míg az elemző a nettó kamatbevételek alakulásával kapcsolatban kifejezetten optimista, a hitelportfolió romlásának lassulásában nem bízik a negyedév során.

A KBC Equitas vezető elemzője, Somi András hozzátette, hogy az OTP árfolyamának alakulását alapvetően továbbra is a hazai makrogazdasági folyamatok, ezen belül is az EU-IMF tárgyalások alakulása, határozzák meg.

A Magyar Telekom esetében a látszólag tetszetős növekedési várakozások a profitsorokon csalókák lehetnek, mert elfedik a mögöttes negatív folyamatokat, hangsúlyozta Somi András. Az eredmények értékelésénél figyelembe kell venni a jelentős egyszeri tételek hatását is a bázisidőszakban. A profit 2012 első negyedévéhez képest akár három százalékkal csökkenhet.

A cég bevétele tovább erodálódhat elsősorban a vezetékes telefonüzletági bevételek csökkenése miatt, ahol folyamatosan esik vissza az előfizetők száma. A mobilüzletágban az elemző várakozása szerint legjobb esetben is csak a bevételek stagnálására lehet számítani. Az informatikai szolgáltatások bevétele jól alakulhat, de ez túl kicsi szeletet képvisel ahhoz, hogy felhúzza cég eredményét.

A kedvezőtlen folyamatokat ellensúlyozhatják az energia viszonteladásból származó bevételek, bár ennek a profittartalma elhanyagolható a hagyományos tevékenységekhez képest. Az új telefonadót július elsejétől vezetik be, ezért még nem érinti a második negyedéves eredményeket.

Gyógyszercégek: mérsékelt árbevétel-növekedés

Az elemzők mindkét gyógyszercégnél jelentős profitnövekedésre számítanak a második negyedévben, bár a kedvező képet árnyalja, hogy a bázisidőszakban jelentős egyszeri tételek rontották az eredményt. A Richternél az árbevétel mérsékelt növekedése mellett az eredmény alakulását a devizás tételek átértékeléséből adódó pénzügyi veszteség eltűnése mozgatja a második negyedévben.

A magyar piacon tovább csökkennek a bevételek a vaklicit és a gyógyszerkasszát érintő jelentős megszorítások hatására, ami azonban a két céget eltérő mértékben érinti.

A Richter teljes árbevételében ugyanis a magyar piac részaránya jóval alacsonyabb, mint az Egisnél, ahol a vaklicit miatt a hazai piacon Somi szerint akár 19 százalékos is lehet az árbevétel csökkenés. Az export jól alakul, annak ellenére, hogy az EU piacok recesszióközelben vannak, mondta Fazekas Péter, a Buda Cash elemzője. Hang­sú­ly­­ozta, hogy 2012 első negyedévében az ukrán piacon előszállítások voltak 10-15 millió euró értékben, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a második negyedéves számokat. Az elemzők a Richternél mind a értékesítési és marketing-, mind a kutatási költségek növekedését várják.

A magyar piacon tovább csökkennek a bevételek a vaklicit és a gyógyszerkasszát érintő jelentős megszorítások hatására, ami azonban a két céget eltérő mértékben érinti.

A Richter teljes árbevételében ugyanis a magyar piac részaránya jóval alacsonyabb, mint az Egisnél, ahol a vaklicit miatt a hazai piacon Somi szerint akár 19 százalékos is lehet az árbevétel csökkenés. Az export jól alakul, annak ellenére, hogy az EU piacok recesszióközelben vannak, mondta Fazekas Péter, a Buda Cash elemzője. Hang­sú­ly­­ozta, hogy 2012 első negyedévében az ukrán piacon előszállítások voltak 10-15 millió euró értékben, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a második negyedéves számokat. Az elemzők a Richternél mind a értékesítési és marketing-, mind a kutatási költségek növekedését várják. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.