BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kicsit rontott az Erste

Az Erste Group 453,6 millió eurós, kisebbségi érdekeltségek levonása utáni adózott eredményt produkált az első fél évben, amely kissé elmarad a bázistól. A magyar leány veszteséges volt az első fél évben is. A kisebbségi érdekeltségek levonása után 12,9 százalékkal 453,6 millió euróra csökkent az Erste Group adózott eredménye az első fél évben az egy évvel korábbihoz képest – közölte tegnap a bankcsoport.

A nettó kamatbevétel 2012 első fél évében 1,9 százalékkal 2651,7 millió euróra csökkent a nem alapvető eszközök csökkentése és a nyomott hitelkereslet következtében. A nettó díj- és jutalékbevétel 865,5 millió euró lett, amely 4,5 százalékkal elmaradt a bázistól a gyengülő értékpapírüzletek miatt. A nettó kereskedési eredmény a 2011. első fél évi 288,8 millió euróról 121,5 millió euróra esett vissza 2012 első fél évében, mivel a 2011. első fél évi értékelési nyereség 2012 első fél évében nem ismétlődött meg.

A hatékony költségkezelésnek köszönhetően viszont 2 százalékkal csökkentek az általános igazgatási költségek: ezáltal az üzemi eredmény 1751,3 millió eurót tett ki. A kockázati költségek 6,6 százalékkal, 981,8 millió euróra emelkedtek. Románia és Horvátország kivételével ugyanakkor a céltartalékolás szintje az alapvető piacokon csökkent vagy stabil maradt. A core tier 1-es alaptőke jelentős javulással elérte a 11,3 milliárd eurót, amellyel a (teljes kockázatra vetített, Bázel 2.5 szerinti) core tier 1-es alaptőkeráta 10,4 százalékra nőtt. A betétállomány növekedésének és a likvid eszközökbe történt befektetéseknek köszönhetően a mérlegfőösszeg 2,5 százalékos növekedéssel 215,2 milliárd eurót tett ki.

Magyarországon a lakossági, valamint a kis- és középvállalati üzletágban elért nettó kamatbevétel 175,9 millió euró lett, 7 százalékkal kevesebb a 2011. első fél évi 189,1 millió eurónál. A lakossági devizahitelek kedvezményes árfolyamon történő és a törvényhozás által lehetővé tett végtörlesztéséből adódó csökkenő kamatbevételt ellensúlyozták a kereskedési eszközökből származó kamatbevételek.

A kisebbségi érdekeltségek levonása utáni nettó eredmény a magyar leánybanknál mínusz 72,7 millió eurót tett ki, az előző év azonos időszakában elért mínusz 51,2 millió euróval szemben. A költség/bevétel arány 38,2 százalékra javult a 2011. első fél évi 41,4 százalékról. Ami a kilátásokat illeti, az Erste szerint a külső környezet nem túl kedvező, hiszen az Európára – és köztük az Erste Group alappiacaira – vonatkozó makrogazdasági kilátások tovább romlottak 2012 első fél évében.

„A kihívásokat jelentő európai működési környezet ellenére az Erste Group 453,6 millió eurós nettó nyereséget ért el 2012 első fél évében. Ezt az eredményt pozitív és negatív egyszeri tételek egyaránt befolyásolták, mégis bizonyítja vállalkozásunk erejét – nyilatkozta Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója. Miközben – tette hozzá – a bankcsoport továbbra is igen jó teljesítményt ért el Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában, az Erste nekilátott román leányvállalata átalakításának.

Továbbra is marad az erős költségszigor

Az Erste Group elsődleges fontosságú célkitűzései 2012 hátralévő hónapjaira az erős tőke- és likviditási helyzet megőrzése, valamint a szigorú költséggazdálkodás lesz – áll a gyorsjelentésben. A nem alapvető eszközök további visszavágása, a magas minőségű államkötvények hozamának csökkentése, a hitelezés növekedésének hiánya, valamint az új hitelezéseknél az ügyfelek alacsony szintű finanszírozása negatív hatással lesz a nettó kamatbevételre.Ugyan­így az értékpapír üzletág/vagyonkezelés díjbevétele is nyomás alatt marad.

Miközben a teljes évre vonatkozó működési eredmény az előrejelzések szerint valamivel a 2011-es eredmény mögött marad, a kockázati költségek várhatóan 2 milliárd euróra csökkennek 2012-ben annak ellenére, hogy a kockázati költségek idén tetőznek Romániában. A BCR, az Erste Group romániai leányvállalata várhatóan ismét nyereségessé válik 2013-ra.

Az Erste Group emellett azzal számol, hogy az összes tőkekövetelményt (EBA, Bázel III.) kényelmesen és fenntartható módon teljesíteni tudja az előírt határidőig, likviditási helyzete szinte az összes versenytársáénál jobb marad – áll a közleményben.

Miközben a teljes évre vonatkozó működési eredmény az előrejelzések szerint valamivel a 2011-es eredmény mögött marad, a kockázati költségek várhatóan 2 milliárd euróra csökkennek 2012-ben annak ellenére, hogy a kockázati költségek idén tetőznek Romániában. A BCR, az Erste Group romániai leányvállalata várhatóan ismét nyereségessé válik 2013-ra.

Az Erste Group emellett azzal számol, hogy az összes tőkekövetelményt (EBA, Bázel III.) kényelmesen és fenntartható módon teljesíteni tudja az előírt határidőig, likviditási helyzete szinte az összes versenytársáénál jobb marad – áll a közleményben. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.