BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Profitzuhanás jöhet az OTP-nél

Péntek hajnalban a blue-chipek közül utolsóként az OTP teszi közzé második negyedéves gyorsjelentését. A KBC Securities Intézményi fundamentális elemzőjének várakozása javarészt megegyezik a konszenzussal, nagyobb különbség csak a működési költségek és a nettó profit sorokon figyelhető meg.

Mintegy 20 százalékkal maradhat el az OTP második negyedéves profitja az első háromhavi és a tavalyi értékhez képest, ami elsősorban a megugró céltartalékolásnak lehet következménye – prognosztizálja a KBC elemzője. A korrigált nettó profit negyedéves alapon viszont várakozásaik szerint megtriplázódhatott, ami a bankadó kiesésének a következménye. Éves alapon 4,7 százalékos csökkenés várható, annak ellenére, hogy a tavalyi azonos időszakot még a bankadó is terhelte.

Még mindig akadnak veszteséges külföldi leánybankok, és az elemzők véleményének alapján a montenegrói, a szerb és az ukrán egység tartozhat közéjük. Utóbbi esetében azonban 63,7 százalékkal alacsonyabb lehet a veszteség, mint az év első három hónapjában jelentett mínusz.

Egy százalékkal csökkenhetnek az OTP bevételei az előző negyedévhez képest, amely elsősorban a nagyobb részesedéssel bíró nettó kamatbevétel gyengélkedésének tudható be, vélekednek a KBC-nél. A január-márciusi időszakhoz képest 1,9 százalékos visszaesésre számítunk, főként a hazai nettó kamatmarzs erodálódása miatt.

„A nem kamatjellegű bevételek viszont jól alakulhattak, negyedéves alapon 2,2 százalékos növekedés mérhető. A bővülés javát a szezonálisan erős díjbevételek adhatják, melyek 5,7 százalékkal haladják meg az első negyedéves adatot”, írja a KBC.

Jelentős mértékben megugorhat céltartalékolás mind negyedéves (+10,7 százalék), mind éves (+30,1 százalék) alapon. Ennek hátterében a romló kockázati költségek állnak főként a magyar, a bolgár és az orosz operáció miatt, teszik hozzá.

Kiemelik, hogy a második negyedévet nem terhelte bankadó, ugyanis a 2012-re eső 29 milliárd forintos kötelezettség teljes egészét az első negyedévben számolta el a bank. Ezért korábban a korrekciós tételek javát adó bankadó sem a második negyedévben, sem az elkövetkezendő negyedévekben nem fog jelentős hatást gyakorolni a profitra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.