BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görögország gazdasági háborúban

Három hónappal a választások után ismét felszínre tört a görög társadalmi ellenállás a tervezett újabb megszorító csomag ellen – írja az Equilor.

Az általános sztrájk szinte megbénította az országot, Athénban pedig erőszakba és összecsapásokba torkollt a tömegtüntetés. Új költségvetési kiigazító csomag formálódik az EU, az IMF és az EKB (trojka) közreműködésével.  A kormánypártok csütörtök késő estére állapodtak meg az új csomagban, mely a kezdeti 12 milliárd euróról 13,5 milliárdosra hízott.

A nyugdíj- és szociálisjuttatás csökkentést, nyugdíjkorhatár-emelést, közalkalmazotti béreket is magába foglaló intézkedéscsomag ismét kiásta a csatabárdot. Míg a tüntetők az IMF és EU kipenderítését követelik, a kormány igyekszik megfelelni az elvárásoknak, hogy az ország megőrizhesse euróövezeti tagságát. Bár a jelenlegi megszorítások mellett is súlyos, becslések szerint kétszámjegyű reál GDP visszaeséssel kell számoljon Görögország, az euróövezet elhagyása az UBS korábbi elemzése szerint felezné az ország bruttó össztermékét.

Eközben piaci oldalról kedvező spanyol költségvetési terv született a jövő évre, a kiadásokat mintegy 40 euróval tervezi csökkenteni a kormány, a minisztériumok költségvetése közel 9 százalékkal csökken. Külön érdekesség, hogy a kormány 3 milliárd eurót szabadítana fel az állami nyugdíjalapból, hogy a kincstári igényeket segítse. A költségvetést 0,5 százalékos GDP csökkenéssel tervezték 2013-ra, mely ugyan optimista, de nem földtől elrugaszkodott előrejelzés az Equilor szerint.

A spanyol lakosság sem fogadja kitörő örömmel az újabb megszorításokat, az intézkedések és a válság pedig felerősítette a nemzetiségi feszültségeket is. Katalónia lakossága egyre nyíltabban követeli elszakadását Spanyolországtól, és a katalán tartományi kormányzat is zászlajára tűzte a kérdést. A leggazdagabb spanyol tartomány szerint ugyanis ők kell eltartsák a többi szegényebb régiót, miközben ők is jelentős problémával küzdenek.

A piacok összességében kedvezően fogadták a költségvetési tervet, az euró erősödött a dollárral szemben. Nem kérdés azonban, hogy súlyos kockázatok vannak Spanyolországban, ami tovább borzolhatja a piaci kedélyeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.