BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF-nyilatkozatok: A piac jól tűri a bizonytalanságot

A Fed elmúlt heti bejelentései, illetve az európai válságkezelés fejleményei továbbra is támaszt nyújtanak a piacoknak: a legrosszabb forgatókönyvek kiárazódtak, és egyelőre a piac a középtávú kockázati faktorokkal sem foglalkozik különösebben – írják a CIB elemzői.

A részvénypiacokon néhány tized százalékos csökkenést hozott a tegnapi nap.  Fontos belföldi, vagy külső piacmozgató hír hiányában a forint árfolyama sem mutatott komoly mozgásokat  hétfőn, az euró/forint kurzus mérsékelt emelkedést követően a 283-as szint környékén zárta a napot, és a  kötvénypiacon is felfele mozdultak a hozamok. A piaci folyamatokra az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos hírek sem  hatottak érdemben.

Varga Mihály elmondta, hogy a kormány a hét közepén elküldi válaszlevelét a nemzetközi  hitelezőknek, de leszögezte azt is, hogy a 2013-ra vonatkozó makrogazdasági pályát nem kívánják módosítani.  (A kormány 1,6%-os növekedési előrejelzése a független elemzők és az IMF szerint is túlzottan optimista.) Ez  elméletileg a tárgyalások megszakítását is eredményezheti, Rogán Antal megjegyzése azonban – a kormány kész  elhalasztani a 2013-as költségvetés végszavazását az IMF tárgyalások miatt – azt sejteti, hogy mégis van  nyitottság a kormányban a tárgyalások irányában. A bizonytalanságok egyelőre drasztikus piaci hatással nem jártak: egyrészt az elmúlt napokban kifejezetten támogató volt a külső környezet, másrészt pedig a piac szerint a kormány szeretné elkerülni a megállapodást, de ha nincs más lehetőség kész kompromisszumokra.

A bizonytalanságokat  azonban jelzi, hogy az elmúlt napokban a forint alulteljesítő volt, és kisebb mértékben tudott profitálni az erős  globális kockázati étvágyból, mint jó néhány más régiós deviza.

A viszonylagos optimizmus a következő napokban is kitarthat, később azonban a piaci figyelem középpontjába  újra a kockázatok kerülhetnek. A legtöbb fontos európai ügyről (görög mentőcsomag, spanyol program) október  elején várható döntés, így ahogy közeledünk a hónap végéhez, újra bizonytalanabbá válhat a hangulat. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.