BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dübörög a forint, egy hete nem volt ilyen olcsó az euró

Egyhetes mélypontra süllyedt péntek délelőtt az euró árfolyama: a közös európai pénz egységére 11 óra előtt 179 forint környékén is születtek kötések.

A november 29-i kereskedést az euró/forint árfolyam 281,0 forinton kezdte, innen azonban lefelé indult. 11 órakor egy euró 279,25 forintot ért a bankközi devizapiacon.

Annyi pénz keresi a helyét a piacon, hogy jut forintra is – adott helyzetképet Gondi István, a Raiffeisen Bank vezető devizakereskedője. A szakember emlékeztetett: a kockázatvállalási hajlandóság továbbra is erős, ami – mint mindig – kedvez a feltörekvő piaci devizáknak, így csütörtök délelőtt erősödött a zloty és a lej is. Az euró árfolyama Gondi István szerint a hét végéig marad a 279-281 forintos sávban.

A jó hangulatnak tudható be, hogy az elsőszámú menekülődevizának tekintett dollár is gyengült. Az euró/dollár árfolyam a (magyar idő szerint) hajnali 1,2954-ről délelőtt 11 órára 1,2988-ig emelkedett.

A hangulatot washingtoni hírek is javították. John Boehner, a republikánus párt szóvivője ugyanis arról beszélt: meggyőződése, hogy „előbb vagy utóbb” sikerül elkerülni a fiskális válságot. A fiskális szakadék elhárításának esélye nőtt, ami jó hír az euró számára – kommentálta a bejelentést Adam Myers, a Credit Agricole devizastratégiai igazgatója a Bloomberg újságírójának. Hasonló hatást gyakorol a periféria-államok kötvényhozamainak csökkenése – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.