BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dübörög az euró, nem enged a forint

Háromhetes csúcsra erősödött az euró pénteken a dollárral szemben, a forint tartja a 280 körüli szintet.

Egy euró pénteken délután (magyar idő szerint ) fél 5-kor 2,2966 dollárt ért; ebben a magasságban a kurzust utoljára pontosan három héttel korábban, november 1-jén láttuk. Az árfolyam 1,3 fölött utoljára október 30-án járt.

Az eurót döntően az Ifo által számított német üzleti bizalmi index váratlan emelkedése erősítette. (Azok a várakozások, amelyek szerint az uniós csúcson sikerül megállapodni Görögország és Ciprus megsegítésének módjáról, utóbb alaptalannak bizonyultak.)

A müncheni Ifo délelőtt jelentette, hogy a 7000 vállalatvezető megkérdezésén alapuló mutató az októberi 100-ról 101,4-re emelkedett. Ez volt az elmúlt nyolc hónapban az első emelkedés, a Bloomberg által megkérdezett elemzők is további csökkenésre számítottak, a konszenzus 99,5 volt.

Amennyiben az euró/dollár árfolyam az október végén elért 1,3021 fölé emelkedik, akkor tovább erősödhet, és elérheti az utoljára szeptemberben látott 1,3172-es szintet is – idézi a Bloomberg Ralf Umlaufot, a Landesbank Hessen-Thüringen elemzőjét.

Az euró/forint árfolyam, amely csütörtökön 278,4 közelében, havi csúcson is megfordult, pénteken szűk sávban mozgott, az euró jegyzése 179,2 és 280,6 forint között mozgott a bankközi devizapiacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.