BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon keresik a tbsz-t

Az év vége előtt ismét erőteljesen növekedni kezdett a tartós befektetési számlák (tbsz) száma a piacon. Az egy számlára jutó átlagos elhelyezés is emelkedik

Az év végéhez közeledve erőteljesen nőni kezdett az új értékpapírszámlákon belül nyitott tartós befektetési számlák aránya, s az előző évhez viszonyítva hízásnak indult az egy számlára jutó ügyfélvagyon is – közölte lapunkkal a KBC Securities. Az értékpapírcég tapasztalata szerint az idén kötött tartós befektetési szerződések keretében a 2011-ben mértnél 24 százalékkal nagyobb összeget helyeztek el átlagosan a befektetők.
A 2010-ben debütált tbsz iránti bizalmat erősíti, hogy a hosszú távú megtakarítási konstrukció adókedvezménye az indulás óta változatlan, nem nyirbálták meg sem a tavalyi, sem az idei adócsomagok. Mivel a tartós befektetési számlákon a felhalmozási időszak egy évig tart, s ezt követően további összeget nem lehet rátenni, csupán a számlán levő befektetéseket átrendezni, az év utolsó hónapja hagyományosan a számlák nyitásának szezonja. „Ahogy közeledünk az év végéhez, úgy nő az újonnan nyitott számlákon belül a tartós befektetési számlák aránya, ez a növekedési ütem azonban idén jóval erőteljesebb, mint egy évvel korábban” – közölte Tordai Péter, a KBC Securities lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese. Míg 2011 negyedik negyedévében az újonnan nyitott számláknak csak 14 százalékát tették ki a tartós befektetési számlák, addig idén október-november folyamán arányuk elérte a 18,6 százalékot, amelyet az év végi roham 20 százalék fölé lökhet a társaság várakozása szerint.
Nemcsak a tbsz-számlák szaporodnak erős ütemben, de folyamatosan nő az egy számlára jutó ügyfélvagyon is. Míg tavaly a számlánkénti átlagos befektetési összeg 15 százalékkal haladta meg az előző évit, addig idén a 2011-hez viszonyított vagyonnövekmény 24 százalékos, a KBC Securitiesnél. „A tbsz korábban főként a magas pénzügyi tudatossággal rendelkező, adófizetés iránt érzékeny ügyfélszegmens kedvelt terméke volt. A mostani jelentős vagyonnövekmény szerintünk elsősorban nem a lakosság javuló vagyoni helyzetére vezethető vissza, mint inkább a konstrukció iránti bizalom növekedésére a prémium és a privát banki szegmensben” – mondta Tordai Péter. Az adókedvezménnyel párosuló értékpapír-befektetések terjedését ezen túl segítheti az is, hogy a kormány kinyilvánította, az értékpapír-műveletekre vonatkozó tranzakciós illeték szabályozásával megvárja az egységes uniós szabályozást.
A tartós befektetési számlák mellett szól idén az is, hogy a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) forgó részvények többségének ármozgása rövidtávon kiszámíthatatlan, ám a tbsz időhorizontján egyes papírok már megfelelő hozammal kecsegtethetnek. A hazai parketten tapasztalható érdektelenség miatt ugyanis olyan társaságok ára is esett, amelyeknek jók a fundamentumai, ezért árfolyamuk hosszabb időtávon erősödhet, így akár ideális befektetésnek is tekinthetők a tbsz számára. E részvények közé sorolhatók az Egis és a Richter mellett a Masterplast, a PannErgy vagy az Állami Nyomda, de akár OTP részvénye is.

Az értékpapíros változat jobb lehet

A csökkenő betéti kamatok mellett célszerűbb lehet az értékpapíros tartós befektetést választani a betétes változat helyett, hiszen az értékpapírpiacon sokkal vonzóbb ajánlatok érhetők el – tanácsolják a szakemberek.

Az egyik ezek közül az Államadósság Kezelő Központ Prémium Magyar Államkötvénye, amelyből már az eurós változat (PEMÁK) is létezik. A befektetési alapok között is lehet találni olyanokat, amelyek jól teljesíthetnek a tbsz-eken.

Számos olyan konstrukció él a piacon, amelyet az alapkezelők hosszabb távra, legalább 3–5 évre ajánlanak a magasabb kockázat miatt, így a tbsz szempontjából is érdekes lehet.

Az egyik ezek közül az Államadósság Kezelő Központ Prémium Magyar Államkötvénye, amelyből már az eurós változat (PEMÁK) is létezik. A befektetési alapok között is lehet találni olyanokat, amelyek jól teljesíthetnek a tbsz-eken.

Számos olyan konstrukció él a piacon, amelyet az alapkezelők hosszabb távra, legalább 3–5 évre ajánlanak a magasabb kockázat miatt, így a tbsz szempontjából is érdekes lehet. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.