BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Soha nem látott problémák, soha nem látott válaszlépések

2013-ban is kedvezően teljesítenek a globális részvénypiacok Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő portfólió menedzserének várakozása szerint. A magas osztalékhozamok melletti attraktív árazás és a vállalati profitok mérsékelt ütemű bővülése egyaránt segíthetik ezt a folyamatot.

A Generali Alapkezelő szakértője elemzésében kiemeli: mivel a hozamkilátások jelentősen csökkentek a fejlett és feltörekvő kötvénypiacokon, a kockázatvállalás várható növekedése tovább hajthatja felfelé a részvényindexeket világszerte. Pallag Róbert az euró-zóna válságát tartja a legnagyobb kockázati tényezőnek, ugyanakkor az Európai Központi Bank intézkedései várhatóan fenntartják a befektetői bizalmat, elegendő időt biztosítva az uniós intézkedéseknek. A hazai piac a gazdaságpolitikai kockázatok és az alacsony likviditás miatt alulértékelt, a legvonzóbb befektetést a gyógyszergyárak papírjai jelenthetik.

Soha nem látott problémák, soha nem látott válaszlépések

A fejlett piacok problémái 2013-ban is előtérben maradhatnak az Alapkezelő szerint: a magas munkanélküliség a fogyasztás helyett megtakarításra ösztönöz, az államadósságok szintje és hosszabb távú finanszírozhatósága pedig megszorításokhoz vezet. A soha nem látott problémák miatt fennmaradhat a legmagasabb szintű monetáris támogatás, mindez pedig további felhajtóerőt biztosít a kockázatos eszközök számára. „Egyelőre lassú, de folyamatos előrehaladás látható az adósságválság megoldásának irányába; mindez az euró további erősödését segítheti, többek között az amerikai dollárral szemben” – tette hozzá Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

10 százalék feletti felértékelődés is lehetséges

A globális szinten meghatározó jelentőségű vállalatok bevételeinek és nyereségének egyre nagyobb hányada a feltörekvő piacokról származik, ahol továbbra is jelentős a gazdasági növekedés. A pénzügyi és a technológiai szektort, valamint bizonyos iparvállalatokat tart kifejezetten vonzónak a Generali Alapkezelő, melyek közül kiemelhető egyedi részvények a Blackstone Group (pénzügyi szektor), a BMW és a Ford (autógyártók), a Google és a Yandex (online média), illetve a Samsung Electronics (technológia).

Változatlanul hiszünk a feltörekvő piacok jobb fundamentumaiban és növekedési kilátásaiban, az egyedi befektetési sztorik azonban nem kizárólag az ázsiai vagy latin-amerikai piacokon érhetőek el. Az elmúlt években jobbára a kötvénypiacokra érkező tőkebeáramlásból a részvénypiacok is jobban profitálhatnak a jövőben. Amerika és Európa tőzsdéin 10 százalék körüli, Ázsia bizonyos részein és Japánban ezt meghaladó hozam is lehetséges 2013-ban – mondta Pallag Róbert.
 
Alulértékeltek a hazai blue-chipek, de nem véletlenül

A régió preferált piacának számító lengyelhez képest a magyar blue-chipek árazásába jelentős diszkont épült be, ennek ellenére óvatos megközelítést javasol az Alapkezelő. Az iparág K+F tevékenységének stratégiai szintű elismerése, a gyógyszerkassza megemelése, a gyengülő forint esetén az exporton keresztül megjelenő védettség miatt a magyar részvénypiacon a gyógyszergyártók papírjaiban lát a Generali Alapkezelő szakembere attraktív kockázat-hozam kilátásokat.

„A kötvénypiacon elérhető egyre alacsonyabb hozamoknak vonzó alternatívája lehet a Magyar Telekom is, egy kellően magas osztalékjavaslat érkezése pedig tavaszi ralit eredményezhet. A meglévő makrogazdasági és gazdaságpolitikai kockázatok miatt ugyanakkor egyelőre nem látunk komolyabb teret az OTP és a MOL kurzusának emelkedése előtt. A kisebb papírok között az idei év nyertese, a Synergon jövőre is jól teljesíthet, amennyiben folytatódik az új stratégia sikeres megvalósítása” – fogalmazza meg a magyar piaccal kapcsolatos várakozásait Pallag Róbert.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.