BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a tervezet: kötvényért tartózkodási engedély

A tartózkodási engedélyt biztosító deviza államkötvények tervezetéről szóló rendelet szerint 250 ezer euró lesz az új hitelpapír címlete, december 20-án jár majd le, és havonta kétszer jegyezhetnek belőle a befektetők.

Megjelent a kormány honlapján annak a rendeletnek a tervezete, amely pontosan meghatározza, milyen állampapírt kell vásárolniuk azoknak a harmadik országbeli állampolgároknak, akik tartózkodási engedélyt szeretnének Magyarországon. A két ünnep között megjelent törvénymódosítás már lefektette, olyan harmadik országbeli állampolgárok kérhetik a tartózkodási engedélyt, akik saját maguk, vagy a többségi tulajdonukban lévő vállalkozás számára legalább 250 ezer euró értékű, erre a célra kibocsátott, minimum 5 éves futamidejű diszkont államkötvényt vásárolnak.

Maga a törvény a kibocsátandó kötvény kamatát is rögzíti, az 1,5 százalékkal alacsonyabb kell legyen az ötéves euró államkötvényünk másodpiaci hozamánál, de minimum 2 százalékos. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által kiadott rendelet pontosítja, hogy a másodpiaci hozamnak a Bloomberg Generic Price-on lévő eladási hozamok 15 napos átlagát kell tekinteni, tegnap egyébként ezen az oldalon a 2018-ban lejáró eurós államkötvényeink másodpiaci eladási hozama 4,6 százalék körül volt, vagyis az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 3,1 százalék körüli hozammal bocsáthatja ki a diszkontált árfolyamú kötvényt.

A kibocsátandó hitelpapír devizaneme euró lesz, az alapcímlete pedig 250 ezer euró, de a jegyzésnél ennél kevesebbet kell fizetniük a lejegyzőknek.
A rendelettervezet szerint a kötvények futamideje a forgalomba hozatal évének december 20. napjától számított ötödik év december 20-ig terjed, vagyis aki most januárban jegyezne ilyen hitelpapírt, annak csaknem hat év lesz a futamideje, így számításaink szerint hozzávetőlegesen 210 ezer euróért (bő 60 millió forintért) már hozzájuthat a kötvényhez és az ehhez járó tartózkodási engedélyhez. Az ÁKK a tervezet szerint adagolt kibocsátással hozza majd forgalomba a kötvényeket, amelyeket havonta maximum két napon hoznak forgalomba.

A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a tartózkodási engedélyt biztosító kötvénynek várhatóan marginális jelentősége lesz csak az államadósság finanszírozásában. Az ÁKK által az idénre tervezett 4-4,5 milliárd euró értékű piaci devizakötvény-kibocsátásból maximum néhány milliónyit fedhet le ez a forrás. A piaci hangulat viszont kedvező, így a „normál” körülmények között történő, sikeres devizakötvény-kibocsátásra is jó esélye lehet az ÁKK-nak.

További részletek a Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.