BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Forint: Egymásnak ellentmondó jelek

További erősödésre utaló jelek láthatóak a forintban - olvasható az Erste elemzésében.

További erősödésre utaló jelek láthatóak a forintban. Az EUR/HUF kurzus pénteken jelenősen lejjebb került, közel 290-re csökkent az árfolyam. Ezzel egy „fej és vállak” alakzatra emlékeztető formáció alakult ki a grafikonon, ami a november óta tartó, emelkedő trend tartósabb megfordulására, azaz forinterősödésre utal.

A fundamentális kép ezzel azonban nem igazán van összhangban (várható monetáris politikai változások, folytatódó kamatcsökkentés), ezért a külpiaci hangulat javulására lehet szükség ahhoz, hogy a technikai alakzat működjön. A forint piaca az egymásnak ellentmondó jelek miatt érdekes lehet a közeljövőben.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A pénteki pozitív hangulatban jelentős erősödést tudott felmutatni a forint. Az EUR HUF árfolyama a nyitó 292 feletti szintről zárásra 291 alá csökkent. Megszületett a csütörtök-pénteki EU-csúcson a következő hétéves költségvetés keretösszegéről szóló megállapodás, ami Magyarország számára elég jól alakul. Emellett a pozitív fejlett részvénypiaci hangulat is támogatta a forint erősödését.

Az állampapírok másodpiacán pénteken kisebb csökkenést regisztrált az ÁKK a kötvények referenciahozamaiban, míg a diszkont hozamok stagnáltak. A héten a diszkont aukciók lehetnek fókuszban.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a dollár a vártnál kisebb amerikai külkereskedelmi deficit hatására erősödött az euróval szemben. Az EUR/USD árfolyam 1,3398-ról 1,3365-re csökkent, jelenleg a 20 és a 30 napos mozgóátlag között helyezkedik el. Jó hangulatban telt a hét utolsó kereskedési napja a tengerentúlon, mérsékelt emelkedéssel zárak a vezető indexek (Dow 0,35%, Nasdaq 0,91%, S&P500 0,57%). A nyugat-európai piacokon is jó hangulatban telt a kereskedés (FTSE100 0,57%, DAX 0,81%, CAC40 1,36%). Ma Eurogroup ülés lesz, aminek egyik fő témája a ciprusi segély.

A segély összegét 16,7 milliárd euróról akár 5,5 milliárd euróra is csökkenthetik, emellett banki kötvény és betétleírások is jöhetnek. Ázsiában a hongkongi, a kínai, a szingapúri, a japán, a dél-koreai, és a tajvani tőzsde is zárva tartott ma. Egyedül Ausztrália volt nyitva, ahol az index értéke 0,24%-kal csökkent. Az árupiacon az arany árfolyama 1671,35 dollárról 1667,20 dollárra csökkent, a kitörés továbbra is várat magára.  Az olaj árfolyama is kissé csökkent, 95,92-ről 95,72-re. A DAX kivételével a pozitív tartományban voltak a főbb határidős indexek ma reggel.


Friss hazai és nemzetközi hírek:
Az USA-ban a külkereskedelmi mérleg hiánya 38,5 milliárd dollárra csökkent az előző havi 48,7 milliárd dollárról, ami a 46 milliárd dolláros elemzői várakozásnál kedvezőbb.

Hosszú egyeztetést követően megszületett az EU 2014-2020 közötti költségvetése, összesen 960 Mrd eurónyi lesz a pénzügyi keret, ami elmarad a korábbi ciklus 993 Mrd eurójától. Magyarország 2011-es áron számolva 20,4 Mrd eurónyi kohéziós forrást hívhat le az EU költségvetéséből, szemben a 2007-2013-ra vonatkozó 22,4 Mrd euróval. A támogatások csökkenése azonban jóval kisebb lett az előzetesen vártnál, a kohéziós források esetében például a korábban meglebegetett 30% helyett mindössze 10%-kal fogunk kevesebbet kapni az elkövetkező költségvetési időszakban.

A Moody’s pénteken este kiadott jelentésében szinten tartotta a magyar államra vonatkozó adósság besorolását. A szint továbbra is egy fokozattal van a befektetői kategória alatt, ami a Moody’s „terminológiájában” Ba1-et jelent. A Moody’s kiemelte, hogy a költségvetési hiány tavaly és idén is a GDP 3%-a alatt lehet, azonban a gazdaság növekedési kilátásai a régió többi országához képest rosszabbak.

Ez pedig rontja az államadósság pályájának fenntarthatóságát. A hír nem jelent nagy meglepetést számunkra: a leminősítés a közelmúltbeli jó költségvetési számok miatt nem volt valószínű, azonban a felminősítés még nagyon korai lett volna. A bizonytalan kilátásokat mutatja az is, hogy a Moody’s továbbra is leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart érvényben a besorolásra.

Heti kitekintő:

USA: szerdán a kiskereskedelmi forgalom januári adatait teszik közzé, a konszenzus kisebb emelkedést vár. Csütörtökön a szokásos heti munkanélküliségi statisztikák esedékesek. A hét pénteken az ipari termelés januári adataival és a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének előzetes februári számaival zárul. Ez utóbbi kapcsán enyhe emelkedést vár a piaci konszenzus, a januári 73,8 pontról 75 pontra.

Eurózóna: csütörtökön a térség egészére vonatkozó előzetes negyedik negyedéves GDP adatokat is közzéteszik. A várakozások szerint a gazdaság 0,7%-kal esett vissza éves szinten az időszakban.

Magyarország: Az előttünk álló héten a csütörtöki nap lehet a legérdekesebb, ekkor kerül ugyanis sor mind a januári inflációs adat, mind a tavalyi negyedik negyedéves GDP első becslésének publikálására. Az éves inflációs mutató vélhetően nagyot esett az idei év első hónapjában, és jóval 4 százalék alatt maradhatott, miután a tavaly januári áfaemelés hatása mostanra „kiesett a bázisból”. Ami pedig a növekedési adatokat illeti, igen gyenge GDP számokat hozhatott a tavalyi utolsó negyedév.

Gyakorlatilag nem volt olyan szektor a gazdaságban, ami nőtt volna, hiszen mind az iparban, mind az építőiparban, mind a kiskereskedelemben negatívak voltak a rövidebb bázisú indexek. A 2012. október-decemberi rossz teljesítményt azonban az idei első negyedévben várhatóan némi pozitív korrekció követi majd. Ez elsősorban az iparnak lesz köszönhető, hiszen a 2013-as év kezdete a növekvő autóipari kibocsátás miatt jobb lehet a tavalyi év végénél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.