BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elsőre megijedtek az elemzők az OTP jelentésétől, de jók a kilátások

Az OTP csoport az előző évinél 46 százalékkal magasabb, 122,59 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el 2012-ben, elsősorban az alacsonyabb egyszeri tételek és a külföldi leányvállalatok magasabb nyereségessége miatt – közölte a bank a BÉT honlapján pénteken.

A társaság, gyorsjelentése szerint, a negyedik negyedévet 26,15 milliárd forint adózott nyereséggel zárta, ami alacsonyabb a harmadik negyedévi 42,54 milliárd forintos profitnál, de lényegesen jobb az előző év hasonló időszaki 25,84 milliárd forintos veszteségnél.

Az OTP gyorsjelentésében megállapítja: a jelentős éves eredménynövekedés mögött elsősorban az áll, hogy 2012-ben nem került sor goodwill leírásra, illetve a deviza jelzáloghitelek végtörlesztésének negatív eredményhatása már kevésbé érvényesült, miközben a bankadó nagysága gyakorlatilag változatlan volt.

Csoportszinten az adózás előtti eredmény 13 százalékkal 192,19 milliárd forintra csökkent. A működési eredmény 3 százalékkal 449,66 milliárd forintra nőtt, miközben a kockázati költségek 8 százalékkal 253,69 milliárd forintra emelkedtek.

A bancsoport egyszeri, korrekciós tételek nélkül számított konszolidált adózás utáni eredménye ugyanakkor 2012 egészében 7 százalékkal 149,95 milliárd forintra csökkent a magyar csoporttagok 19 százalékos eredménycsökkenése mellett.

"Bár első ránézésre meg is ijedhetnek a számoktól a befektetők, hiszen a nettó profit mintegy 10 százalékkal elmaradt az elemzői várakozásoktól, de ez főként a magasabb társasági adónak, illetve a jelentősen felduzzasztott céltartalékolásnak köszönhető" – írják az Equilor elemzői.

A bank ennél jelentősen magasabb profitszámot is mutathatott volna, de e helyett - kihasználva, hogy lényegében megállt a portfólió romlás üteme - rekord szintre, 80 százalékra bővítette a 90 napon túli késedelmes hitelek fedezettségét (77,9 százalékról).
 
"A nem teljesítő hitelek aránya csoport szinten 19,1 százalékra emelkedett, mindössze 0,1 százalékponttal, ami 2008 óta a legalacsonyabb érték. Az OTP magyarországi szegmenségben ez a szám 16,1 százalékon stagnált a negyedik negyedében, a forint gyengülése ellenére. Ráadásul a PSZÁF aggregált banki adatai szerint a szektor egésze nem járt ilyen jól az év utolsó három hónapjában, így a piaci szereplők számottevő romlást várhattak" – vélik az elemzők.
 
A nettó kamatjövedelem a vártnál kisebb mértékben esett vissza 2011 negyedik negyedévéhez képest, a magyar szegmensben azonban érezhető a visszaesés, hiszen itthon 12 százalékkal csökkent e szám. A kamatmarzs Magyarországon 4,93 százalékról 4,64 százalékra süllyedt egy év alatt, amiben az MNB kamatcsökkentések mellett a javuló országkockázati megítélés is szerepet játszott, de kedvezőtlenül hatott a bank jövedelmére. Ezt a hatást azonban ellensúlyozta a jutalékbevételek erős növekedése.

"A leánybankok közül Oroszországot és Bulgáriát, a két üdvöskét érdemes kiemelni" – írja az Equilor. A bolgár leánybank profitja szinte teljesen eltűnt, hiszen a céltartalék fedezettségi szintet közel 85 százalékra emelte az OTP, az orosz szegmens azonban megint szépen teljesített, a csoport szintű profit 54 százalékának megfelelő eredménnyel zárt e leánybank.

A legalapvetőbb elemeket figyelembe vevő Core Tier-1 tőkemegfelelési mutató is 14,7 százalékra emelkedett, ami globálisan is az élbolyba tartozik. Amennyiben a menedzsment a kockázatok tartós csökkenését látja, jelentős mértékben csökkentheti a céltartalékolást (ami így is már 80 százaléknál jár), ami a profit robbanásához, és az osztalékfizetés felpörgetéséhez is vezethet. A negyedévben ugyanis 70 milliárd forint céltartalékolás után 26 milliárd profitja maradt a banknak, a leírások felezése tehát duplázná a nyereséget.

A KBC elemzői kiemelték: egyetlen lényeges egyszeri tétel sem befolyásolta ezúttal a negyedévet, a bank kiegyensúlyozott működést mutatott. Az év egészét tekintve a rendkívül nehéz környezetben is csupán 7 százalékkal csökkent a korrigált nettó profit, és a felszín alatt pozitív folyamatok sejlenek fel.

"Pozitív, hogy a nem teljesítő hitelek aránya alig emelkedett a negyedik negyedévben, és a működési költségek terén is felfedezhetünk kedvező tendenciákat. A negyedéves céltartalékolási kötelezettség azonban így is meghaladta a várakozásokat, és éves összevetésben még 4 százalékos bővülést láttunk" – mutatnak rá a KBC elemzői.
 
Látványosan gyengült ugyanakkor a negyedévben a külföldi leányok hozzájárulása a nettó eredményhez, elsősorban a bolgár operáció gyenge eredménye miatt. E mögött részben a piaci verseny miatt gyengülő kamatmarzs és a megemelkedett céltartalékolás fedezhető fel, de 2012 egészét tekintve a bolgár teljesítmény is hasonlóan robosztus, mint a jól muzsikáló orosz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.