BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lanyha érdeklődés a csereaukción

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán hétévesre cserélt egy és másfél év múlva lejáró kötvényeket csereaukcióján.

Az ÁKK a 2014 augusztusában és 2015 februárjában lejáró sorozatnál is 10-10 milliárd forintban hirdetett meg cserére 2020 novemberében lejáró kötvényeket, a rövid kötvények tulajdonosai azonban csak mérsékelten érdeklődtek a lehetőség iránt, 3,5, illetve 7,4 milliárd forint volt a benyújtott ajánlatok mennyisége. Az ÁKK ezekből mindkét sorozatnál 3-3 milliárd forintnyit fogadott el.

Olyan eset egyébként, hogy az ÁKK által meghirdetett mennyiségnél kevesebb ajánlat érkezik egy csereaukcióra, ritkán fordul elő. Az ÁKK 2011 februárja óta rendez ilyen aukciókat, és a most szerdai esemény előtt csak egyszer, tavaly augusztusban történt hasonló eset, hogy az ajánlatok mennyisége nem érte el a meghirdetett volument.

A 2020-ban lejáró kötvények 5,67 százalékos átlaghozammal kerültek a cserélők birtokába, ez az ötéves és tízéves referenciahozam közötti szint. Az ÁKK 5,7 százalékosnál magasabb hozamra szóló ajánlatokat nem fogadott el. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.