BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint 1800 milliárd forintot vittek ki a bankok Magyarországról

A veszteséges külföldi bankok intenzív mérlegleépítéssel reagáltak a válságra. A nyereségeseknél sokat csökkent a költség/bevétel arány. Az OTP éltanuló a piacon

A nyereséges külföldi tulajdonban lévő hazai bankok közül egyedül a KDB Bank állománya nem változott az értékvesztés aránya is stabil maradt a hitelintézetnél – mondta Simonyi Tamás, a KPMG igazgatója a Világgazdaság Mit ér a bank, ha magyar? konferenciáján. A legmagasabb értékvesztést a Budapest Bank számolta el, más bankoknál alacsonyabb a hitelek fedezettsége. Simonyi szerint 50 százalék körül lehet a hitelek fedezettsége, ez szerinte nem elegendő, a régióban 80-90 százalékos a céltartalékkal fedezett arány, ami a szakember szerint veszteségekhez vezethet a jövőben. A költség/bevétel arányt 2008 óta sikerült levinniük a nyereséges bankoknak.

A veszteséges külföldi bankok mindegyikénél csökkent 2008 óta a hitelállomány. A tulajdonosok igyekeztek visszaszedni a kihelyezett hiteleket, hiszen tudták, hogy korábban túl agresszívan hiteleztek. A betétállomány ezeknél a bankoknál nőtt, az Erste például nagyon agresszívan gyűjti a betéteket. A hitel/betét arányt a hitelállomány zsugorításával és a betétek gyűjtésével szedik vissza. Az értékvesztés 20 százalék körül van az állomány arányában, szinte minden bank ugyanúgy viselkedett. A banküzemi bevételek csökkentek ezeknél a bankoknál, a költségeket viszont a bankbezárások ellenére sem sikerült annyira csökkenteni, hogy a költség/bevétel arány érdemben javuljon.

A hazai bankok ügyfélhitel-állománya szemben a külföldiekkel kisebb mértékben esett vissza. A betétállományok ezeknél a hitelintézeteknél stabilak, nem gyűjtenek forrást minden áron. A hitel/betét arány sosem volt magas ezeknél a pénzügyi intézményeknél. Az értékvesztés/hitel aránya szemben a külföldiek 15-20 százalékával, csak 8 százalék alatti céltartalékot képeznek. Ennek Simonyi szerint nem a prudensebb működés, hanem a nehezebb tőkeszerzés lehet az oka. A költség/bevétel arány az OTP-nél nagyon jó, a többi hazai szereplő viszont elég drágán működik. A magyar bankoknál még ki lehet mutatni nyereséget. Ha a legjobb esetben is 10 százalék körüli megtérülést látunk 13 százalékos tőkeköltség mellett, akkor sajnos a cégek még a sajáttőkéjüknek megfelelő összeget sem érnek meg a piacon. A Banco Pololare 5 milliárd forintos tőkéjét 150 millió forintért vásárolta meg a MagnetBank.

A magyar bankszektorban 843,4 milliárd forintnyi tőkeemelés történt a külföldi tulajdonosok pénzéből, ezt nem az adófizetőknek kellett megfizetni, mint például Szlovéniában, ahol emiatt drámaian esik az életszínvonal – hívta fel a figyelmet Simonyi. eddig több mint 1800 milliárd foritnyi likviditáskivonás volt Magyarországon, a CIB csaknem 800 milliárdot az Erste több mint 500, az MKB csaknem 450 milliárd forintot vont ki. Ugyanezeknél a bankoknál tőkepótlás is volt, a CIB anyacége több mint 220 milliárd, az Erstéé 187,5, az MKB-é 259,2 milliárd forinttal támogatta itteni leányát. A KPMG szakértője szerint még további 300-400 milliárd forintnyi forráskivonás következhet be az anyacégek részéről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.