BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így kerülik ki az EHO-t

A legtöbb hitelintézet a tartós befektetési számlát javasolja a jövő csütörtöktől bevezetendő, kamatjövedelmeket terhelő EHO elkerülésére. Akadnak kamatot előre fizető konstrukciók is, és új befektetési alapok is a piacra kerülhetnek a közeljövőben.

Augusztus 1-től a megtakarítások kamatát és árfolyamnyereségét a 16 százalékos személyi jövedelemadón túl 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (EHO) is terheli majd, de akárcsak hét évvel ezelőtt, a kamatadó kulcsának 20 százalékosra emelése idején, ezúttal is akadnak „kiskapuk” a rendszerben. Most azonban a bankok nem rohanták meg az ügyfeleket EHO-mentességet ígérő ajánlatokkal, mint 2006-ban, aminek több oka is van. „A mostani helyzet nem hasonlítható a 2006-os lázhoz” – mondják a Budapest Bank szakértői.

Akkor ugyanis minőségi változásról volt szó, míg most csak mennyiségiről, a most bevezetett plusz teher mértéke is lényegesen alacsonyabb, és az átmeneti szabály kevesebb lehetőséget biztosít a közteher kikerülésére, mint a kamatadó bevezetésénél – mondják a Budapest Banknál. A K&H szerint az egyik legfontosabb különbség, hogy míg 2006-ban mindenki megkapta a teljes adómentességet, aki a kamatadó hatályba lépése előtt elindította a lekötését vagy más befektetését, most az EHO-fizetési kötelezettség életbe lépése előtt megkezdett megtakarítások már nem kapnak teljes körűen mentességet, hanem az átnyúló betéteknél vagy befektetéseknél arányosan meg kell fizetni a közterhet. Egyedül azok a befektetések mentesülhetnek továbbra is a közteher alól, amelyeket még 2006. szeptember 1-je előtt indítottak el kamatadó-mentesen az ügyfelek.

A tartós befektetési számláknál (TBSZ) azért maradt egy kiskapu. Több bank honlapján is felhívják a figyelmet arra, hogy az e hónap végéig megnyitott TBSZ-eken a még az idén elhelyezett megtakarítások mindenképpen EHO-mentességet élveznek. (Később ez a kedvezmény már csak akkor jár, ha a megtakarítást legalább három évig ott tartja az ügyfél a számlán.) TBSZ-t bárki nyithat már 25 ezer forint elhelyezésével, nagyobb összeggel viszont ráér később is feltölteni, akár az év végéig is kivárhat ezzel. Akinek például olyan lekötött bankbetétje van, ami csak augusztus 1-je után jár le, annak érdemes lehet most megnyitni egy ilyen számlát, hiszen ha a megtakarítását augusztus 1-jét követően, de még december 31. előtt ezen a TBSZ-en köti le, akkor is mentesül az EHO alól, ha csak néhány hónapig tervezi ott tartani a pénzét.

Ez a lehetőség sokak fantáziáját megmozgathatta: a Budapest Banknál, a K&H-nál és a Citibanknál is azt tapasztalják, megnőtt az érdeklődés a TBSZ-ek iránt, a hosszú távú megtakarításoknak pedig a hitelintézetek is örülnek, több kampány is szól ezekről. A FHB például sokatmondóan a TBSZ Adóelőny nevet adta új betétjének, amelyet július végéig igényelhetnek az ügyfelek 6 vagy 12 hónapos időtávra, de a Citinél és a K&H-nál is a TBSZ-szel kampányolnak most. Több banknál is megfigyelhető, hogy a kamatcsökkentési periódus ellenére is emelkedtek a TBSZ-re leköthető betétek kamatai. A Bankráció.hu adatai szerint az Erste Banknál emelkedett a 18, a 36 és a 60 hónapos tartós lekötött betétek kamata, utóbbiaknál több mint 1 százalékponttal, 5 százalékosra nőtt a bónusz. A Raiffeisennél szintén nőttek a betétkamatok a TBSZ-es lekötéseknél, igaz, ez a bank más betéteknél is emelte a rátákat.

Különlegesebb, a kamatot előre kifizető konstrukciókkal próbálkozik eközben az OTP, amely nemrég egy ilyen kötvényt bocsátott ki. A másfél éves futamidejű, évente 4,25 százalékos kamatot fizető hitelpapírt július 29-ig lehet jegyezni. Mivel a kamatot még augusztus 1-je előtt jóváírják az ügyfél számláján, így EHO-mentesen felveheti az ügyfél, aki a kötvény tőkerészét persze csak a futamidő végén kapja meg. Hasonló elven működik a hitelintézet 12 hónapos „KamatMOST” fantázianevű betétje is, előre kifizetik a kamatot, a tőkét pedig a lejáratkor veheti fel a kliens.


Új alapok jöhetnek
Augusztustól EHO-mentesség csak azoknak jár majd, akik hosszabb, minimum hároméves távon takarékosnak, vagy pedig magyar, illetve EGT-állam által kibocsátott, forintban jegyzett állampapírt vásárolnak. A jogszabály szerint emellett az olyan befektetési alapok megvásárlói is mentesülnek az EHO-kötelezettség alól, amelyek vagyonukat szabályzatuk szerint legalább 80 százalékban az említett állampapírokban tartják.

A hazai befektetésialap-piacon jelenleg nem sok ilyen konstrukció lehet, a Pioneer pénzpiaci alapja ezek közé tartozik, ők az alapszabályt lapunk információi szerint már módosították is az EHO-mentesség érdekében, jelenleg a pénzügyi felügyelet jóváhagyására várnak ezzel kapcsolatban. A Világgazdaság úgy tudja, a piaci szereplők közül többen is készülnek olyan pénzpiaci alapok indítására, amelyek deklaráltan legalább 80 százalékban magyar forint állampapírokat tartanak majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.