BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alsó tagozatosok megtakarításait gyűjtenék be a takarékok

Már az alsó tagozatosok közül is sokan rendszeresen kapnak zsebpénzt, amely gyűjtögetésre ösztönzi őket. Egy átlagos kisiskolás pedig akár havi ezer forintot is meg tud takarítani a házimunkáért vagy az ajándékként kapott pénzéből. Csakhogy ennek a korosztálynak jóval kevesebb banki megoldás kínálkozik a pénzgyűjtésre, megtakarításra, mint a 14 év felettieknek, derült ki a TakarékPont kutatásából. A fiatalokra jellemző megtakarítási hajlandóság erősítésére ezért a hálózat szeptembertől – korszerű formában - TakarékMatrica néven feléleszti az egykori takarékbélyeget.

A 6-14 évesek megtakarítási hajlandóságát igazolta a TakarékPont hálózat legutóbbi kutatása, valamint Marián Béla szociológus elemzése is. Eszerint a vizsgált korosztály már havi 1-2 ezer forintot is félre tud tenni a szülők, nagyszülők támogatása révén. A megtakarítási hajlamot minél korábban érdemes erősíteni, hogy időtálló értékké váljon. A felmérések szerint azonban a szülők többsége maga is segítségre szorul abban, hogy hatékonyan támogathassa gyermekei pénzügyi szocializációját.  „A tét nem kicsi, azok a fiatalok, akik kapnak ilyen támogatást a családban később is jobban kontroll alatt tartják kiadásaikat és a pénzköltéssel szemben a megtakarítást preferálják”- hangsúlyozta Marián Béla szociológus.

„A zsebpénzt a szülők többsége arra használná, hogy megtanítsa gyermekét a pénz helyes és tudatos használatára, amely általában a minél hosszabb ideig tartó gyűjtögetést jelenti” – emelte ki a TakarékPont hálózat felmérése alapján Brezina Szabolcs, a TakarékBank vezérigazgató-helyettese.

Megoldás lehet a TakarékPont által kitalált megtakarítási program, a TakarékMatrica Program. A hálózat felmérése során megkérdezett szülők közül sokan párosították a gyűjtögetést a nosztalgiával idézett takarékbélyeggel, amelynek kedvező hatását ma is egyértelműnek gondolják, sőt tudatos pénzügyi nevelési eszközt látnak benne. „Kiderült, a megkérdezett szülők 61 százaléka örülne annak, ha újraindulna a takarékbélyegek értékesítése” – idézte a banki felmérés eredményét Brezina Szabolcs.

A TakarékMatrica Program melletti szimpátia legfőbb érve az volt, hogy így legalább részben megmaradna a ma nagy népszerűségnek örvendő, albumban gyűjthető matrica- és képkollekciókra költött summa, amely megtakarítássá alakítható a termék révén.

Az albumban - 3500 gyerek megkérdezésével végzett felmérés nyomán - az állatvilágot bemutató népszerű tematika feldolgozásán keresztül bővíthetik a gyerekek az élővilággal és a megtakarítással kapcsolatos ismereteiket.  Érdekessége még a korosztály fogyasztási szokásainak, hogy a megkérdezett gyerekek 81 százaléka állítása szerint a válaszadás pillanatában is éppen gyűjtött valamilyen matricát, képet, kártyát, stb.

Az TakarékMatrica szeptember 1-jétől hozzáférhető országszerte, kizárólag a TakarékPont fiókokban. A „megtakarító” matricára a felmérés eredménye szerint havi pár száz forinttól akár havi 2 ezer forintot is költhetnek majd a kisiskolások.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.