BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Infláció felett gyarapodtak tavaly a megtakarítások

Jóval az infláció feletti vagyonnövekedést könyvelhettek el azok, akik az utóbbi egy évben megtakarítottak: a legjövedelmezőbb - és egyben a legkockázatosabb befektetés - a részvényalap volt 23,7 százalékos hozammal, de a bankbetétek is 5,5 százalékos kamatot hoztak.

A bankmonitor.hu pénzügyi portál pénteki, MTI-nek is eljuttatott összegzésében a frissen megjelent 1,4 százalékos inflációs adatot vetette össze a különböző megtakarítási formák elmúlt egyéves hozamával.

A cikk szerint kockázatmentesen (bankbetétben) lehetett elérni 5,5 százalékos, inflációt meghaladó kamatot, amelynek értékeléséhez fontos tudni, hogy az amerikai tőzsde több évtizedes infláció feletti átlagos hozama alig haladja meg a 4 százalékot.

Figyelemreméltó a cikk szerint a kötvényalapok teljesítménye: mérsékelt kockázatvállalás mellett lényegesen magasabb hozamokra - átlagosan 11,3 százalékosra - lehetett szert tenni mint a betéteknél, de még a nagyobb kockázattal járó vegyes (kiegyensúlyozott) alapok teljesítményét - 9,3 százalékos hozam - is sikerült "legyűrniük" ezeknek az alapoknak.

A jövőbeli befektetések kapcsán a bankmonitor.hu kifejti: a bankbetétekben elérhető, a következő egy évben várható inflációval kalkulált vagyonnövekedés (reálhozam) már lényegesen mérsékeltebb, mint az elmúlt egy évben volt, és a befektetési alapok közül a pénzpiaci alapok hozama is igazodni fog a betétek kamatához. Betétekhez viszonyított többlet hozamot csak némi kockázatvállalás mellett lehet elérni az elkövetkezendő egy évben - véli a bankmonitor.hu.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.