BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Figyelem: emelkednek a lakossági állampapírok kamatai!

Hétfőtől öt lakossági állampapír kamata is emelkedik - derül ki az ÁKK honlapjáról. A kisbefektetők körében legkedveltebbnek számító Kamatozó Kincstárjegy (KKJ) kamata 25 bázisponttal nő, 3,75 százalékos kamattal lehet jegyezni ettől a héttől kezdve az egyéves futamidejű állampapírt. Szintén 25 bázisponttal emelkedik a Féléves Kincstárjegy kamata 3,5 százalékra, és ugyanennyivel nő a postán kapható Kincstári Takarékjegyek, illetve a Kincstári Takarékjegy Plusz esetében a bónusz.

Az államadósság-kezelő feltethetően azért döntött a kamatemelés mellett, mert az utóbbi hetekben az intézményi állampapírok hozama is emelkedni kezdett, így a lakossági papírok kamatelőnye eltűnőben volt. A hat hónapos referencia ráta pénteken 3,02, a 12 hónapos 3,19 százalékos volt, vagyis az állampapírok már alig 20-30 bázisponttal fizettek többet, mint az intézményiek. Korábban az ÁKK sokszor akár 100 bázisponttal is hajlandó volt többet fizetni a lakosságnak, mint a nagybefeketőknek.

A múlt heti jegyzési eredmények is kicsit haloványabbak lettek a szokásosnál. A tőzsde honlapján lévő tájékoztatás szerint csak 12,8 milliárd forintnyi kelt el például Kamatozó Kincstárjegyből, holott a megelőző hetekben általában 20 milliárd forint fölött volt a jegyzések volumene.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.