BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel 15 százalékkal nőttek a beruházások 2013 utolsó negyedévében

A 2013. IV. negyedévi nemzetgazdasági beruházások 14,9 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A 2013. év egészében a nemzetgazdasági beruházások volumene 7,2 százalékkal emelkedett. A beruházások kiugró nagyságrendű növekedése a nemzetgazdaság ágainak többségében jellemző volt.

A beruházási tevékenység 2013. IV. negyedévi 14,9 százalékos növekedésén belül a gép- és berendezés beruházások 16,0, az építési beruházások 14,1 százalékkal emelkedtek. A beruházások dinamikusan nőttek a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban (48,2 százalék).

A jelentős bővüléséhez továbbra is az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyprojektek, az egyéb középületek, közterületek felújítása, valamint a katasztrófavédelmi és rendvédelmi fejlesztések járultak hozzá. A víztisztítási és csatornázási projektek eredményeként a beruházási volumen 46,5 százalékkal nőtt a vízellátás, szennyvízgyűjtés és hulladékgazdálkodás területén.

A nagy súlyt képviselő szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág 36,3 százalékos növekedése elsősorban a járműbeszerzéseknek, vasútépítések, -felújítások, alsóbbrendű útvonalak és egyéb útépítéseknek köszönhető. Több évig tartó csökkenés után, az év utolsó negyedévében növekedést regisztráltunk a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban (25,4 százalék).

A kereskedelem, gépjárműjavításban a beruházások volumene 14,0 százalékkal emelkedett. A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül jelentősen nőttek a beruházások az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (35,8 százalék) és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (16,2 százalék) nemzetgazdasági ágakban, ami egyedi nagy beruházások eredménye. Számottevő a bővülés az építőiparban (26,5 százalék), a humán-egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ágakban (19,8 százalék), amelyekben a nagyarányú növekedést részben az egy évvel korábbi alacsony beruházási teljesítményérték okozza.

A beruházások közel egyharmadát adó feldolgozóipar 11,5 százalékos növekedését elsősorban a gumi, műanyag, nemfém ásványi termék gyártása alág beruházásainak bővülése adta. A lakásépítések visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 9,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint a kiugróan magas növekedést mutató III. negyedévhez képest a IV. negyedévi beruházások 0,3 százalékkal elmaradtak.

2013-ban a több évnyi csökkenést követően 7,2 százalékkal nőttek a beruházások az előző évhez képest. A gép- és berendezés beruházások 8,5 százalék, az építési beruházások 5,9 százalékkal emelkedtek. A 19 nemzetgazdasági ág közül 13 ágban volumenbővülés figyelhető meg. Éves szinten a legnagyobb növekedés a vízellátás, szennyvízgyűjtés és
hulladékgazdálkodás (60,8 százalék) és a közigazgatásban (38,0 százalék) valósult meg. A beruházások teljesítményértékének nagyarányú növekedése a vasútépítéseket is magába foglaló, nagy súlyt képviselő szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág 15,6 százalékos növekedésének is köszönhető.

A legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar beruházásai 4,9 százalékkal emelkedtek, ami elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállító ágazatok beruházásaiban tapasztalt bővülésnek tudható be.

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül jelentősen nőttek a beruházások a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (29,6 százalék) és az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (28,0 százalék) nemzetgazdasági ágakban. Bővülés volt megfigyelhető az építőipari (17,2 százalék) és a mezőgazdasági (9,3 százalék beruházásokban is. Egész évre jellemző visszaesés az ingatlanügyletek (11,4 százalék) nemzetgazdasági ágban volt.

A beruházások kiugró nagyságrendű növekedése a nemzetgazdaság ágainak többségében jellemző volt.Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.