BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mérsékelt sikert hoz az ehomentesség

Nagyjából 100 milliárd forintnyi friss pénzt hozott az ehomentesség a befektetési alapoknak. Az ügyfelek számára csak kezdetben volt fontos a kisebb közteher, más szempontokat fontosabbnak tartanak

Néhány alapkezelőnél bejöttek, a többségnél viszont csak ímmel-ámmal fogynak azok a befektetési alapok, amelyek eho-mentességgel csábítják a befektetőket. A befektetési alapok hozama után tavaly augusztus óta kell megfizetni a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást, de mentességet kaptak azok a konstrukciók, amelyek legalább 80 százalékban forintban denominált EGK-tagállambeli állampapírt tartanak a portfóliójukban. Mivel a közösség államai közül forintban eddig csak Magyarország bocsátott ki állampapírokat, a törvény praktikusan a magyar állampapíralapokat mentesíti a közteher alól.

A sikeresnek mondható alapkezelők közé tartozik az OTP, amely tavaly szeptember 24-én indította el ehomentes pénzpiaci alapját, és mára 50 milliárd forintot gyűjtött ezzel össze. A Pioneer ügyfelei is kedvelik az ilyen konstrukciókat, a pénzpiaci alap vagyona több mint 20 milliárd forinttal gyarapodott eho-mentessé történő átalakítása óta, az újonnan indított rövid kötvényalapba pedig három hónap alatt több mint 10 milliárd forintnyi friss tőke áramlott. A K&H-nál is ráugrottak az ügyfelek az ehomentes alapra, a szeptember végén elrajtolt állampapír alapjukban már 21 milliárd forint van.

Más alapkezelőknél viszont nem hozott különösebb fellendülést a kisebb közteher ígérete az értékesítésben. Az Aegonnál három ehomentes alap is van, ezek közül eddig egyiknek az állománya sem nőtt jelentősen az utóbbi hónapokban, bár az alapkezelőnél újabban növekvő érdeklődést tapasztalnak az ügyfelek részéről. A Generalinál a Cash pénzpiaci alap vált ehomentessé, a tapasztalataik pedig az Aegonéhoz hasonlóak, az érdeklődés nő, de kiugró növekedés eddig nem volt a vagyonban. A Raiffeisennél egy kötvény- és egy származtatott alap felel meg a jogszabályi kritériumoknak, a kettőben összesen mindössze 5,2 milliárd forintnyi vagyon van. Ők úgy látták, a tavaly augusztusi bevezetés idején még keresték az ügyfelek az ilyen alapokat, azóta viszont az érdeklődés enyhült.

A vegyes tapasztalatok oka lehet, hogy bár az ehomentesség fontos értékesítési érv, nem ez a döntő – magyarázza Gáti László, az OTP Alapkezelő marketing és értékesítési igazgatója. A banki tanácsadók is elsősorban a kockázatvállalási hajlandóság, a befektetési időtáv és a hozamelvárás alapján ajánlanak alapok a klienseknek. A legtöbb alapkezelő egyelőre nem is tervez újabb ehomentes alapot. Az OTP a kivételek közé tartozik, ők fontolgatják egy újabb ehomentes alap elindítását, amely várhatóan egy óvatos vegyes alap lesz. Rajtuk kívül a CIB Alapkezelőnél várhatók még újítások, igaz, ők csak két, már meglévő konstrukciót alakítanának át.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.