BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hány százalékos GDP-növekedésre lehet számítani?

A magyarországi háztartások élénkülő kereslete, a jegybank növekedési hitelprogramja, valamint az európai gazdasági bővülés várható gyorsulása következtében növekvő magyar export bizakodásra ad okot, így az idén 2 százalék körüli GDP-növekedésre lehet számítani - mondta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója az alapkezelő szerdai tájékoztatóján.

Kifejtette: a fejlett országokban a nagy jegybankok ugyan még mindig támogatják a gazdasági folyamatokat, de ahol ezt a gazdasági növekedés lehetővé teszi, fokozatosan visszavonulnak.

A jegybank funkcióját betöltő amerikai tartalékbankrendszer, a Fed tovább csökkenti kötvénypiaci aktivitását, várhatóan a Bank of England első kamatemelésére is hamarosan sor kerül, ugyanakkor a Bank of Japan egyelőre még tovább lazít, és az Európai Központi Bank (EKB) kamatcsökkentése is várat magára - elemezte az igazgató.

A fejlett országokban az emelkedő kamatok hatására gyakorlatilag beindult a "porszívó", vagyis kiszippantják a likviditást a feltörekvő piacokról. A feltörekvő régiókban viszont a globálisan megszűnő pénzbőség még inkább felhívja a figyelmet a külső sérülékenységre, amit tovább ront, hogy a strukturális reformok halogatása sok országban belső problémákat szült - mutatott rá.

"Ez igaz Oroszország, Brazília, India, Törökország esetében, a gazdaságilag nem stabil országok az egész feltörekvő piacot lefelé húzzák " - emelte ki Horváth István.

Véleménye szerint nincs most szerencsés helyzetben Magyarország, hiszen a feltörekvő országok felszínre bukkanó problémái magukkal sodorhatják a még gyenge lábakon álló magyar gazdaságot is.

Kedvező azonban, hogy az élénkülő belső kereslet, a növekedési hitelprogram és a bővülő export magalapozza, hogy az elemzők többsége a GDP stabil, 2 százalék körüli növekedését prognosztizálja, ezzel Magyarország a növekedést tekintve a korábbi sereghajtó helyről immár a régió középmezőnyébe lép előre. Pozitív az is, hogy az ország folyó fizetési mérlege stabilan pluszban van - fejtette ki.

"Árnyalja a képet, hogy a külső adósságállomány ugyan csökken, de régiós viszonylatban még így is nagyon magasnak tekinthető, ezért a forint igen érzékenyen, gyakran a régiós devizáknál erőteljesebben reagál a negatív piaci hangulatváltozásokra" - emelte ki Horváth István.

Hozzáfűzte: a nemzetközi befektetők óvatosságát jól mutatja, hogy míg a jegybank jelenlegi alapkamat-csökkentési ciklusa akár a 2,5 százalékig is elmehet, az idei év végére már kamatemelést áraz a piac.

Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója elmondta:
a fejlett világban már általános az optimizmus, ezért a részvénypiacoktól várható a legjobb teljesítmény. A részvények értékelését jól érzékelteti, hogy tavaly globálisan több mint 500 milliárd dollár áramlott a részvényalapokba - fejtette ki.

Kiemelte: a feltörekvő piacok visszaesése egyértelműen gyenge forintot jelent a továbbiakban is, miközben a magyar kötvénypiacon az idei év végére magasabb hozamokat várnak az alapkezelő szakértői.

Zobor Zsuzsanna elmondta: a befektetési alap piacra tavaly jól láthatóan támogatóan hatott az alacsony kamatkörnyezet, hiszen mintegy 39 százalékkal bővült. Ez a dinamikus trend az év első két hónapjában is folytatódott, és újabb 6 százalékkal növekedett a befektetési alapokban elhelyezett vagyon.

"A hazai alacsony kamatszint miatt a befektetők a magasabb hozamot kínáló lehetőségeket, így a befektetési alapokat keresik, a lakossági befektetők nagyon óvatosak, így olyan megoldásokat kínál a K&H Alapkezelő számukra, amelyekkel mérsékelhető a részvénypiacok árfolyam-ingadozásának kockázata" - mondta el Zobor Zsuzsanna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.