BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A részvénypiacokon még lehet emelkedés

BEFEKTETÉSEK Nehéz választ adni arra, fog-e folytatódni a kedvező trend a részvénypiacokon – mondta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója egy előadásban. Az árfolyamok emelkedése mellett szól, hogy gyorsul a fejlett piacokon a gazdasági növekedés üteme, a tőzsdei társaságok profitkilátásai javultak, a jegybanki politikák is lazák maradtak. Szintén a részvénypiacok mellett szól, hogy az osztalékhozamok a fejlett piacokon meghaladják a kötvényhozamokat, és bár egyre több a cégfelvásárlás, ez a trend sincs még a csúcson.

Kedvezőtlen jel viszont, hogy a részvénypiac már nem számít olcsónak, és Európában a tőzsdei cégek profitja csökken. Az árfolyam-ingadozásokat követő VIX-index is lent van, ilyenkor pedig bármilyen negatív meglepetés megrázhatja a piacokat – figyelmeztetett Horváth. A kiváltó tényezők között lehet egy olajársokk, a kínai hitelválság vagy az európai reformok leállása.

Magyarországon a tőzsde alulteljesített eddig a különadók és a kedvezőtlen növekedési kilátások miatt, és továbbra is lemaradó maradhat. A különadók ugyanakkor stabilizálták a költségvetést, ami a kötvénypiacnak kedvezett. Horváth István szerint a legkorábban az év végén várható az ország felminősítése, ez szintén kedvezhet a forintnak és az állampapíroknak.

A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben érdemes a korábbinál nagyobb arányban tartani tőkevédett, a részvénypiacok emelkedéséből is profitáló befektetéseket, miközben a pénzpiaci eszközök súlyát tanácsos csökkenteni – mondta Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója. Emellett – hívta fel a figyelmet – az adókedvezményeket is érdemes kihasználni, a kamat 20 százalékát elvihetik a közterhek, ez azonban tartós befektetési számlával vagy nyugdíj-előtakarékossági számlával kikerülhető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.