BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fordulat következett be az alapkezelők eredményében

Eredmény A befektetési alapok növekvő népszerűségnek örvendenek – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi stabilitási jelentéséből. Az alapkezelők számának bővülése az elmúlt években ugyan mérséklődött, de új alapok még mindig folyamatosan jelennek meg.

2013-ban is a pénzpiaci és kötvény alapok voltak a legnépszerűbbek, együttesen a piac több mint 35 százalékát adták. A tőkevédett alapok 10 százalék feletti részesedésével együtt jól látható, hogy a magyarországi befektetési piacon a kockázati kitettség mérsékelt. A jegybanki kamatvágási ciklus, illetve a banki betéti kamatok csökkenése a befektetési alapok vagyonának növekedését eredményezte az elmúlt másfél évben, ezeknek a tendenciáknak a folytatódása, illetve erősödése várható a jövőben is.

A befektetők hozamelvárása eddig nem párosult a kockázati étvágy számottevő növekedésével, mivel az alapokba áramló tőke jelentős része az alacsony kockázatú likviditási és pénzpiaci alapokba került. Az alacsony kamatkörnyezet azonban ezen alaptípusok hozamát is csökkenti, ezért középtávon a jelenleg 8 százalékos piaci részesedéssel rendelkező abszolút hozamú alapok népszerűségének növekedésére számít a jegybank.

Bár a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása jelentősen csökkentette az alapkezelők nyereségességét, az alapokba áramló friss tőke tavaly fordulatot hozott. A piac koncentrált az MNB szerint, ezt jól érzékelteti, hogy a vagyonnal súlyozott adózott eredmény több mint tízszerese volt a medián adózott eredménynek. A kezelt vagyonarányos nyereség szinte az összes piaci szereplőnél 0 és 1 százalék között volt. A szektor kimagasló jövedelmezősége ellenére a jegybank szerint néhány piaci szereplő esetében számítani lehet az üzleti működés átalakítására elsősorban az egységes piacot a határon átnyúló tevékenység egyszerűsítésével megteremtő uniós direktíva implementálása miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.