BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sikeres a hosszú távú lakossági állampapír értékesítése

Bónusz A diszkont kincstárjegyhez igazodó kamatú kötvényből 21 milliárd forintnyit adtak el néhány hét alatt

Eddig sikeresnek tűnik az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) törekvése arra, hogy a lakossági befektetőket hosszabb lejáratú állampapírokba terelje át. Az ÁKK március 17-n indította el a két Bónusz Magyar Államkötvényt (BMÁK), amelyek mindenkori kamata az egyéves diszkont kincstárjegyekéhez (dkj) igazodik, és a két értékpapírba szűk másfél hónap alatt csaknem 21 milliárd forintnyi friss lakossági megtakarítás került. A két lejárat közül a hosszabbik a népszerűbb. A 2020/N sorozatban április végén 15,82 milliárd forint volt, a 2018/N-ben ennek kevesebb mint a harmada, 4,25 milliárd forint volt csak.

Ebben szerepet játszhatott az is, hogy a 2020-ban lejáró kötvény induló kamata lényegesen magasabb, 5,64 százalékos, míg a másik sorozat csak 4,89 százalékot fizet. A fix kamatozású állampapírokhoz képest mindkét lakossági kötvény gálánsnak számít, a 2018-ban lejáró államkötvény referenciakamata ugyanis tegnap 4,százalék volt. 2020-as állampapírra ne közöl az ÁKK most referenciakamatot, de a 2019-es kötvénynél 4,32, a 2023-asnál 5,3 százalékos a kamat, vagyis a hatéves lakossági államkötvény még a tízéves fix kamatozásúnál is többet hoz a mostani kamatperiódusban.

„Az értékesítési sikerben szerepet játszhatott az egyéves kamatokon alapuló, prémiummal megnövelt magas hozam, de az is, hogy márciusban és áprilisban is voltak kamatkifizetések a Prémium Magyar Államkötvényeknél (PMÁK), ebből a pénzből is fektethettek be az új lakossági államkötvénybe” – magyarázza az eredményeket Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese. A hatéves kötvény egyébként az egyéves dkj-k átlagos aukciós átlaghozama fölött 2,5, a négyéves 1,75 százalékos prémiumot fizet. Mivel a kisbefektetőknek szánták a papírt, az ÁKK-ban eredetileg felvetődött az is, hogy a lakossági egyéves állampapírhoz, a Kamatozó Kincstárjegyhez (KKJ) igazítsák a Bónusz kötvény kamatát, hogy egyszerűbb legyen az összevetés, ezt azonban elvetették. A KKJ kamatát ugyanis az ÁKK maga határozza meg, míg a dkj-kamatokat a piac alakítja ki, így objektívabb maradhat az árazás.

A BMÁK-ot és a PMÁK-ot egyelőre csak a Magyar Államkincstárnál lehet megvásárolni, az ÁKK viszont szeretné, ha bővülne a hosszabb lejáratú lakossági állampapírok forgalmazói köre – mondta Borbély. Júniustól várhatóan más pénzügyi intézményeknél is megkezdődik majd a forgalmazás. Az eddigi tapasztalatok szerint egyébként a lakossági papírok közül a Kamatozó Kincstárjegy fogy a legnagyobb mennyiségben, ezt az értékpapírt a bankok és takarékok is értékesítik. A forgalmazásból nagyjából 15-20 százalék a kincstár aránya, a többi a hitelintézeteknél kel el.

Időzítés szempontjából egyébként a BMÁK a legjobbkor jött a piacra, a korábbi több éves lakossági államkötvény, az inflációt követő PMÁK ugyanis egyre szerényebb kamatot fizet a befektetőknek. Azok a PMÁK-ok, amelyeknek a kamatfordulója az idén tavasszal volt, viszont már csak 0-0,1 százalékpont körüli prémiumot adnak az alapkamaton túl. Néhány sorozatnak már csak 3,1 százalékos a kamata ebben a kamatperiódusban, ez elmaradhat a hasonló lejáratú fix kamatozású államkötvényekétől. A legújabb kibocsátás ennél persze lényegesen magasabb, 4,7 százalékos kamattal kapható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.