BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU 250 millió eurós hitelrészletet utalt Ukrajnának

Az Európai Unió átutalta pénteken az április végén Ukrajnának jóváhagyott 1 milliárd eurós kedvezményes hitel első, 250 millió eurós részletét.

Az uniós segítség azt a célt szolgálja, hogy Ukrajna fedezni tudja sürgős külső finanszírozási szükségleteit, a pénz folyósítása pedig konkrét gazdaságpolitikai feltételekhez, valamint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) aláírt megállapodás végrehajtásához kötött.

A hitel a közpénzek felhasználásának hatékonyságát, a korrupció elleni fellépést, a kereskedelmet, az adóztatást, az energia- és a pénzügyi szektort érintik, miközben a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők támogatása is emelkedni fog.

Brüsszel úgynevezett makrofinanciális segítség formájában nyújt egymilliárd eurós mentőövet Kijevnek, ez az EU egyik rendkívüli válságkezelő eszköze. Lényegében arról van szó, hogy az EU vesz fel hitelt a pénzpiacon a tényleges kedvezményezett helyett, mert Brüsszel jóval kedvezőbb feltételekkel kaphat kölcsönt, majd pedig a pénzt hasonló feltételekkel továbbadja a kedvezményezettjének.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.