BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beadták a devizahitelesek mentőcsomagját - félhetnek a bankok?

Benyújtotta a kormány a törvényjavaslatát a devizahitelekről a Kúria határozata után.

А törvényjavaslat szerint a fogyasztói kölcsönszerződésben – az egyedileg megtárgyalt szerződési feltétel kivételével – semmis az а kikötés, amely szerint а pénzügyi intézmény árfolyamrést alkalmaz.

Az ilyen semmis kikötés helyébe mind а folyósítás, mind pedig а törlesztés tekintetében а Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamának alkalmazására irányuló rendelkezés lép.

Az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét tartalmazó fogyasztói kölcsönszerződésnél vélelmezni kell, hogy tisztességtelen az annak részét képező egyoldalú kamatemelést, költségemelést, díjemelést lehetővé tevő szerződéses kikötés – az egyedileg megtárgyalt feltétel kivételével. Vagyis ahhoz, hogy egy szerződés tisztességes legyen, több fő alapelvnek kell megfelenie:

- egyértelmű és érthető megfogalmazás
- az egyoldalú szerződésmódosítás feltételei meghatározottak
- а pénzintézetnek nincs módja а feltétel bekövetkeztét előidézni
- az ok-listában meghatározott körülmények ténylegesen hatnak а kamatra, költségre, illetve díjra
- а fogyasztó előre láthatta, hogy milyen feltételek teljesülése esetén és milyen mértékben háríthatnak át rá további terheket
- а szerződésmódosítás bekövetkezése esetére biztosítja а fogyasztó számára а felmondás jogát
- nem zárja ki, hogy а fogyasztó javára bekövetkező feltételváltozás hatását а fogyasztó javára érvényesítsék

Ezek a rendelkezések a forinthitelesekre is vonatkoznak, a végtörlesztett hitelszerződésekre azonban nem.

А pénzügyi intézménynek a törvény hatályba lépését követő harminc napon belül meg kell vizsgálnia az általános szerződési feltételeket és egyedileg meg nem tárgyalt szerződési feltételeket, amelyekben szerepel az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét tartalmazó kikötés. 30 napon belül nyilatkozni kell arról, hogy a szerződéses kikötést tisztességesnek vagy tisztességtelennek tekinti-e.

Ha a felügyelet tisztességtelenséget állapít meg, de a bank szerint nem így van, akkor a bank polgári peres eljárást indíthat.

А perben alperes а magyar állam, а bíróság soron kívül jár el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.