BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élénkül a lakáshitelezés

Áprilisban is csökkent a háztartások hitelállománya. A lakosság továbbra is nettó törlesztő, de az új lakáshitelek mennyisége már növekszik, és megközelíti a 2011-es szinteket. A betéteket is gyűjtik a háztartások, de 2 százalék alatti kamatra egyre kevesebben kötik le a pénzüket.

Tovább csökkent a lakossági hitelek mennyisége áprilisban is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. A negyedik hónap végén a háztartások már alig 6800 milliárd forinttal tartoztak a hitelintézeteknek, ez 2008 nyara óta a legalacsonyabb érték. A lakosság 2009 őszétől kezdve gyakorlatilag minden hónapban nettó törlesztőnek számított, áprilisban is 55 milliárd forinttal több hitelt fizetett vissza, mint amennyit felvett. A törlesztések nagyobb része ezúttal is devizahitel volt. Sokat csökkent a lakosság folyószámlahiteleinek az állománya is. Áprilisban 423,5 milliárd forintnyi mínusz volt a számlákon, ez több mint kétéves mélypontnak felel meg, és 25 milliárd forinttal kevesebb a március véginél. Mindebben szerepet játszhatott, hogy a bankoknál csökkent a folyószámlahitelek és kártyahitelek szerződéses összege is.

Különösen az utóbbiaknál volt komoly visszaesés, a márciusi csaknem 150 milliárd forint után áprilisban már csak alig 130 milliárd forintnyi kártyahitelt sikerült értékesíteni. Szintén komolyabb mértékben csökkent az öt évesnél hosszabb lejáratú fogyasztási hitelek volumene – ezek egyébként nagyrészt jelzálog alapú szabad felhasználású kölcsönök lehetettek. A lakáshiteleknél is folytatódott állománycsökkenés mind a forint-, mind a devizaalapú hitelek esetében. A forinthiteleknél viszont kedvező fejlemények is voltak. A lakáshitelek szerződéses összege áprilisban 18,6 milliárd forintot tett ki, ez 80 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Utoljára ennél több forint alapú lakáshitelt a végtörlesztés hajrájában helyeztek csak ki a bankok, ez a volumen egyébként a 2011-es szinteket idézi. A lakáshitelek népszerűségének növekedésében szerepet játszhatott az alacsony kamatszint. Áprilisban a lakáshitel-szerződésekbe átlagosan már csak 6,79 százalékos kamatot jegyeztek be, ez mindössze 51 bázisponttal magasabb a meglévő svájci frank alapú kölcsönök átlagos kamatánál. A többi hiteltípusnál is csökkentek valamelyest a kamatok. A betéteknél is visszavettek a bankok a kamatszintből. Egy áltagos lekötött betétre áprilisban már csak 1,94 százalékos kamatot lehetett kapni, ami történelmi rekordnak felel meg. A lekötött euróbetétek kamata ugyanakkor nőtt, 1,2 százalékos bónuszt adtak a bankok rá. A forint és euróbetétek közötti kamatkülönbség még soha nem volt olyan alacsony, mint a negyedik hónapban.

Ennek ellenére a lakosság áprilisban növeltek a bankbetétekben lévő megtakarítását. A negyedik hónapban több mint 100 milliárd forintnyi friss pénzt helyezett el bankbetétekben, igaz, ezt az összeget nem kötötték le. A lekötött betétek mennyisége ugyanis tovább csökkent a hónapban, már csak 4318,4 milliárd forintot tett ki, ami 2006 vége óta a legalacsonyabb érték. A le nem kötött betétek állománya viszont újabb történelmi csúcsra került, meghaladta a 2533 milliárd forintot.

Az egy éven túli kamatfixálású hitelek átlagos kamata már az év eleje óta 2,5 százalék alatt van, tehát a bankok ezt a hiteltípust feltehetően nagyrészt jegybanki forrásból folyósítják. A volumenek viszont csak lassan növekednek, áprilisban alig 21 milliárd forintot tettek ki. A piaci hitelkamatok is egyre lejjebb süllyednek, az 1 millió euró fölötti kölcsönöknél 4,2 százalék alá mentek. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.