BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes átalakítani a meglévő befektetéseket

A várhatóan utolsó kamatvágást követően a lakosság az állampapírok és a betéti termékek hozamának zuhanásával szembesül, és keresi a megfelelő helyet a pénzének – írja elemzésében az Equilor Befektetési Zrt. A brókercég tapasztalatai szerint a megtakarítással rendelkezők egyre nagyobb arányban fordulnak az alternatív befektetési eszközök felé, amelyek közül továbbra is az abszolút hozamú befektetési alapok a legnépszerűbbek, de egyre többen gondolkodnak befektetési célú ingatlanvásárlásban is.

Az MNB kamatcsökkentési ciklusa a zsinórban 24. kamatvágást követően ért véget, 2012 augusztusában még 7 százalékon állt az irányadó ráta, jelenleg pedig 2,1 százalék az alapkamat. A monetáris lazítást leginkább a bankoknál elhelyezett lekötött betétek és látra szóló szabad pénzek kamatszintje szenvedte meg, de a kötvénypiaci hozamok is fogyókúrán estek át. A rekord alacsony, 2,1 százalékos alapkamatnál és az MNB lazítási ciklusának végén az Equilor Private Banking igazgatója, Nagy Bertalan szerint érdemes átnézni a meglévő megtakarításokat, hogy az alacsony kamatkörnyezetben is megfelelő hozamot érhessünk el.

Az elmúlt két évben a folyamatos kamatvágásoknak köszönhetően leginkább a hosszabb futamidejű kötvényekkel lehetett pénzt keresni. 2012 nyarán egy 5 éves futamidejű kötvény megvásárlásával még 7 százalékos hozamot biztosíthattunk be, ma egy ugyanilyen instrumentum megvásárlásával mindössze 3 százalék hozamot kapnánk a következő 5 évre. Most, hogy ez a folyamat a végére ért, a befektetők várakozásai megváltoznak. A kamatvágási sztori megszűntével sokan forgathatják át a pénzüket a hosszabb kötvényekből a rövidebb futamidejű diszkontkincstárjegyekbe, amit az esetleges kamatemeléshez kötődő félelmek is támogathatnak. Ebben a helyzetben hiába tűnik vonzónak a 3-5 év futamidejű kötvények éves 3-4 százalékos hozama, ha 1-2 év elteltével ugyanezeket a hitelpapírokat 5-6 százalékos vagy még nagyobb éves hozammal vásárolhatjuk meg, miközben a rövidebb futamidejű állampapírok vásárlásával ki tudjuk használni az emelkedő hozamkörnyezet nyújtotta lehetőségeket – mondja a szakember.

A lekötött betéti kamatok az állampapírokhoz hasonló pályát írtak le az elmúlt időszakban, ami némi késéssel ugyan, de jelentős tőkeáramlást indított meg a befektetési alapok irányába. Ez leginkább a kötvényalapokat és az abszolút hozamú befektetési alapokat célozta meg. Az abszolút hozamú alapok változatlanul jó befektetési lehetőséget kínálnak, mivel az ilyen alapok olyan befektetési eszközökkel is rendelkeznek, amelyek emelkedő hozamkörnyezet, illetve csökkenő részvényárfolyamok esetében is nyereséget termelhetnek. Az Equilor tapasztalatai szerint a hazai alacsony hozamkörnyezetben egyre többen keresnek alternatív, nem pénzügyi terméken alapuló befektetési lehetőségeket. A magyar ingatlanpiacon főként a kis, 35-45 négyzetméteres ingatlanok tűnnek ígéretesnek, ezek ugyanis folyamatosan kiadhatóak albérlőknek, amivel éves szinten akár 8-10 százalékos bruttó hozam is elérhető. Kiemelkedő aktivitás figyelhető meg a nagy értékű ingatlanok piacán is, amelyek között sokszor lehet „igazgyöngyöt” találni nyomott áron. Ezek nem csak bérbe adva hozhatnak hozamot, de jó eséllyel a következő 5-10 évben az értékük is emelkedhet, ami szintén növeli a befektetés nyereségét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.