BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól ment a kasszáknak

Az önkéntes és magán-nyugdíjpénztári alapok is kiválóan teljesítettek az idei első félévben. A magasabb kockázatot vállaló, részvényeket is tartó alapok lettek ezúttal a legjobbak

A magán- és önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók többsége reálhozamot ért el az idei első félévben – derül ki a kasszák árfolyamadataiból. Az árfolyamaikat közzétevő önkéntes nyugdíjpénztári alapok 1,23-12,41 közötti hozamot értek el fél év alatt, ami évesítve nagyjából 2,5-26,4 százalék közötti teljesítménynek felel meg.

A legjobban ezúttal azok a pénztártagok jártak, akik kockázatos portfóliókat választottak. A legmagasabb hozamot – akárcsak a tavalyi év egészében – most is az Aegon klímaváltozás portfóliója érte el, ami nem meglepő, hiszen a válság éveiben alulteljesítő zöld cégek részvényeivel az elmúlt hónapokban szépen lehetett keresni. Sok pénztártag sajnos nem örülhetett ennek, hiszen az Aegonnak ez a legkisebb alapja, tavaly év végén kevesebb mint 2 milliárd forint volt benne.

Hasonlóan kisméretű a második legmagasabb hozamot elérő alap, az OTP dinamikus portfóliója. A pénztár honlapja szerint ez az alap a vagyon 90 százalékát hazai és külföldi részvényekben tartja, ezzel az idei első félévben 8,3 százalék körüli hozamot ért el, ami évesítve 17 százalék körüli teljesítmény. Ezután már nagyobb alapok következnek. Mindössze bázispontnyi különbség van mindössze az OTP növekedési és az MKB növekedési, valamint kiegyensúlyozott portfóliójának hozama között, mindhárom alap 7,8-7,9 százalék közötti eredményt ért el, ez is 16 százalék fölötti hozam éves szinten.

A részvénytúlsúlyos alapok féléves hozama egyébként az önkéntes pénztáraknál 4,2 százalék és 12,4 százalék közé esett, a kiegyensúlyozott portfóliók pedig 4,4-7,8 százalék közötti eredményt értek el. A legnagyobb hazai nyugdíjalapok befektetői elégedettek lehetnek, hiszen a pénztáruk bőven a kockázatmentes szint fölötti hozamot ért el. Az OTP kiegyensúlyozott alapja 7,5, az Aegoné 7,2, az Allianzé 6,9 százalékot szedett magára. A főleg magyar állampapírokat tartó klasszikus alapok teljesítményére rányomta bélyegét az alacsony kamatkörnyezet. Ennek ellenére is sikerült több pénztárnál szép hozamokat elérni, az Aegonnál például az 5 százalékot is meghaladta a féléves eredmény.

A magán-nyugdíjpénztáraknál is kedvezően alakult az első félév a hozamok terén. A növekedési és kiegyensúlyozott portfóliók fej-fej mellett állnak a hozamok, amelyek hat hónap alatt 6,3-7,6 százalék között voltak a megmaradt négy nyugdíjpénztárnál. A félév aranyérmese egyébként a Budapest kiegyensúlyozott alapja lett. Az MKB növekedési alapja is 7 százalék fölötti hozamot ért el, és 7 százalék körül teljesítettek a Szövetség és a Horizont kiegyensúlyozott portfóliói is. Ezek a hozamok egyébként évesítve 14-15 százaléknak felelnek meg. Az állampapírokat nagyobb arányban tartó klasszikus alapok 1,5-3,8 féléves hozama százalék között volt, ezekben a portfóliókban egyébként viszonylag kevés pénzt tartanak a pénztártagok.

Kivonult az ING pénztára

Július 1-jén újabb pénztár húzta le a rolót. Az ING Nyugdíjpénztár magán-nyugdíjpénztári ága az Axa által alapított Horizontba, az önkéntes ága pedig az Aranykorba olvadt be. Ezzel átrendeződött a magán-nyugdíjpénztári és az önkéntes nyugdíjpénztári piac is. A magán-nyugdíjpénztári piacon az ING volt a legnagyobb játékos, az első negyedév végén 86,6 milliárd forintos vagyont kezelt, a Horizont vagyona ekkor 31,1 milliárd volt. Jelenleg tehát a Horizont kezelheti a piaci vagyon több mint felét. Az önkéntes ágon kisebb az átrendeződés, az ING nagyjából 70 milliárdos vagyont adott át a kevesebb mint feleekkora Aranykornak.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.