BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Várni kell a budapesti kaszinókra

Másfél hét múlva már fogadhatná a játékosokat a két új budapesti kaszinó. A közvetve a Szerencsejáték Zrt.-hez tarozó Tropicana is felmerült lehetséges helyszínként.

A májusban megkötött koncessziós szerződések alapján szeptember 1-én indulhatna két új kaszinó Budapesten, de a debreceni és a nyíregyházi kaszinókhoz hasonlóan (ezek július 29-től, illetve augusztus 5-től már működhetnének) a koncessziókat elnyerő, Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Las Vegas Casinó Kft. valószínűleg nem tudja tartani a határidőt.
Értesüléseink szerint az üzletember több lehetséges helyszínnel is tárgyalt, köztük a Szerencsejáték Zrt. által tulajdonolt Belvárosi Kaszinó Kft. működtette Tropicana kaszinóval. Az nehezen bonyolítható le ilyen rövid idő alatt, hogy szeptember 1-től Andy Vajna már házon belül legyen, de egy későbbi megállapodást nem lehet teljesen kizárni. „A Tropicana kaszinót működtető Belvárosi Kaszinó Kft. működési engedélye 2014. december 31-ig szól, a társaság ezen időpont után nem működtetheti a kaszinót. Jelenleg folyamatban vannak a kaszinót érintő egyeztetések, de erről egyelőre nem tudunk bővebb információt adni” – közölte lapunkkal a Szerencsejáték Zrt.
Az állami cég korábban mind a tizenegy lehetséges engedélyes kaszinó nyitására adott be kérelmet a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, de eddig nem járt sikerrel. A Tropicana kaszinóban 2011-ig a Las Vegas Casino Kft.-nek is volt tulajdonrésze. A kaszinóban a piac átalakítása előtt havi átlag 142 millió forint élő- és játékgép bevétel folyt be, tavaly azonban ez már havi 580 millió forintra emelkedett. Míg 2012-ben 2,8 milliárd forint nettó árbevétellel zártak, tavaly ez 7,2 milliárd forintra duzzadt.
Akár újra Andy Vajnáé lesz a Tropicana, akár nem, az biztos, hogy hamarosan fizetnie kell. A koncessziós díj időarányos részét ugyanis a koncessziós szerződés szerint szeptember 4-ig kell megfizetnie az államnak. Ezt akkor is utalni kell – ahogy a nyíregyházi és a debreceni ház esetében az Aranybonusz 2000 Kft.-nek –, ha még egyetlen játékgépet sem dugtak be a konnektorba.
A törvény alapján maximum 11 kaszinó-koncesszió adható ki, öt Budapesten és Pest megyében, három Nyugat-Magyarországon és ugyancsak három Kelet-Magyarországon. Jelenleg három kaszinó működik az országban, kettő Budapesten, egy Sopronban. A fővárosiak december 31-ig szóló engedélyek alapján üzemelnek. A koncessziós időszak két budapesti egység esetén szeptember 1-jén indul, míg a másik három fővárosi játékkaszinó január 1-én nyithat. Így 2015-től működik majd öt kaszinó Budapesten, illetve Pest megyében.
A kormány mindenesetre azt reméli, hogy nagy forgalma lesz a kaszinóknak. „А játékkaszinó koncessziós díjak játékadóból való levonásával kapcsolatban kiemelendő, hogy ennek а lehetőségnek több szempontból is ösztönző szerepe van, így nagyobb tiszta játékbevétel elérésére, egyúttal magasabb összegű játékadó befizetésére is ösztönzi az üzemeltetőket, mivel а törvényi koncessziós díjminimum legalább kétszeresének megfelelő szerződéses koncessziós díj levonása csak akkor érvényesíthető, ha az üzemeltető jelentős összegű játékbevételt ér еl” – derül ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek az MSZP-s Bagóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére adott válaszából. Hozzáteszi: az adózási ösztönző eszközök is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy а hazai játékkaszinó piac а lehető legrövidebb időn belül kiemelkedően magas jövedelemtermelő szintet érjen e1.

Rossz évet zártak Svájcban

A legújabb pénzügyi mérlegek adatai azt mutatják, hogy a svájci kaszinók ismét rossz évet zártak – írta a Fortunaweb.hu. Az országban működő 21 kaszinó 2013-ban összesen 746,2 millió svájci frank bevételt generált a szerencsejátékokból. A tiszta játékbevétel 11,3 millió frankkal csökkent az előző évihez képest, ami már akkor is 8 százalékos mínuszban volt a 2011-12-es évhez képest. A visszaesés oka a szomszédos országok által jelentett konkurencia, és az egyre inkább szélesedő kínálattal rendelkező online szerencsejáték. A kaszinók összesen 356,5 millió frank adóbevételt biztosítottak az államnak, mely 17,1 millióval kevesebb, mint az előző évben.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.