BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma zárva lesznek a tengerentúli piacok

Kicsit elanyátlanodunk (vagy apátlanodunk) a mai napon, hiszen az USA piacai zárva tartanak Martin Luther King napja miatt. Eközben hatalmas (7 százalék feletti) esést láthatunk a kínai piacon a nem megfelelő fedezeti követelmény tartás miatt. Persze így is csak a 30 napos mozgóátlagig esett az index, annyira erőteljes volt az emelkedés. Azon sem csodálkoznánk, ha a 200 napos mozgóátlagig esne az árfolyam, amely éppen a 2400 pontos kitörési szint felé tart. Persze ennek ellenére fundamentálisan jónak tartjuk a kínai piacot - olvasható az Erste elemzésében.

Közben máshonnan is csordogálnak a hírek a károk mértékéről. A Deutsche Bank esetében 150 millió dollár lehet a svájci jegybank lépéséhez köthető veszteség (mintegy 9 cent részvényenként, azaz a részvényár 0,4 százalék), és sok alapkezelő és befektetési bank is megégette magát. Mindenesetre úgy tűnik, hogy olcsón megússza a világ az SNB lépését. A veszteségek sokkal hatalmasabbak is lehettek volna. Persze ne igyunk előre a medve bőrére, még az elkövetkező napokban hullhatnak ki csontvázak a szekrényből. Ez a bizonytalanság nem kedvez a piacoknak, de a jó amerikai makroadatok és a várható EKB-pénzeső ignorálja ezeket a problémákat jelen pillanatban.

A DAX határozott kitörést produkált, amelynek köszönhetően már nem kellene visszakúsznia a 10 080 pontos szint alá. Sőt technikailag úgy néz ki, hogy akár 10 700 pontig is elszaladhat, szinte egyhuzamban.

Ezzel szemben a BUX letörést produkált, amely abból a félelemből is adódhat, hogy a „margin call”-oknak köszönhetően elsősorban magyar részvényeszközöktől szabadulhatnak meg piaci szereplők. Így a ma reggeli kedvező, rövidtávú kép ellenére is óvatosak vagyunk, és inkább csak oldalazást várunk a mai napra.

Nemzetközi hírek
USA

- Jól teljesítettek a pénteki kereskedésben a vezető tengerentúli börzék, egész napos hegymenet után 1% feletti teljesítményt könyvelhettek el zárásra (Dow 1,1%, Nasdaq 1,38%, S&P500 1,32%).
- Martin Luther King napja miatt ma zárva tartanak a tengerentúli börzék.
- A Dow Jones tagjainak többsége erős pluszban zárta a kereskedést, a nap nyertese a Home Depot (3,1%) volt.
- A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe a vártnál nagyobb mértékben, 4,6 ponttal 98,2 pontra emelkedett januárban az előzetes számok szerint. A mutató 2004 januárjában járt utoljára ilyen magasan.
- Az ipari termelés nem okozott meglepetést pénteken, a vártnak megfelelően 0,1%-os volt a havi csökkenés decemberben, a novemberi 1,3%-os emelkedést követően.
- A fogyasztói árindex a várakozásnak megfelelően 0,4%-kal csökkent decemberben az előző hónaphoz képest. Ekkora mértékű csökkenésre 2008 végén volt utoljára példa. Az energiaárak 4,7%-kal, a benzinárak pedig 9,4%-kal estek vissza.
- A Goldman Sachs pénteken piacnyitás előtt publikálta negyedéves számait. A nettó profit 2,33 milliárd dollárról 7%-kal, 2,17 milliárd dollárra esett vissza. A 4,61 dolláros tisztított részvényenkénti profit felülmúlta a 4,46 dolláros piaci várakozást. Az árbevétel 12%-kal csökkent 7,69 milliárd dollárra, a várakozás pedig 7,64 milliárd dollár volt. A vállalat kereskedési üzletága 29%-kal 1,22 milliárd dollárra esett vissza, miközben a tanácsadó részleg bevétele 18%-kal 692 millió dollárra bővült. Az üzemi kiadásokat 14%-kal 4,49 milliárd dollárra csökkentette a társaság. A papír 0,7%-ot veszített értékéből.
- A Netflix 4,2%-ot emelkedett annak köszönhetően, hogy a Cowen piaci teljesítőről felülteljesítőre javította a társaság besorolását, a célárfolyamot pedig 360 dollárról 382 dollárra javította.
- A világ egyik legnagyobb olajipari szolgáltatója, a Schlumberger 6,1%-ot emelkedett arra a hírre, hogy a társaság 25%-kal 50 centre emeli az osztalék mértékét.

Európa
- Az európai piacok közül a FTSE 100 index 0,8%-ot, a CAC 40 és a DAX index pedig 1,3%-ot tudott emelkedni pénteken.
- Az UBS bankház szerint a svájci GDP idén csupán 0,5%-kal, jövőre pedig 1,1%-kal növekedhet a korábbi 1,8%-os, illetve 1,7%-os prognózissal szemben. A svájci fizetőeszköz erősödése pedig ötmilliárd frankkal csökkentheti az exportbevételeket.
- A svájci pénzügyminiszter szerint 1,1-es szinten stabilizálódhat az EUR/CHF jegyzése a következő időszakban. Mivel nem a jegybank részéről érkezett a komment, így a kurzusban nem láthattunk érdemi reakciót.
- A vasárnap megjelenő legfrissebb felmérések szerint a szélsőbaloldali Szíriza párt már 3,1%-kal vezet az Antonis Samaras vezette Új Demokrácia párt előtt (a szavazatok 31,2%-át birtokolva) az egy hónappal ezelőtti 2,6%-os különbséggel szemben.
- A csütörtöki EKB kamatdöntés előtt a német jegybank és a német politikusok még mindig kötik az ebet a karóhoz az európai QE program kapcsán, azaz nem értenek vele egyet. A piac szinte már kész tényként kezeli az államkötvény vásárlásokat, ugyanakkor továbbra is kérdéses, hogy valóban eléri-e a célját a jegybank, vagy Japán sorsára jut az euró övezet. Az elemzők szerint minimum az előzetes tervek duplájára, azaz 1000 milliárd eurós vásárlásra lenne szükség.

Olaj, arany
- A WTI pénteken jelentősen emelkedni tudott, ma reggel viszont némi korrekció volt látható. A 48,5 dolláros ár még így is felette van a múlt heti szintnek. Az árakat az sem törte meg, hogy Irak rekordmennyiségű, közel 4 millió hordó nyersolajat termel naponta, míg exportja 3,3 millió hordó. A növekedés főleg az észak-iraki régiónak köszönhető, mivel a tavalyi megállapodás után az kurd regionális tartomány jelentős mennyiségű új olajat dobott a piacra.
- Az arany ára a múlt hét végén 1275 dollárra nőtt, köszönhetően a jelentős keresletnek, amit a svájci frank elengedése okozott. A menekülővalutaként szolgáló svájci frank ugyanis jelentősen drágult, emellett a piac aggódik amiatt, hogy a pénzügyi pánik több brókercéget és befektetési bankot tönkretesz. Az arany az év eleji várakozások ellenére idén elég jól szerepel.
Devizák
- Az EUR/USD kurzus újabb mélypontot ütött pénteken az 1,1460-as szint elérésével, ahonnan visszapattant a jegyzés, és a mai napot az 1,1580-as szintek közelében kezdheti.
- A forint piacán átmeneti stabilizálódást láthattunk a hét utolsó napján, aminek köszönhetően az EUR/HUF kereszt a 324,0-es szintről egészen a 318,0-as szint közelébe süllyedt.

Távol-Kelet
- A Nikkei 0,9%-ot emelkedett, míg a Hang Seng index 2%-ot, a Shanghai index pedig 8,3%-ot zuhant.
- A kínai bankfelügyelet bejelentette, hogy egy tucat brókercég megszegte a margin kereskedésre (tőkeáttételre) vonatkozó szabályozást azáltal, hogy lehetőséget adott az ügyfeleknek arra, hogy fedezeti követelményüket csak később teljesítsék, ezzel jelentős ügyfélkockázatot felvállalva. A 3 leginkább érintett brókercég számára megtiltották, hogy a következő 3 hónapban új ügyfélszámlákat nyissanak. Az eladói hullám a bankokat is utolérte, melyek esetében szintén előfordultak 10% közeli esések is. Egyúttal a jegybank által feltárt szabálytalanság ismételten felerősítheti a kínai árnyék bankrendszerrel kapcsolatos kockázatokat is. A margin szabályokhoz való alkalmazkodás pedig jelentős eladói nyomást vált ki a kínai részvénypiacon a kényszerlikvidálások miatt.
- A novemberi kamatcsökkentés sem állította meg az ingatlanárak csökkenését Kínában, bár az esés üteme némileg lassult. Decemberben az átlagos ingatlanárak hó/hó alapon 0,4%-kal csökkentek, míg novemberben ugyanez 0,6%-os visszaesést mutatott.
- A 10 éves japán államkötvények hozama új mélypontra, 0,2%-ra esett.
- Holnap hajnalban jelenik meg a negyedik negyedéves kínai GDP, ami a várakozások szerint 7,2%-kal emelkedhet, ami 2014 év egészére 7,3%-os növekedést jelentene, elmaradva a kormányzati 7,5%-os célkitűzéstől.
- A Sharp figyelmeztetést adott ki, mely szerint a márciusban záruló üzleti évben várhatóan nem sikerül elérnie profitcélját. A bejelentésre a részvényárfolyam 8,7%-kal csökkent.

Határidős piacok
- Az amerikai határidős piacok a negatív, az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Vállalati hírek
- Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a kormány csak közvetítő lehet a devizahitelesek és a bankok közötti tárgyalások során, de az autóhitelek és a fogyasztási hitelek kérdését nem áll módjában megoldani. A svájci frank autó- és fogyasztási hitelek nem voltak fedezve, nagyságrendjük 2 milliárd svájci frank körül van, ami a GDP 2%-a. Mivel az egyoldalú szerződésmódosítások kapcsán elfogadott törvény hatására a tőke tartozás és a törlesztőrészlet is csökkenni fog néhány hónapon belül, így összességében a most bajba jutott hitelesek törlesztője sem változik majd érdemben.
- Varga Mihály egy interjúban elmondta, hogy tárgyalásokat folytatnak a bankszektorral a hitelezés élénkítéséről, cserébe a kormány csökkentheti a bankadót. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette, hogy közel állnak a megállapodáshoz.
- A román kormány nem tervez kötelező megoldást bevezetni a bajbajutott frankhitelesek védelmében, de a bankoknak és az ügyfeleknek rendelkezésre állnak a korábban bevezetett intézkedések, vagy választhatnak más megoldást is a problémák rendezésére. Az OTP román leányvállalata átmeneti jelleggel, három hónapig 1,5 százalékponttal csökkentette a svájci frank hitelek kamatát. Ennek költsége kevesebb, mint 1 milliárd forint.
- A Reuters értesülései szerint az amerikai Apollo 200 millió euróra emelte a szlovén Nova KBM Mariborra tett ajánlatát, így már nem az OTP 150 millió eurós ajánlata lehet a legmagasabb.

A Kommersant értesülései szerint az ArcelorMittal értékesíti a tulajdonában álló energiaipari társaságot, a Northern Kuzbass-t. A vevő a Natsionalnaya Toplivnaya Kompaniya (NTK). Az adásvételre még ezen a héten pont kerülhet, de a pénzügyi részletek nem nyilvánosak. Az ArcelorMittal 2008-ban 720 millió dollárért vásárolta a Northern Kuzbass társaságot a Severstal-tól.

A Deutsche Bank, mely a világ egyik legnagyobb devizakereskedője, 150 millió dollár, átszámítva 130 millió euró veszteséget szenvedett el a svájci jegybank múlt csütörtöki lépésének eredményeként. Ez részvényenként mintegy 9 euró centet jelent, ami az árfolyam 0,4%-a. Szintén 150 millió dolláros veszteséget szenvedhetett el a Citi, míg a Barylays esetében ennek mértéke 100 millió dollár körül alakulhatott.

A Fiat-Chrysler 2018-ig 60%-kal 7 millió darabra kívánja növelni az értékesítési számait. Ennek érdekében 48 milliárd eurót hajlandóak költeni az Alfa Romeo, a Maserati és a Jeep márkák fejlesztésére, valamint újrapozícionálására. A vezérigazgató szerint a brazil és az európai piac növekedéséből szeretnék leginkább kivenni a részüket.

A Credit Suisse elemzője semlegesről alulteljesítőre minősítette le a Lufthansa papírjait, 12,55 dolláros célárfolyam mellett.

A Hutchison korai fázisú tárgyalásokat folytat a Telefonica-val a brit O2 megvásárlásáról. A Hutchison már jelenleg is működtet Nagy Britanniában egy mobilszolgáltatót Three néven. Az egyeztetések korai stádiuma és a pénzügyi részletek hiánya miatt nem számítunk árfolyamhatásra, de a hír pozitív.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.