BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görögország átmenetileg levegőhöz jutott

Felszállt a füst! Még négy hónapig kap finanszírozást Görögország a trojkától, cserébe ma estig le kell tenniük az asztalra egy előzetes tervet, hogy hogyan képzelik megreformálni az országot úgy, hogy a fiskális célok (korábban meghatározott költségvetési többlet) ne sérüljön - áll az Erste elemzésében.

A görög terveket holnaptól vizsgálja az eurócsoport, és ha jónak találja, akkor a részleteket április végéig kell kidolgozniuk a görögöknek, akiknek ma 600 millió eurós kamatfizetési kötelezettségük van, míg az elkövetkező négy hónapban cirka 18 milliárd a fizetési kötelezettség. A trojka ezeket a számlákat valószínűleg állni fogja a jelenlegi egyezség alapján. Cserébe a görögök azt lengették be, hogy csökkentik az adóelkerülést és bürokráciát, hogy a költségvetési célokat teljesítsék. Összességében örülhetünk a híreknek, de annak sem lett volna komolyabb hatása, illetve csak átmeneti hatása lett volna, ha elengedik a görögök kezét. Így a hírre, amelyet pénteken este kilenc órakor tettek közzé, a kialakult részvénypiaci emelkedésnek sem kellene oly hatalmasnak lennie.

A DAX a reguláris piaczárás utáni kereskedésben a hírek hatására 11 120 pontra emelkedett. Innen elkúszhat 11 200 pontig, amelyet az elmúlt hetekben kialakult technikai formáció is indukál, és onnan legalább a 11 000 pontos kitörést kellene visszatesztelni. A BUX is emelkedhet a jó hangulatban. A veszprémi időközi választás eredményének szerintünk semmilyen hatása nincs a piacra, még akkor sem, ha az eredmény meglepetés lett. Közben persze lehetne aggódni a holnapi MOL gyorsjelentés miatt is, de ott azért sejtjük, hogy méretes veszteség lesz az alapvonalon. Persze a tisztított újra-beszerzési árakkal számított eredményt fogja mindenki figyelni, amely hasonlóan alakulhat, mint egy évvel ezelőtt, annak köszönhetően, hogy a csökkenő kőolajárak miatt csökken a kitermelés, míg az emelkedő finomítói árrések miatt emelkedik a finomítás eredménye.

Nemzetközi hírek
USA

- Pénteken új történelmi csúcsra erősödtek a tengerentúli piacok, köszönhetően a görögökkel kötött megállapodásnak (Dow 0,86%, Nasdaq 0,64%, S&P500 0,6%).
- A mezőgazdasági gépeket forgalmazó Deere eladásai 20%-kal zuhantak a negyedik negyedévben. A menedzsment szerint az idei évben a korábban várt 15% helyett 17%-kal eshetnek az értékesítések. A cég elbocsátásokon keresztül próbál reagálni a kialakult helyzetre.
- A 21st Century Fox tagadta azokat a híreszteléseket, miszerint felvásárlási tárgyalásokat folytatnak a Discovery Communications megvételéről.
- A Valeant Pharmaceuticals 10 milliárd dollárért megvette a Salix Pharmaceuticals-t. A 158 dolláros vételár minimálisan haladja meg a pénteki záróárat.
- A Hasbro részvények minősítését 62 dolláros célárfolyam mellett piaci teljesítőre rontotta a Barclays, míg a Wal-Mart besorolását 85 dolláros célárfolyam mellett felülteljesítőről piaci teljesítőre rontotta az elemzőház.
- A tengerentúlról chicagói Fed index és januári használtlakás értékesítési adat érkezik.

Európa
- A német és a londoni tőzsde 0,4% körüli pluszával a francia tőzsde ezúttal nem tudta tartani a lépést és minimális mínuszban zárt.
- A Moody’s péntek este bóvliba vágta Oroszország adósbesorolását. A hitelminősítő szerint az orosz gazdasági kilátások az ukrán harcok és az olajár csökkenés miatt egyre rosszabb. A tőkekiáramlás és a devizatartalékok csökkenése rombolja a költségvetés erejét.
- Az Európai Tanács újabb konzultációba kezd az orosz-ukrán események miatt. Donald Tusk a következő körös lépésekről kíván egyeztetni az európai vezetőkkel és mielőbbi megoldást szeretne találni a kialakult helyzetre.
- Görögország helyzete átmenetileg rendeződhet a péntek esti megállapodás alapján. A február 28-án lejáró uniós támogatási program ugyanis négy hónappal meghosszabbodhat. Ez alatt az időszak alatt kell egy új megállapodást kötnie a feleknek. A görög pénzügyminiszter, Yanis Varoufakis már el is küldte az előzetes javaslatát az EU-IMF párosnak. A hírek szerint ez a dokumentum elsősorban strukturális reformokat tartalmaz, mintsem kiadáscsökkentést. Amennyiben az anyag elnyeri az EU tetszését, akkor a hosszabbítási procedúra február 28-ig lezáródhat. A következő lépésre legkésőbb április végéig sor kerülhet, amikor is a részletes reformprogramot kellene ismertetnie a görögöknek. A márciusi IMF törlesztés, és az EKB júniusi-júliusi törlesztése azonban még mindig nem megoldott.
- A mai német IFO index statisztikáján kívül érdemi adat nem érkezik.

Olaj, arany
- A WTI 50,7 dollár volt ma reggel. A múlt pénteki változékony kereskedés után ma reggel némileg nyugodtabb mozgás jellemezte a kőolaj kereskedését. A fúróberendezések száma a vártnak megfelelően 48 darabbal csökkent, ami a 2009-es olajáresésnél is nagyobb összes csökkenést jelent a tavalyi csúcs óta (461 darab). Másik oldalról viszont az amerikai nyersolajkészletek csúcson vannak, a tárolók 80-85%-a tele van, és világszinten is nőnek a készletek. A várakozások szerint 1-2 hónap múlva fizikailag nem lesz eszköz, amiben olajat lehet tárolni.
- Az arany 1200 dollár felett tudott maradni, de a görög megegyezés hírére ismét lanyhult a vételi kedv. Az arany esetében a piaci feszültségek ellenére a piac egyre pesszimistább, főleg a várható USA kamatemelés és a QE programok kivezetése miatt.

Devizák
- Péntek reggel háromhavi csúcsra erősödött a forint az euróval szemben, de a 304-es szint közeléből visszapattant a kurzus és a ma reggeli kereskedésben 305,5-ig gyengült a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. A görög megállapodás nem hozott új lendületet a forint piacára, de panaszra így sem lehet okunk, mert az elmúlt egy hónapban közel 7%-ot erősödött a forint.
- Az EUR/USD árfolyamában is a görögökkel kapcsolatos bizonytalanság tükröződött pénteken, de a késő esti megállapodás nem mozdította meg az árfolyamot a mai kereskedésben. 1,127-1,143 között volatilis kereskedést láthattunk pénteken, amelyet némi erősödés követett ma reggel 1,135-ig.

Távol-Kelet
- A Nikkei 0,7%-ot emelkedett, a két napos ünnepről visszatérő Hang Seng 0,1%-ot emelkedett, míg a kínai tőzsde továbbra is várva tart. A Nikkei 15 éves csúcsra emelkedett, miközben a jen enyhén gyengült a dollárral szemben.
- A japán miniszterelnök egyik tanácsadója azt nyilatkozta, hogy 117-120 közötti USDJPY árfolyam kényelmes a japán gazdaság számára.
- A Samsung hivatalosan is bejelentette, hogy március elsején jelenik meg a legújabb csúcskategóriás telefonjuk, a Galaxy S6. A meghívó megerősítette azokat a korábbi spekulációkat is, hogy a telefon mindkét szélét lekerekítik és egy-egy hajlítható kijelzőt szerelnek fel rá.
- Lemondott a Honda vezérigazgatója, valószínűleg az autógyártónál előforduló minőségi problémák és tömeges visszahívások miatt.

Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős piacok ma reggel. EUR/HUF (napi felbontás)

Vállalati hírek
- Holnap hajnalban teszi közzé 2014. IV. negyedéves eredményét a MOL.
- OTP, FHB: A kormány hamarosan tárgyalja a bankadó csökkentését, melyet áprilisban hagyhat jóvá a parlament, mondta el Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Orbán Viktor már hetekkel ezelőtt bejelentette a csökkentés tényét, így a parlamenti jóváhagyás csak technikai lépés.

A Deutsche Bank a korábbi eladásról tartásra javította az Adidas részvények ajánlását.
 

Az Axa bejelentette, hogy megvásárolja Afrika legnagyobb viszontbiztosítója, az Africa Re 7,15%-át. Az Axa összesen 61 millió dollárt fizet a részesedésért. Az Axa egy gyorsan növekvő piacra lépett így be, az afrikai terjeszkedés összhangban van stratégiájával.

A Bayer Adampas nevű készítményét Japánban is jóváhagyták a kisvérköri magas vérnyomás (pulmonális artériás hipertónia) kezelésére. A hír pozitív, azonban várható volt.

A Wall Street Journal értesülései szerint a Deutsche Bank és a Banco Santander amerikai leányvállalata is megbukhat a Fed stressztesztjén, a bankok nem megfelelő kockázatmérési módjai miatt. A stresszteszt eredményét március 5-én és 11-én hozzák nyilvánosságra. Ettől függetlenül várhatóan fizethetnek majd osztalékot az anyavállalat részére, mivel nem tőkeproblémákról van szó, így a negatív árfolyamhatás is limitált lehet.

A Daimler csoporthoz tartozó Mercedes összesen 147 ezer 2013 és 2015 között gyártott gépkocsit hív vissza Amerikában a motorháztető szigetelés tűzveszélyessége miatt. A hír negatív, de árfolyam reakcióra nem számítunk.

Az E.ON értékesítette napenergia üzletágát Olaszországban. A vásárló az F2i SGR, egy privát befektetési alapkezelő, melynek komoly múltja van a napenergia területén, és hosszútávon is elkötelezett ezen a piacon. Az E.ON összesen 49 megawattnyi kapacitást értékesített, amely 7 napenergia parkot jelent, melyek 2010 és 2013 között épültek. A február 19-én zárult tranzakció részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

A Lufthansa váratlanul előzetes eredményt publikált péntek délután. A részletes eredmény március 12- én fog megjelenni. A légitársaság bejelentette, hogy nem fog osztalékot fizetni, mert német számvitel szerint veszteséges lett a vállalat. A várakozás részvényenként 40 cent osztalék volt, így egyértelműen csalódtak a befektetők. Az operatív eredmény az év egészére 954 millió euró lett, míg a várakozás 1030 millió euró volt. Az eredményt a magas IT költség és a megnövekedett nyugdíj kötelezettség érintette negatívan. A sztrájkok 2014-ben összesen 232 millió euró költséget okoztak. A Lufthansa 4%-os csökkenéssel zárta a pénteki kereskedést.

Gazdasági hírek
- A veszprémi időközi választáson a baloldali pártok által támogatott független jelölt nyert mandátumot, így a Fidesz elvesztette a kétharmados parlamenti többségét. A kormánypárt politikájában érdemi változásra nem számítunk, hiszen a főbb jogszabálymódosításokat már korábban eszközölték. Az alkotmány módosításához azonban továbbra is kétharmadra volna szükség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.