BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hétfőn jelent a Richter, 4320 forintra csökkent a célár

Hétfőn jelent a Richter, várakozásaink szerint 3,7 milliárd forint lesz az eredmény, amely ugyan 29 százalékos bővülés tavalyhoz képest, de így is nagyon gyenge a céghez magához képest. Így az eredmény éves szinten 24 százalékkal csökkenhet. Az ok a gyenge orosz értékesítés, illetve a jelentős pénzügyi veszteség a kintlévőségeken, amely a rubel és a hrivnya gyengüléséhez köthető - olvasható az Erste elemzésében.

A MOL negatív hírrel lepett meg bennünket. A kurdisztáni Shaikan mezőn beszüntették az exportszállítást, és belföldi értékesítésre tértek át, amíg megépítik a vezeték összeköttetést, illetve megegyeznek a fizetésről a kurd kormánnyal. Mivel a belföldi ár jóval alacsonyabb, mint az export, ezért a hír negatív. A MOL-nak a mezőben 13 százalék körüli részesedése van, így a rá eső rész mintegy 2-3 ezer hordó lehet naponta. Így a napi jövedelem kisesés akár a 10-15 millió forintot, is elérheti, amely éves szinten adó előtt 5 milliárd forint kiesést jelenthet a cég számára. A vezetékes összeköttetés idén év végére kiépülhet, és helyreállhat a jövedelmezőség. A részvényenkénti negatív hatás a 60 forintot is elérheti, konzervatív megközelítésben.

Közben az ukrán-orosz helyzet fokozódik. A NATO több mint megduplázza az azonnal bevethető katonák számát, miközben az amerikaiak egyre inkább hajlanak támadófegyverek szállítására az ukránoknak, az oroszok pedig nehéz harcjárműveket küldenek Kelet-Ukrajnába. Mindeközben politikai nagyüzem van Kijevben (amerikai külügyminiszter, francia és német miniszterelnök adja egymásnak a kilincset), és hamarosan Moszkvában is. Igazi hidegháborús hangulat kezd kialakulni, ami eléggé félelmetes. Viszont a piacok egyelőre erről nem vesznek tudomást.

Összességében enyhe csökkenés lehet a DAX indexben. A BUX index esetében továbbra is a 17 100 pont a támasz, és akár még a pozitív tartományban is zárhat a kicsit negatívabb hangulat és hírek ellenére.

Nemzetközi hírek
USA

- Meglehetősen jó hangulat bontakozott ki tegnap a tengerentúli börzéken, bőven 1% feletti pluszban zártak az indexek (Dow 1,2%, Nasdaq 1,02%, S&P500 1,05%).
- A Pfizer bejelentette, hogy 15 milliárd dollárért felvásárolná a Hospira nevű gyógyszercéget. A Pfizer 90 dollárt fizetne egy részvényért, amely közel 40%-os prémiumot jelent. A Hospira 87,6 dolláron zárt, ez 35%-os emelkedést jelent. A Pfizer papírok közel 3%-kal értékelődtek fel.
- Nehezen találunk szavakat a GoPro teljesítményére. A kameráiról elhíresült cég még a legextrémebb várakozásokat is túlszárnyalta, hiszen az árbevétele 75%-kal 633.9 millió dollárra bővült, az egy részvényre jutó eredménye pedig 83 centre hízott a bázisidőszaki 33 centről, miközben az elemzők 580 millió dollárral, és 70 centtel számoltak. A cég 2,4 millió darab kamerát szállított ki a negyedik negyedévben, ami a teljes éves mennyiség 46,15%-ának felel meg. A karácsonyi vásárlási szezon egyik legkeresettebb termékéből átlagosan óránként 1000 darabot adtak el. A GoPro YouTube csatornájának statisztikái is felpörögtek, hiszen a nézettség 84%-kal, az ott eltöltött idő pedig 140%- kal emelkedett év/év alapon. Egy szó, mint száz díjnyertes alakítást láthattunk a cégtől, amit a piac egy 15%-os mínusszal díjazott, miután kiderült, hogy a következő negyedéves számok csupán 330- 340 millió dolláros árbevételt és 15-17 cent közötti EPS-t tartalmazhatnak majd.
- A Twitter 9% feletti pluszba lendült a negyedik negyedéves számokra. A 479,1 millió dolláros árbevétel és a 12 centes egy részvényre jutó eredmény (non-GAAP) helyett a prognózisokban csupán 453,8 millió dollár ás 6 cent szerepelt. A havi aktív felhasználók száma 20%-kal 288 millió főre bővült, továbbra is jócskán lemaradva a Facebook 1,3 milliárdos számától. Az egy felhasználóra jutó hirdetési bevételek az előző negyedéves 1,13 dollárról 1,5 dollárra nőttek. A menedzsment várakozása szerint a folyó negyedévben 440-450 millió dolláros árbevételt érhetnek el.
- A Verizon megerősítette, hogy 10 milliárd dollár értékben tervez értékesíteni vezeték nélküli eszközöket a Frontier Communications nevű társaságnak.
- A Walt Disney papírjaira megerősítette vételi ajánlását az Argus, a célárfolyamot pedig 101 dollárról 115 dollárra emelte.
- A friss segélykérelmek száma 278 ezerre emelkedett múlt héten, amely lényegesen jobb, mint a várt 290 ezer fő.
- A piacnyitás előtt a Moody’s publikálja negyedéves számait.
- Ma a délutáni órákban érkeznek a munkapiaci adatok, a várakozások szerint 230 ezer fővel bővülhetett a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma, és 5,6%-on stagnálhatott a munkanélküliségi ráta.

Európa
- Oldalazás jellemezte az európai tőzsdéket tegnap. A DAX 0,06%-ot esett, a CAC40 0,14%-ot, a FTSE100 0,09%-ot emelkedett.
- Merkel és Hollande tegnap Ukrajnáról egyeztetett, melynek keretében egy olyan vélemény alakult ki, hogy a Donyec-medencének önigazgatási jogot biztosítanának, ezáltal egyfajta decentralizációt megvalósítva.
- Bár normál eljárás keretében az EKB már nem fogad el fedezetként görög államkötvényeket a görög kereskedelmi bankoktól, de az ELA programból (sürgősségi likviditási segítség) továbbra is szerezhetnek likviditást, azonban ennek mérete mindössze 60 milliárd euró lehet. Másrészt ez a forrás 150 bázisponttal magasabb költséget jelent a görög bankoknak.
- Gyenge decemberi ipari termelési adat érkezett ma reggel Németországból. Év/év alapon 0,7%-kal esett vissza, miközben a várakozás csak 0,3%-os visszaesés volt.

Olaj, arany
- A WTI 51,5 dollárig emelkedett ma reggel, miután a tegnapi rendkívül hektikus napot követően végül magasabban zártak az energia piacok. Fundamentális hírek nem jelentek meg, viszont jelentős mértékben nőtt a pénzügyi befektetők aktivitása. A szaúdiak és az irániak jelentős diszkonttal adják a kőolajat az ázsiai vevőknek, ami egyes befektetők szerint az árháború folytatását jelenti.
- Az arany 1268 dollárra süllyedt. A piac figyeli a mai USA munkaerő-piaci adatokat. Az alapok vásárlásai itt is növekszenek, a pénzügyi befektetők szerint jobb éve lehet az aranynak, mint tavaly volt.

Devizák
- Tegnap gyakorlatilag összeomlott az ukrán hrivnya árfolyama, a dollárral szemben közel 50%-ot gyengült a 25-ös szint közelébe. Az ukrán jegybank bejelentette, hogy mostantól nem költenek intervencióra a megcsappant devizatartalékból, vagyis az ukrán fizetőeszközt szabadon lebegtetik. A negatív hatást azzal sem tudták csillapítani, hogy a jegybank 14%-ról 19,5%-ra emelte az alapkamatot.
- Három hét alatt negyedszerre csökkentette az alapkamatot a dán jegybank, és így már a svájci alapkamattal megegyező szintre, -0,75%-ra került az irányadó ráta. A dán korona gyengítése érdekében egyúttal 16 milliárd dollár értékben interveniált a jegybank.
- A forint töretlenül erősödik, a tegnapi kereskedésben újabb mélypontra került az EUR/HUF kurzus. A kereskedést 306,6 forintnál zárta a devizapár, így hamarosan elérheti a 305-ös támaszt az árfolyam.
- A dollár oldalazni kezdett a 20 napos mozgóátlag alatt az euróval szemben, és jelenleg 1,145-nél jár a kurzus. A grafikonon egy háromszög formálódik, és ebből egy kitörés jöhet hamarosan.

Távol-Kelet
- A Nikkei 0,8%-ot emelkedett, a Hang Seng 0,2%-ot, a Shanghai index 1,9%-ot csökkent ma reggel.
- Az ausztrál jegybank kis mértékben lefelé módosította inflációs és növekedési előrejelzését is. 2015 végére 2,25 és 3,25%-os GDP növekedést vár a jegybank, ami 25-25 bázispontos csökkentésnek felel meg. Az inflációs várakozást 50 bázisponttal 2-3% közé csökkentették. A 2016-os inflációs előrejelzést nem módosították, a maginflációs mutatót viszont 25 bázisponttal csökkentették. Összességében csak minimálisan hozták lefelé az inflációs és a növekedési pályát is, így a mostani lépés valószínűleg nem fog újabb kamatcsökkentést eredményezni.

Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow és a Nasdaq pluszban, míg az S&P és a DAX mínuszban volt.

Vállalati hírek
- A Richter jövő hétfőn tőzsdenyitás előtt teszi közzé 2014. IV. negyedéves eredményét.
- Ma megjelent angol nyelvű cégelemzésünkben a korábbi 4630 forintról 4320 forintra csökkentettük Richter célárunkat, ajánlásunk továbbra is Felhalmozás.
- A MOL ma jelentette be, hogy partnere, a Shaikan mezőt irányító GKP az export fizetés bizonytalansága miatt helyben adja el a Shaikan kőolaját. A hír negatív a MOL-ra. A Shaikan napi 2-3 ezer hordó kőolajat jelent a MOL teljes, napi 100 ezer hordóegyenértékes kitermelésből. A GKP valószínűleg azért helyben adja el a terméket, mert az export fizetés késve érkezik, a cégnek pedig likviditási gondjai lehetnek. Az export a magasabb szállítási költség ellenére legalább 20 dollárral magasabb nyereséget jelent hordónként. Ha a szituáció fél évig fennáll, az kb. 2 milliárd forint kiesést jelent a MOL-nak.

A Daimler vezérigazgatója tegnap konkretizálta a társaság 2015-ös eredményvárakozását, ami legalább 10 százalékos EBIT növekedést tartalmaz. A piaci várakozás ennél pesszimistább, mindössze 5,5%. Az eredménynövekedést egyrészt árbevétel növekedéssel, másrészt pedig a nyereségráta szélesítésével tervezi elérni a Daimler, melyben jelentős szerepe lesz az új Mercedes modelleknek.
 

Az EU bírósági döntés értelmében a Ryanair-nek nem kell visszafizetnie az ír kormánytól kapott adókedvezményt, melynek összege 12 millió euró lett volna. A hír pozitív, de a minimális összeg miatt árfolyamhatással nem számolunk.

A Ryanair bejelentette, hogy 12%-kal 1,3 millió főre tervezi növelni budapesti járatain szállított utasok számát.

Friss hírek szerint a Siemens a költségcsökkentés részeként 7.400 munkahelyet szüntetne meg, amely a teljes létszám közel 2%-a. Ebből 3300 munkahely a német operációt érinti. A társaság egyelőre nem kommentálta ezeket az értesüléseket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.