BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre újra fizethet osztalékot a Magyar Telekom

Ugyan tegnap újabb csúcsokat láthattunk, a kereskedés valójában nem volt izgalmas. A DAX végül a nap végére egy doji gyertyát hozott létre. Ez pedig általában fordulós jelzés. Ma reggel jött a Bayer eredménye, amely ugyan elmaradt a várakozásoktól, de a sajtó visszhangos a növekedési tervektől. Megnézve az elemzői várakozásokat azt találjuk, hogy a menedzsment valójában ugyanazt várja, mint a piac. Így inkább negatív árfolyamhatást illetve oldalazást várunk itt is - írják az Erste elemzői.

Itthon a BUX indexben is inkább oldalazást, esetleg kis csökkenést várunk annak ellenére, hogy a Magyar Telekom meglepte a piacot azzal, hogy az idei év után már fog osztalékot fizetni, mégpedig 15 forintot. Ez azt is jelenti, hogy megváltoztatja az osztalékpolitikát. Eddig az elemzők többsége csak a 2016-os eredmények után várt osztalékot, így ez hatalmas meglepetés. Ráadásul a tegnap bejelentett vállalati események is azt mutatják, hogy sok évi tetszhalott állapot után ismét van mozgolódás az iparágban. Azt gondoljuk, hogy az elmúlt hetek cirka 15 százalékos (50 forint) „száguldását” követően megállhat a részvény emelkedése. Persze az osztalék hírére pozitívan reagál majd, ami éppen arra lesz jó, hogy esetleg betöltse a 385 és 400 forint közötti rést. Onnan viszont már korrekcióra számítunk, mielőtt majd valamikor további emelkedés jönne.

Nemzetközi hírek
USA

- A tegnapi kereskedés oldalazással telt a tengerentúlon, az árfolyamok mérsékeltem emelkedtek ugyan a nap elején, de záráshoz közeledve lemorzsolódtak a pluszok (Dow 0,09%, Nasdaq -0,02%, S&P500 -0,07%).
- Tegnap makrofronton az újlakás értékesítési adatok voltak fókuszban, a decemberi 481 ezres értéknek megfelelő értékesítési adat érkezett januárra vonatkozóan is. Ez kedvező, mert a piaci várakozás 470 ezer volt, ami 2008 júniusa óta nem látott csúcsot jelent. A statisztikákat lényegesen rontotta, az észak-keleti régióban tapasztalt zord időjárás.
- A Morgan Stanley 2,6 milliárd dolláros kártérítést kénytelen fizetni jelzáloglevelek szabálytalan értékesítése miatt. A cégnek így 2,8 milliárd dollárral meg kell emelnie a jogi költségekre képzett céltartalékot. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 2014-es teljes éves profit 2,96 dollárról 1,61 dollárra fog módosulni, mivel a tavalyi eredmény terhére kívánja elszámolni a bank a veszteséget.
- A Microsoft 9000 fős leépítést jelenthet be Kínában egyes források szerint, ami része a Nokia megvásárlása során bejelentett 18.000 fős elbocsátási keretszámnak. A Vietnámban március végén megnyíló gyár veheti át a kínai egység szerepét.
- A BGC Partner szenior elemzője szerint az Apple fair értéke 115 dollár körül mozog. Colin Gillis szerint az okostelefon értékesítések növekedési dinamikája jelentősen csökken idén, és a technikai újdonságokra is egyre többet kell várniuk az Apple szerelmeseinek, ami meg fog látszani az értékesítési számokon is.
- A Bank of America elemzője szerint csupán 65 dollárt ér a Tesla, miközben a papír 206 dolláron forog a tőzsdén. Az elemző szerint az egy autótípust gyártó cég tovább fejlesztéséhez rengeteg készpénzre lenne szükség, ráadásul az értékeltség is elszakadt a realitásoktól.
- A Credit Suisse 50 dollárról 45 dollárra csökkentette a Hewlett Packard célárfolyamát.
- A mai kereskedésben a szokásos heti friss segélykérelmek mellett januári fogyasztói árindexet publikálnak.

Európa
- Érdemi elmozdulást nem láthattunk a főbb európai indexekben. A FTSE 100 index 0,2%-kal, a CAC 40 index 0,1%-kal esett, miközben a DAX index 4 pontot emelkedett.
- Mario Draghi bejelentése szerint az EKB hajlandó elfogadni a görög kötvényeket finanszírozási fedezetként, amennyiben Athén tartja magát reform ígéreteihez. A változtatásra azonban nem most fog sor kerülni, így a görög bankok fizetőképessége a rövid távú likviditástól függ.
- Az ukrán jegybank egy napra beszüntette a kereskedelmi bankok devizakereskedését, miután elfogyott a jegybank devizatartaléka. A pénzügyminiszter elmondása szerint az IMF március 11-én jóváhagyhatja az ukrán mentőcsomagot, amelytől 8 milliárd dollárt várnak idén.
- A spanyol Iberdrola 3 milliárd dollárért megvásárolhatja az UIL Holdings-ot. A lépés lehetőséget teremtene az amerikai terjeszkedésre. Tavaly a német Siemens szánta el hasonló lépésre magát, amikor megvette a Dresser-Rand nevezetű céget. Az ügylet során az UIL részvényesek egy darab részvényt kapnának az új cégből, továbbá 10,5 dollárnyi készpénzt részvényenként. Ezek alapján a tegnapi záróárhoz képest 25%-os prémiumon menne végbe az ügylet.
- Kora reggel a német munkanélküliségi adat nyitja a sort, amit brit negyedik negyedéves GDP adat és európai bizalmi indexek követnek. A nap folyamán megjelenő TLTRO vásárlások mennyiségi értékének statisztikája lesz a nap fénypontja.

Olaj, arany
- A növekvő kínai aranykereslet, a gyengülő dollár és Janet Yellen Fed elnök szavai fordulatot hoztak az arany kurzusában. Az 1.190 dolláros lokális mélypontról visszapattant az árfolyam, és a reggeli kereskedésben már 1211 dollárnál mozog. A következő ellenállás 1.240 dollárnál található.
- A kőolaj kurzusa a 48,7 dollárnál található 20 napos mozgóátlagról pattant vissza, és az árfolyam 50,7 dollárig tudott emelkedni.

Devizák
- A forint piacán mérsékelt erősödést láthattunk a tegnapi kereskedésben az euróval szemben, 304,5 forintnál zárt a kurzus. Jól tartja magát a hazai fizetőeszköz, közel van már a háromhavi csúcsához.
- Az EUR/USD piacán nincsenek nagyobb mozgások mostanában, a tegnapi kereskedésben mérsékelt dollárgyengülést láthattunk. Janet Yellen Fed elnök megerősítette, hogy későbbre tolódhat az első kamatemelés, így a dollár gyengülése nem okozott meglepetést. A következő szint 1,144-nél található.
- A keddi 25 bázispontos török kamatvágás óta stabilan gyengül a líra. A dollárral szemben már 2,49- nél jár az árfolyam, és hamarosan elérheti az ellenállást jelentő 2,51-es legutóbbi lokális maximumát. A török alapkamat jelenleg 7,5%-on áll, de a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy 25 bázispontnál nagyobb csökkentésre lett volna szükség a gazdasági növekedés támogatása érdekében.

Távol-Kelet
- A Nikkei 1,1%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index 1,7%-ot emelkedett.
- Kínában kibővítették a kisvállalatokat segítő adókedvezményt. Eddig a 100 ezer jüan jövedelem alatti vállaltok élvezhették a 20%-kal kisebb adóterhet, amit most 200 ezer jüanra (32 ezer USD) emelték meg a határt.
- A munkavállalókat terhelő adót is csökkentették Kínában 1 százalékponttal, mivel a munkanélküliségi járulékot 3%-ról 2%-ra vágták vissza. Az infrastruktúra fejlesztéseket is felgyorsítják, ami támogathatja a kínai gazdasági növekedést.
- A most bejelentett fiskális intézkedéseken túl további stimulusokban is bízik a piac.
- Japánban várhatóan 2 évről 3 évre tolják ki azt az időhorizontot, amelyen belül a jegybank el kívánja érni a 2%-os inflációs célt, reagálva a mostani egyszeri hatásoknak tulajdonítható alacsony inflációs adatokra.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős indexek minimális pluszban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX minimális mínuszban volt. EUR/HUF (napi felbontás)

Vállalati hírek
- A Magyar Telekom tegnap zárás után közzétett IV. negyedéves eredményéből kiolvasható, hogy az alaptevékenység a vártnak megfelelően alakult. A nettó profit az adók miatt meghaladta az általunk vártat, ugyanakkor elmaradt a piaci konszenzustól. Az eredménybővülés oka, hogy a cég a tavalyinál jóval alacsonyabb összeget fizetett ki végkielégítésekre. Az árbevétel minimálisan meghaladta az általunk vártat, ami a mobilinternet és a mobil készülékértékesítési bevételek emelkedésének volt köszönhető. A rezsicsökkentés miatt jelentősen visszaesett energia üzletág bevétele. Az EBITDA a vártnak megfelelően alakult. Kedvező képet vázolt a társaság a jövőre vonatkozóan, 0-3% közötti árbevétel növekedésre számít beleértve a GTS konszolidációját is. Az EBITDA 0-3% közötti mértékben csökkenhet, mivel további 8 milliárd forintos végkielégítés várható, és nyomás nehezedhet a külföldi operációra is. A cég 105 milliárd forintot költ beruházásokra, ebből 13 milliárdot tesz ki a GTS Hungary 100%-os tulajdonrészének Deutsche Telekomtól történő megvásárlása, melyet tegnap jelentett be a cég. A beruházásokra szánt összeg magasabb a vártnál. Összességében elmondható, hogy jó évre számít 2015-ben a vállalat. A menedzsment bejelentette, hogy a 2015-ös évi eredmény után ismét fizetne osztalékot, részvényenként legalább 15 forint várható. A bejelentés pozitív meglepetés volt, azok után, hogy két évig (2013 és 2014) nem fizetnek osztalékot.
- Legújabb angol nyelvű elemzésünkben az osztalékról szóló bejelentés és a kockázatmentes hozam csökkenése miatt a korábbi 325 forintról 400 forintra emeltük Magyar Telekom célárunkat. Ajánlásunkat Csökkentésről Tartásra módosítottuk.

A Bayer a várt 10,7 milliárd eurós árbevétellel szemben 11 milliárd eurót ért el a negyedik negyedévben. A különleges tételek nélküli EBITDA eredmény 1,86 milliárd euró lett, elmaradva az 1,96 milliárd eurós várakozástól, de még így is 4,4%-os emelkedésnek felel meg. Az idei évre vonatkozóan további árbevétel növekedésre számítanak, így 46 milliárd euró körül alakulhat a csoportszintű árbevétel, ami 9%-os növekedésnek felel meg. 2015-ben az egészségügyi szegmensben 23 milliárd euró körüli árbevételre számítanak. A speciális tételek nélküli EBITDA 13-17%-kal növekedhet idén, azonban 700 millió euró körüli speciális tétel merülhet fel részben a Material Science üzletág leválasztása, részben pedig a tavaly vásárolt üzletágak beintegrálása kapcsán. Az idei évre adott vállalati előrejelzés megfelel a piaci várakozásnak. Az elemzői várakozásoknak megfelelően 2,25 eurós osztalék kifizetést javasolt a menedzsment. A tavalyi évben 2,1 eurós részvényenkénti osztalékot fizettek ki.
 

A Daimler csoporthoz tartozó Mercedes két német egységénél is növeli gyártási kapacitásait a megnövekedett kereslet miatt, ami pozitív hír.
Az Osram új vezérigazgatója, Olaf Berlien tegnap interjút adott az Frankfurter Allgemeine Zeitung-nak, ahol arról beszélt, hogy megemelik a kutatás-fejlesztésre szánt összeget, és nem terveznek további létszámleépítéseket.
A Volkswagen csoporthoz tartozó Skoda a következő három évben szeretné megduplázni eladásait Észak-Afrikában, így az értékesítések 30.000 darabra emelkedhetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.