BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra sincs görög egyezség

Továbbra sincs görög egyezség, miközben a jövő hét végére kifut a jelenlegi finanszírozási program. Igaz, ebben a hónapban, 24-én csak kamatfizetési kötelezettség van már hátra majdnem 600 millió euró értékben, amely valószínűleg könnyen teljesíthető, de márciusban összesen több mint 6 milliárd euró értékű kötvényt kell megújítani, vagy kifizetni. Ehhez nagyon kellene az utolsó, 7 milliárd eurós részlet a trojkától, s akkor még nem beszéltünk az április-június közötti, havi mintegy 3 milliárd euró lejáratokról - olvasható az Erste elemzésében.

Továbbra sincs egyezség, a görögök még fél évre sem hajlandók tartani a jelenlegi szigort, hogy azalatt valami tartós megoldást tudjanak kidolgozni a felek. Ez nem tűnik valami rugalmas megoldásnak, és a piacok nem is szeretik az ilyen jellegű rugalmatlanságot. Így az athéni tőzsde újra nagyot zuhant, miközben a német tőzsde is dél felé kacsingat.

Itthon Putyin látogatásától visszhangos a sajtó és zsúfoltak az utak. Valószínűleg valamiféle gázszállítási szerződést fognak kötni, amelyet a délután öt órakor tartandó sajtótájékoztatón jelentenek be. Ugyan a Mol gáz üzletágát érintheti az üzlet, ennek ellenére nem számítunk jelentős hatásra. A BUX–ra nézve továbbra is lefelé való mozgásra számítunk, amelynek a 200 napos mozgóátlag szabhat gátat 17 755 pontnál.

Nemzetközi hírek
USA

- Amerika tegnap zárva volt, így elmozdulást nem láthattunk az árfolyamokban.
- Az Apple tárgyalásokat folytat a kínai hitel- és bankkártya üzemeltető UnionPay társasággal azzal kapcsolatban, hogy használhassa az Apple Pay fizetési rendszerét az ázsiai országban. A kínai kormány a források szerint egyelőre nem avatkozott bele az egyeztetésekbe, amiben szerepe lehetett az Alibaba-val kötött októberi megállapodásnak is. Az amerikai kártyatársaságok a 2%-os kártyahasználati díjból 0,15%-ot adnak vissza az Apple-nek a hírek szerint. Kínában ekkora díjra biztosan nem számíthat a cég, mivel 0,38-1,25% között szóródik a díj, amiből 70% a kártyakibocsátót, 20% a lebonyolító bankot, 10% pedig az UnionPay-t illeti.
- A clevelandi Fed-elnök, Loretta Mester szerint júniusban már el lehetne kezdeni a kamatemelést a tengerentúlon, ezzel újabb támogatót nyert a monetáris szigorításra berendezkedő tanácstagok gyülekezete.

Európa
- A DAX 0,37%-ot, a CAC40 0,15%-ot, a FTSE100 0,24%-ot csökkent.
- Tegnap sem sikerült megállapodniuk az európai uniós pénzügyminisztereknek a görög programról. A pénzügyminiszterek többsége azt javasolta, hogy átmeneti jelleggel, legfeljebb 6 hónappal hosszabbítsák meg a február végéig érvényben lévő mentőprogramot. Ezt azonban a görög pénzügyminiszter elutasította, mivel ez megszorításokat követelt volna meg, és így nem tudnák teljesíteni politikai vállalásaikat. Egyes információk szerint az egyeztetések pénteken folytatódhatnak.
- A megegyezés hiánya leginkább a görög bankokat érinti hátrányosan, melyekből körülbelül heti 2 milliárd euró értékű betétet vonnak ki, így folyamatosan romlik a görög kereskedelmi bankok likviditása. A betétkivonást leginkább az motiválja, hogy a lakosság egyrészt fél egy bankzárlattól, mint ahogy azt Ciprus esetében láttuk, másrészt pedig tart a drachma újbóli bevezetésének lehetőségétől, mely gyors ütemben veszítené értékét.
- Tegnap éjfélig kellett volna kivonni a nehéztüzérséget Kelet-Ukrajnából, azonban ezt nem teljesítették a felek, sőt Donyeck egyes részein továbbra is tűzharc van, de a térség nagyobb részén betartják a tűzszünetet.
- Az ukrán pénzügyminiszter szerint a 17,5 milliárd dolláros IMF programból 10,8 milliárd dollárt már az első évben le kívánnak hívni. Ez azonban nem számít meglepőnek az államadósság refinanszírozási szükséglete miatt.
- Hétfőn újabb európai szankciók léptek életbe Oroszország ellen, így újabb 14 személy került fel a tiltólistára. Válaszként Oroszország ellenszankciókat helyezett kilátásba.

Olaj, arany
- A WTI árfolyama közel 1%-kal emelkedett a tegnapi kereskedésben, de továbbra sem tudta átlépni az 54 dolláros szintet. A széljáráson a dollár erősödése fordíthat, ugyanis tovább húzódnak a tárgyalások Görögország és az EU között. Az ukrajnai és líbiai háborús helyzet egyelőre mély nyomott nem hagyott a befektetőkben.
- Az arany menekülő eszköz (safe-heaven) szerepe egyelőre várat magára, hiszen érdemi emelkedést nem láthattunk a nemesfém piacán. Ennek ellenére továbbra is úgy gondoljuk, hogy érdemes a vételekben gondolkodni.

Devizák
- Az 1,1420-as szintekről 1,1340-ig süllyedt az EUR/USD árfolyama, amiben a görög tárgyalások megakadásának és az ukrán háborús helyzet folytatódásának van szerepe.
- AZ EUR/HUF kereszt továbbra sem tudja áttörni a 307-es szinteket, de a következő napokban véleményünk szerint sor kerülhet erre, ahogy egyre közelebb kerülünk a jövő hét keddi kamatdöntő ülés időpontjához.
- Az USD/JPY árfolyamában komoly mozgások jöhetnek, miután holnap zárul a jegybank két napos monetáris ülése. A 2%-os inflációs cél elérése egyre távolabb került a legfrissebb inflációs adatok alapján, ráadásul a jegybank nem kíván növelni az eszközvásárlási program szintjén, így amennyiben a célszintben vágás következik be, akkor az a jen erősödésének irányába hatna. Technikai alapon a következő szint a 117-es érték lehet.

Távol-Kelet
- A Nikkei 0,1%-ot csökkent, míg a Hang Seng 0,1%-ot, a Shanghai index pedig 0,7%-ot emelkedett.
- A kínai holdújévet megelőzően ma volt az utolsó teljes kereskedési nap a kínai tőzsdén, ami a következő napokban zárva fog tartani.
- Japán északi részét 6,9-es erősségű földrengés rázta meg ma hajnalban, ami miatt a cunami riadót is elrendelték, de azt később visszavonták.
- A vizsgált 70 kínai városból 69-ben csökkent a lakások ára januárban. A visszaesés az egy évvel korábbi értékhez képest átlagosan 5,1% volt, míg decemberben még csak 4,3%-os átlagos visszaesést mértek. Pekingben 3,2%-os, Shanghaiban 4,2%-os csökkenés volt tapasztalható, mindkettő nagyobb mértékű, mint decemberben. A lakásárak csökkenése azért is negatív, mert ez a szektor adja a kínai GDP 15%-át.
- A japán hozamgörbe rövid és hosszú vége is érezhetően emelkedett mióta múlt héten a BoJ elnöke arról beszélt, hogy az eszközvásárlási program kibővítése káros lenne.
- A dél-koreai jegybank a várakozásoknak megfelelően 2%-on tartotta az alapkamatot.

Határidős piacok
- Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Vállalati hírek
- A JPMorgan véleménye szerint a spanyol bankok hitelállomány növekedése nem fogja tudni ellensúlyozni a spreadek szűkülésének negatív hatását. A nagyobb verseny és az alacsony kockázatmentes hozamok miatt nyomás alá kerülhet a nettó kamatmarzs. A spanyol bankokon belül a jobban diverzifikált nagyszereplőket részesíti előnyben, mint amilyen a Banco Bilbao vagy a Banco Santander.
 
- Egyes elemzői vélemények alapján a Deutsche Bank különválaszthatja kereskedelmi banki tevékenységét a befektetési banki üzletágtól, azonban ha meg is valósul ez a szétválasztás az mindenképpen nehéz lesz. Erre vonatkozó esetleges utalást majd az új stratégiában láthatunk, a jelenlegi fázisban mindössze egy spekulációnak véljük az elképzelést.

- Jól indult az idei év az európai autópiac számára, ugyanis januárban 6,2%-kal több személygépkocsit adtak el, mint egy évvel korábban, összesen kicsivel több, mint 1 millió darabot. A Daimler valósággal szárnyalt a Mercedesnek köszönhetően, mivel 14,8%-os növekedést tudott felmutatni. A BMW sem teljesített rosszul 7,7%-os emelkedésével. A Toyota eladásait a gyenge jen támogatta, az autógyártó 8,5%-kal növelte eladásait. A Volkswagen az átlagnál kisebb, 6,6%-os növekedést tudott felmutatni. Szintén csak visszafogott, 5,8%-os növekedést mutatott fel a Fiat csoport, mely azonban Spanyolországban 45,1%-kal bővült. A csoporton belül a Jeep márka eladásai 164%-kal növekedtek, amiben erős szerepe van a gyenge bázisnak.

- A Raiffeisen több, mint 20 vételi ajánlatot kaphatott a Zuno nevű direkt (online) bankjára, melyet eszközleépítési programjának keretében tervez eladni. A 2010-ben indult bank elsősorban Szlovákiában és Csehországban van jelen. A nagy érdeklődés pozitív az árazás szempontjából.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.