BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fékre lépett Kína

A kínaiak az elmúlt 15 év legalacsonyabb növekedését, 7 százalékot tűztek ki célul. A lépés nem meglepő, hiszen már évek óta arról beszél a piac, hogy a kínai növekedés lassul, és mindenki azon spekulál, hogy puha vagy kemény landolásra lehet-e számítani.

A tavalyi 7,5 százalékos célt követően az idei 7 százalék a puha landolás hívőket erősíti, és ez ilyen szempontból jó. Azt is kifejezte a kínai kormány, hogy mindent megtesznek a reformok továbbviteléért és a korrupció visszaszorításáért. Mindezek ellenére kisebb csökkenést láthattunk az ázsiai piacokon.

Ma várjuk az EKB-tól a részleteket a QE-vel kapcsolatban, miközben azt gondoljuk, hogy az alapkamathoz nem fognak nyúlni a döntéshozók. A DAX tegnap huszáros vágással kezdte el ledolgozni az előző napi nagyobb esését, ahogy a rövid indikátorok vételi jelzést adtak. Azaz a bika továbbra is erős, miközben bizonyos mutatók szerint a DAX-nak egy ideje korrigálnia kellene a néhány hónap alatt bekövetkezett, több tíz százalékos felértékelődést követően.

Tegnap a BUX egy doji gyertyát hozott össze a 200 napos mozgóátlag felett egy kicsivel. Innen enyhe további emelkedésre számítunk a mai napon. A DAX esetében is újabb emelkedés, újabb csúcs van kinézőben.

USA

Rossz hangulatban indult a kereskedés a tengerentúlon, de a kezdeti esést követően már javult a hangulat, ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy az indexek pluszba kapaszkodjanak (Dow -0,58%, Nasdaq -0,26%, S&P500 -0,42%). Az ADP tegnap közölte a tegnapi munkaerő-piaci adatokat, amely csalódást okozott a befektetőknek. Februárban 212 ezerrel bővült az álláshelyek száma, miközben a piac 219 ezerre számított, viszont a januári értéket 213 ezer főről 250 ezerre módosították.

Charles Evans, a chicagói Fed elnöke tegnap azt mondta, hogy a jegybanknak nem kellene sietnie a kamatemeléssel, amíg nem látható biztosan, hogy az infláció eléri a kitűzött 2%-os célt. Evans már korábban is azt nyilatkozta, hogy a Fed-nek csak jövő év elején kellene kamatot emelnie.

Az amerikai jegybank tegnap publikálta a Bézs Könyvet, amelyben azt lehetett olvasni, hogy Boston, Cleveland és Chicago államokban gyengélkedtek a feldolgozóipari vállalatok, illetve Texas és Kalifornia területén a mezőgazdasági ágazatok is küszködtek az erős dollárnak köszönhető gyenge export miatt. Az alacsony olajáraknak köszönhetően az olajkitermelés is visszaesést mutatott. A legtöbb körzetben stagnáltak az árak.

Az ISM szolgáltatóipari index a januári 56,7 pontról a várt kisebb esés helyett 56,9 pontra emelkedett. A Fed 12 körzetének felénél volt mérsékelt növekedés az elmúlt időszakban, a többi körzetben pedig csak lassú növekedés volt jellemző. A Markit által közölt szolgáltatóipari beszerzési menedzser index 57 pontról 57,1 pontra emelkedett februárban.

A Bloomberg értesülései szerint az Apple kénytelen lesz elhalasztani a nagyobb kijelzővel ellátott iPad piacra dobását, ugyanis a készülékhez szükséges panelek gyártása jóval lassabban halad, mint ahogy Tim Cook várta. Az Alibaba betette lábát Amerikába a felhő alapú szolgáltatások terén, ugyanis az Aliyun Cloud Computing névre keresztelt részleg adatközpontot nyit a Szilícium-völgyben.

Európa

A DAX és a CAC 40 index 1%-os emelkedése mellett a FTSE 100 index csupán 0,5%-kal került feljebb a tegnapi kereskedésben. A vártnál kedvezőbb német kiskereskedelmi adatok mellett a befektetők a mai EKB ülés miatt nyomkodhatták a vételi gombokat. A várakozások szerint a testület véglegesíti az európai QE program részleteit, és elindulhat a 60 milliárd eurós vásárlási program. A piac további vágást egyelőre nem vár az irányadó rátában.

Olaj, arany

A WTI kiugrott, és ma reggel 51,75 dollár volt. Az emelkedés annak ellenére történt, hogy 10,3 millió hordóval nőtt az amerikai készletállomány, viszont az amerikai kínálatnövekedés lassult: a termelés 39 ezer hordóval napi 9,32 millió hordóra nőtt, ami 1983 óta a legmagasabb. A piac előrevetíti, hogy a mostani árszint csökkenteni fogja a kibocsátást, így a WTI árának növekednie kell a jövőben.

Az arany viszont visszahullott a támasznak tekinthető 1.200 dolláros árszintre. A piac a holnapi munkanélküliségi adatra figyel leginkább, ami ha erős lesz, valószínűleg csökkenti az arany árát, mivel a befektetők inkább a részvények felé fordulnak, és a Fed is hajlandó lesz előbb kamatot emelni. Tegnap rekorderősségre emelkedett a dollár árfolyama is, ami szintén negatívan hatott az aranyra.

Devizák

A vártnál gyengébb munkaerő-piaci adatok ellenére nagyot erősödött tegnap a dollár az euróval szemben, és az 1,11-es támasz törésével 11 éves mélypontra süllyedt az EUR/USD kurzusa. A dollárerősödés múlt héten indult újra, az 1,135-ös szintről pattan le a kurzus, és a reggeli órákban 1,104-ig esett az devizapár.

A lengyel jegybank tegnap kamatot vágott, 50 bázisponttal 1,5%-ra csökkentette az irányadó rátát. Az EUR/PLN árfolyama 4,181-ig emelkedett, amelyet nagy zuhanás követett, miután a jegybank bejelentette, hogy nem folytatják a kamatvágásokat. Az árfolyam 4,13-nál is járt, végül 4,147-nél fejezte be a napot.

A kanadai jegybank is kamatdöntő ülést tartott tegnap, és a várakozásoknak megfelelően nem változtattak a 0,75%-os irányadó rátán. A döntés után az euróval és a dollárral szemben is erősödött a kanadai fizetőeszköz.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,3%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 1,2%-ot, a Shanghai index pedig 1,1%-ot zuhant. A Kínai Népi Gyűlésen több témakörben is döntést hoztak. Például hivatalosan is 7% körüli növekedési célt határoztak meg 2015-re. Ez lassabb, mint a 2014-es 7,5%-os növekedés, azonban megfelel a várakozásoknak, és összhangban van az eddigi kommunikációval is. A 7%-os cél a legalacsonyabb az elmúlt 11 év alatt. A hivatalos kommunikációban a minőséget hangsúlyozzák a mennyiség helyett.

A GDP-vel párhuzamosan a külkereskedelemtől várt növekedési ütemet is csökkentették. Ebben már csak 6%-os növekedést várnak, szemben a tavalyi 7,5%-kal. Két nagyszabású infrastruktúra fejlesztési projekt elindításáról is döntöttek összesen 255 milliárd dollár értékben. Ennek felét vasútfejlesztésre, másik felét pedig vízprojektekre költik. A vasútfejlesztéssel is igyekeznek a külkereskedelmet támogatni. Ennek fontos része az új selyemút, ami egy Európába irányuló vasúti összeköttetés lesz majd az áruk gyorsabb szállítása érdekében.

A kínai kormány új célkitűzései között szerepel az energiaintenzitás 3,1%-os csökkentése az idei évben. Ez a mutató azt mutatja meg, hogy mennyi energiára van szükség egy egységnyi GDP előállításához. Azonban a teljes energiafelhasználás várhatóan még tovább fog növekedni a GDP növekedés miatt. A program fontos része a széntüzelésű erőművek visszaszorítása. Kínában az idei évben 10%-kal növelik a katonai kiadásokat, ami GDP arányosan is növekvő költségvetési keretet jelent.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott mind az európai, mind az amerikai határidős piacokon ma reggel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.