BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmasat zuhantak az amerikai indexek

„Hatalmasat” estek az amerikai indexek a kamatemelési várakozások erősödésének okán. Az ok igen egyszerű: ilyenkor a befektetők mindig csak az alternatíva költség emelkedését látják, és így a leértékelődő értékeltségekkel számolnak, amelynek egyenes következménye a „sell” gomb megnyomása.

Ugyanakkor a kamatemelés alapvetően az inflációs folyamatok miatt szokott bekövetkezni. Az infláció pedig határozottan jó a részvénypiacoknak, hiszen segítenek a vállalatoknak jelentős mértékben növelni a profitjukat. Persze ez általában később, jó pár, vagy akár több hónappal a kamatemelés után látható. Sőt, még az is bekövetkezhet, hogy a jegybank túllő a célon, és a kamatemeléssel túlságosan visszahűti a gazdaságot. Így jobb ilyen esetben a profitot realizálni.

Így a tegnapi „jelentős” amerikai esés csak részben hatotta meg az ázsiai és európai piacokat. Pedig Ázsiában a kínai gazdaságról megint a lassulás jeleit mutató adatokat láthattunk, a 6,8 százalékos ipari termelés formájában. A DAX pedig a tegnapi napközbeni jelentős esést követően a kereskedés végére egész jelentős emelkedést tudott felmutatni a mélypontról. Ez az emelkedés folytatódhat a mai napon. Persze ne menjünk el a figyelmeztető jelek mellett. A tegnapelőtti moderált esésből végül a pozitívtartományban zárt az index. Tegnap, méretes zuhanásból állt fel a DAX, amelyet a 10 napos (!!!) mozgóátlag fordított meg! Vagyis még mindig megvesznek minden esést a befektetők, de egyre fogy az erejük. Így nem árt az óvatosság középtávon.

Itthon tegnap, még ha csak kis mértékben is, de tovább emelkedett a BUX. Az OTP megerősítette a 4.500 forintos szint áttörését. Elnézve a technikai képet, nem lepődnénk meg, ha a mai napon csökkenést látnánk Budapesten.

USA

Meglehetősen rossz volt a hangulat a tengerentúlon, közel 2%-ot estek a vezető indexek, így az idei emelkedésből már szinte semmi sem maradt (Dow -1,85%, Nasdaq -1,67%, S&P500 -1,7%). A makrogazdasági naptár üres volt tegnap, ennek ellenére nagy mozgások voltak a börzéken. A negatív hangulatot a kamatemelési félelmekkel kapcsolatos spekulációk határozták meg, de az erős dollár és a csökkenő olajárnak köszönhetően gyengén teljesítő energiaszektor is lefelé nyomta az árfolyamokat. A General Mills 7%-kal 44 centre emelte meg a negyedéves osztalék mértékét, amit május elsejéén fog kifizetni a cég. A Google bejelentette, hogy pénzügyi vezetője hamarosan nyugdíjba megy, és már gőzerővel keresik az utódját.

Európa

Eladói nyomás alá kerültek az európai piacok tegnap. A DAX index 0,7%-ot, a CAC40 index 1,12%- ot, míg a FTSE 100 index 2,5%-ot esett. Az euró zóna pénzügyminiszterei 315 milliárd eurós beruházási csomagról állapodtak meg, amely 4 évig tart majd. A spanyol, német, és francia kormány a nemzeti fejlesztési bankokon keresztül támogatni fogja a projekteket, míg Olaszországban a kormány maga járulhat hozzá 8 milliárd euróval a beruházásokhoz. Mario Draghi 9 órakor tartandó beszéde mellett brit ipari termelési adat érkezik majd. Természetesen a görög tárgyalásokkal kapcsolatos információk sem lesznek elhanyagolhatóak.

Olaj, arany

A WTI ára ma reggel 48,8 dollárra süllyedt, igaz korábban ennél mélyebben állt a kurzus. A kereskedők alapvetően a WTI-Brent különbség csökkenésére számítanak, miután a különbség egy hete éves maximumára nőtt. Az erős dollár hozzájárult tegnap mindkét iránymutató olajár csökkenéséhez, de különösen a Brent süllyedt, így a rés szűkült a két termék között. A hírek szerint a kínai import gyengült, ami segítette az árcsökkenést.

Az arany 1.164 dolláron stagnált. A piac számít arra, hogy ezeken a szinteken beerősödik a fizikai kereslet az arany iránt, ami ellensúlyozza az erős amerikai gazdasági hírek és a szárnyaló dollár hatását. A Fed egy alelnöke szerint a korai kamatemelés veszélyezteti a gazdasági fellendülést, így egyelőre a Fed inkább kivár az emeléssel.

Devizák

Nagy mozgások voltak tegnap a részvénypiacokon, a dollár látványosan erősödött tovább. Az EUR/USD kurzusa már 12 éves mélyponton jár, miután tegnap 1,085-ről 1,069-ig esett a kurzus, az 1,076-os támasz sem tudta megállítani a lejtmenetet. A következő megálló 1,05-nél húzódik.
A forint a többi régiós devizánál is erőteljesebben gyengült tegnap. A megjelent inflációs adat azt mutatja, hogy folytatódhat a kamatvágás, a legutóbbi kamatdöntő ülésen a márciusi inflációs jelentéshez kötötte a jegybank az alapkamat további alakulását. A dollárral szemben 13 éve nem látott szintre gyengült a forint, a reggeli kereskedésben már 288 forint felett is járt az árfolyam. Az euróval szemben is látványos volt a gyengülés 307,6-ig emelkedett az árfolyam.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,3%-ot, a Shanghai index 0,1%-ot emelkedett, míg a Hang Seng index 0,6%-ot csökkent. A kínai kiskereskedelmi forgalom az év első két hónapjában 10,7%-kal emelkedett, ami elmaradt a 11,7%-os várt növekedéstől. Az ipari termelés 6,8%-kal növekedett év/év alapon, míg a várakozás 7,8%-os bővülés volt. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy a tegnap megjelent inflációhoz hasonlóan ezeket a számokat is torzítja a kínai újév.

Az első két hónapban 16,7%-kal estek vissza az ingatlaneladások. A két hónap során 498,3 milliárd jüan, vagyis 79,6 milliárd dollár értékben értékesítettek ingatlant. Az ingatlanpiaci visszaesés a GDP- re is negatív hatást gyakorolhat.

Japánban a gépek rendelésállománya 1,7%-kal esett vissza decemberhez képest, ami kisebb mértékű csökkenés, mint amire a piac számított, ugyanis a várakozások 4,1%-os visszaesést valószínűsítettek. Piaci vélemények szerint 140-es USDJPY árfolyam lenne szükséges ahhoz, hogy a BoJ elérhesse 2%-os inflációs célját.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.