BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kardcsörgetés mellett jöhet korrekció

Azon túlmenően, hogy mind az oroszok, mind a NATO csörgeti a kardot (ami aggodalommal tölthet el bennünket), illetve Schauble arról beszél, hogy a görögök gyakorlatilag kiírták magukat az EU-ból, szinte már nem is tűnik hírnek, hogy ma a Fed véleményével leszünk gazdagabbak.

Mindenki feszült figyelemmel figyeli majd a kamatdöntő ülés utáni kommentárt, hogy kiszűrje belőle az első kamatemelés időpontját. Habár az FRA-k, azaz a piac szerint szeptemberre várható az első kamatemelés. Szerintünk ez akár a jövő év elejére is átcsúszhat. Ha netán tényleg ezt lehetne kiolvasni a kommentárból, akkor az valószínűleg dollárgyengüléssel járna a dollár elmúlt napokban látott őrült erősödése után. Egy ilyen forgatókönyv az európai részvényeknek sem segítene, habár ez már csak holnapra tolódna, hiszen a Fed ma este 7 óra körül fog megszólalni.

A DAX index a tegnapi jelentős árfolyamcsökkenés után a nap elején megpróbálkozhat a korrekcióval, annál is inkább, mert a második szökési résig csökkent az árfolyam, amely támaszként szolgál, de van egy olyan érzésünk, hogy ez a szint el fog törni a közeljövőben. Így a mai napra kis csökkenést szavazunk az indexnek, és a BUX esetében is újra kisebb csökkenésre számítunk.

USA

Nem volt túl izgalmas a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, az indexek eséssel indították a napot, majd emelkedéssel folytatták egészen zárásig, de csak a Nasdaq tudott minimális pluszban zárni (Dow -0,71%, Nasdaq 0,15%, S&P500 -0,35%). A vártnál lényegesen gyengébb lakáspiaci adat érkezett a tengerentúlról. A lakásépítések száma februárban 17%-kal esett vissza, miközben az elemzők csak 2,4%-os mínuszra számítottak. A gyenge adat leginkább a hideg téllel magyarázható.

A ma esti órákban (hazai idő szerint 19 órakor), ér véget a Fed két napig tartó kamatdöntő ülése. A befektetők árgus szemekkel fogják figyelni ezt a fontos eseményt, hiszen kiderülhet, hogy a jegybankárok közlemények tartalmaz-e új információkat a kamatemelés időzítésével kapcsolatban. Janet Yellen Fed elnök már korábban hangsúlyozta, hogy a kamatemelés előtt a jegybank változtatni fog a kommunikációján. A piac széleskörű véleménye most az, hogy a jegybank elhagyja a „türelmes” jelzőt” a közleményből.

A mai záróárak mellett alakul át a Dow Jones index. Az AT&T kiesése mellett a Visa papírjainak súlya is csökken a 4:1 arányú részvényfeldarabolás miatt, továbbá bekerül az indexbe az Apple. Érdemi árfolyamhatásra csak a Visa-nál számítunk. A nagy verseny és az erős dollár miatt az Oracle eredménye 3%-kal lett kisebb, mint tavaly ilyenkor.

A bevételek kismértékben tudtak növekedni 9,33 milliárd dollárra, miközben az elemzők 9,46 milliárdos értékre számítottak. A cég ennek ellenére 3 centtel 15 centre emelte a negyedéves osztalék mértékét.
16,5%-ot emelkedett a Quiksilver részvényeinek árfolyama, miután a vártnál kisebb veszteséget szenvedett el a cég első negyedéves gyorsjelentése során. A 11 centes részvényenkénti veszteség 2 centtel kevesebb, mint a prognózis és a bázisidőszak. A bevételek 394,9 millió dollárról 340,9 millió dollárra estek. A folyó negyedévben hasonló bevételre és a bruttó fedezeti szint csökkenésére számít a menedzsment.

Európa

A brit piac állta a legjobban a sarat tegnap, miután 0,5%-os pluszban zárt az FTSE 100 index. A CAC 40 index ezzel szemben 0,65%-ot, míg a DAX index 4,55%-ot esett. Vlagyimir Putyin hatnapos hadgyakorlatot rendelt el a Krím-félsziget bekebelezésének egyéves évfordulójára való tekintettel. A mozgósítás az északi flottát és a nyugati körzet katonai és légi egységeit érinti. Amerika mindeközben páncélozott járműveket küld Európába, hogy világossá tegye elköteleződését a NATO szövetségesei felé.

A csütörtöki uniós csúcstalálkozó előtt azzal riogatnak a görögök, hogy nem hajlandóak a reformcsomag megújítására. Az euró zónás pénzügyminiszterek szerint hamarosan kifut a pénzből és az időből is Görögország, így nem túl szerencsés az időt húzni. Az euró zóna külkereskedelmi mérlege mellett a legutóbbi brit kamatdöntő ülés jegyzőkönyve érkezik a mai napon.

Olaj, arany

A WTI már a hetedik napja esik, ma reggel 42,6 dollárra zuhant a kurzus. A becslések szerint az USA nyersolaj készlete 4,4 millió hordóval nőtt 453,3 millió hordóra, ami természetesen újabb rekord 1929 óta. A piac tart emellett attól, hogy júniusban döntés születik az iráni szankciók feloldásáról, ami ismételten fél és egymillió hordó közötti olaj piacra dobását jelenti naponta. Líbiában a lázadó kormány is elkezdte a kitermelt nyersolajat árusítani, míg az ország termelése ismét emelkedni tudott köszönhetően néhány, a nem hivatalos kormány fennhatósága alatt lévő mező újraindításának.

Az arany ára is jelentős zuhanást szenvedett egészen 1.146 dollárig, ami három havi mélypontot jelent. A piac továbbra is aggódik az emelkedő USA kamatlábakt miatt A Fed ma este ülést tart. A piac iránymutatást vár a kamatok alakulására vonatkozóan, bár az jelzésértékű, hogy a fedezeti alapok menekülnek a long arany pozíciókból. Az ETP-kben lévő arany mennyisége is az idei mélypontjára, 1.636 tonnára esett.

Devizák

A hazai fizetőeszköz minimálisan gyengült a tegnapi kereskedésben az euróval szemben. Az EUR/HUF árfolyam 303,7-ig kapaszkodott vissza, amelyet további mérsékelt emelkedés követhet 304,1 forintig. A Fed ülés előtt nem volt nagy mozgás az EUR/USD devizapárban. Minimális dollárgyengülést láthattunk, az árfolyam 1,065-ig is felszúrt, ahonnan 1,059-ig korrigált vissza zárásra. A török jegybank tegnap nem változtatott az irányadó rátáján, maradt 7,5%-on az alapkamat, ez pedig egybevág a piaci várakozásokkal. A líra nem reagált érdemben a bejelentésre.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng 1,2%-ot, a Shanghai index átlag fölötti forgalom mellett 1,7%-ot emelkedett. A kínai újépítésű ingatlanok árai 6 hónapja folyamatosan csökkennek. Februárban az ingatlanárak 5,7%-kal maradtak el a tavaly februári értékhez képest, miközben januárban csak 5,1% volt az év/év alapú csökkenés. Az ingatlanpiac helyzete azért is kulcsfontosságú, mert a szektor nagyságrendileg 15%-kal járul hozzá a kínai GDP-hez. Az újépítésű ingatlanok esetében a vizsgált 70 városból 66-ban csökkentek az ingatlanárak az előző hónaphoz képest.

A gyenge ingatlanpiaci adat újabb spekulációt indított el a kínai lazítást illetően, melynek hatására elsősorban a pénzügyi szektorba tartozó részvények emelkedtek.
Februárban lassult a japán export, de még így is felülmúlta a várakozásokat. Az export 2,4%-kal növekedett, miközben a várakozás csak 0,3% volt. A januári 17%-os bővülést ugyanakkor nem sikerült megismételni, bár abban egyszeri tételek játszottak szerepet. A meglepően jó exporthoz meglehetősen gyenge import társult, ugyanis a várt 3,2%-os növekedéssel szemben 3,6%-os csökkenést láthattunk.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodik az amerikai és az európai határidős piacokon is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.