BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kímélték a lengyel bankokat a frankhitelesek megmentésénél

A több mint félmillió lengyel frankhiteles mintegy 20 százaléka járhat jól azzal a törvénnyel, amelyet szerda este fogadott el a parlament alsóháza. A kormányzó Polgári Platform (PO) javaslata szerint azok válthatják złotyra a hitelüket, akik csak egy ingatlannal rendelkeznek, és ha az lakás, akkor nem nagyobb 100 négyzetméternél, ha családi ház, akkor 150-nél. A hiteleket az aktuális árfolyamon váltják át, utána a bankok kiszámolják az összeget a felvételkori árfolyamon is, és a különbség 90 százalékát levonják a hitelből. Először azok élhetnek a lehetőséggel, akiknél a hitelfedezeti arány 120 százaléknál magasabb, később ez 80 százalékig csökken. A PO úgy számolt, hogy a bankoknak 9,5 milliárd złotyba (2,3 milliárd euró) kerül majd az egész, de a javaslatukban 50 százalékos leírás szerepelt; a Reuters számításai szerint az elfogadott verzió miatt 19 milliárd złoty körüli veszteséggel kell számolni (a módosítást a baloldali SLD vitte keresztül). A vártnál nagyobb leírás hírére 6–14 százalék közti mértékben esett a lengyel bankok árfolyama.

A mentőakció az egyik fő téma az októberi parlamenti választások előtt, miután a frankhitelek összege (144 milliárd złoty) eléri a lengyel GDP mintegy 8 százalékát. A törvényt még el kell fogadnia a szenátusnak, utána pedig alá kell írnia az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával megválasztott köztársasági elnöknek, Andrzej Dudának, aki azzal kampányolt, hogy az összes frankhitelt át kell váltani a felvételkor érvényes árfolyamon.

Az egész tervet kezdettől fogva ellenezte a jegybank, legutóbb a múlt héten közzétett stabilitási jelentésben fejtette ki, hogy a lengyel bankrendszer stabilitását, a magyarországitól eltérően, nem veszélyeztetik a frankhitelek. Marek Belka jegybanki kormányzó júliusban a parlamentben tartott beszédében kiemelte: nem kellene a bankokat belekeverni a választási kampányba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.