BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drasztikusan csökkenhetnek a nyugdíjak

Egyre kisebb nyugdíjat tud majd fizetni az állam az NN Biztosító számításai szerint. Ma Magyarországon az átlagos induló nyugdíjak az átlagkeresetek 83,3 százalékát teszik ki, 2030-ra viszont a helyettesítési ráta 76, 2050-re pedig 65,5 százalékosra csökken majd. Ez azt jelenti, hogy egy manapság átlagosnak számító, 132 ezer forintos induló nyugdíj jelen értéken számolva 2050-ben már csak 102 ezer forint lesz.

A népességen belül egyre nő az idősek aránya, az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2060-ban már csupán két munkaképes korú, 15–64 éves ember jut majd egy 65 év fölöttire – mondta Cornelia Coman, az NN vezérigazgatója. A várható élettartam is nőni fog, a 2011 után született gyerekek harmada megélheti a 100. életévét, a 80 évesnél idősebbek aránya pedig a duplájára nő. A szendvicsgenerációra, vagyis a 30–60 éves korosztályra pedig, amely egyszerre neveli a gyerekeit, és támogatja az idős szüleit, a jelenleginél is nagyobb terhek hárulnak majd.

Ebben a helyzeten az öngondoskodás, a nyugdíjasévekre való felkészülés még fontosabbá válik. A legalább 120 ezer forintos nettó jövedelemből élők 6 százalékának van nyugdíjbiztosítása. Ez alacsony arány, de jónak számít a mostani nyugdíjasokhoz képest, akiknek mindössze 2 százaléka rendelkezik az állami nyugdíj mellett kiegészítő forrással.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.