BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fogy az állampapír az alapokból

Rekordszinten áll a hazai befektetési alapok állománya, októberben több mint 5700 milliárd forintot kezeltek ilyen konstrukciókban az alapkezelők, ebből nem egészen 400 milliárd forintnyit zárt végű alapban.

Az 5300 milliárd forint fölötti vagyont kezelő nyílt végű alapoknál befektetett eszközök aránya folyamatosan változik, a magyar állampapíroké például csökkent az utóbbi hónapokban. A jegybank friss adatai szerint októberben 1290 milliárd alatt volt már a volumen, ez több mint 5 százalékos visszaesés az év közepe óta. Az államkötvényeket még tartják az alapkezelők, a kincstárjegyek volumene viszont az év eleje óta 30 százalékot esett, aminek több oka is lehet.

Az egyik az, hogy a rövid lejáratú állampapírokat tartó kötvényalapokból és pénzpiaci alapokból már hónapok óta kifelé áramlik a pénz. Ezek állománya 2014 első hónapjaiban tetőzött, azóta a pénzpiaci alapok körülbelül 300 milliárd, a kötvényalapok pedig 70 milliárd forintot veszítettek.

Szintén csökkentheti az állampapír-mennyiséget az alapokban, hogy folyamatosan járnak le azok a lakossági állampapírok, amelyekhez tavaly nyáron a másodpiacon még hozzáfértek az intézmények. A befektetési alapoknak pedig az alacsony kamatok miatt nem feltétlenül éri meg intézményi papírokkal pótolni ezeket. Mivel az állampapírokat tartó alapokból főleg a kisbefektetők veszik ki a pénzt, az Államadósság Kezelő Központ azért, hogy visszahozza a lakossági befektetőket, nemrég szélesítette a Féléves Kincstárjegy forgalmazói körét.

Rövid állampapírok helyett egyrészt hazai részvényeket, másrészt hazai egyéb eszközöket, például ingatlanokat, bankszámlapénzt tartanak az alapok. A hazai részvények állománya október végén meghaladta a 77 milliárd forintot, ami a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítása óta rekordösszegnek számít. A külföldi értékpapírok volumene is ismét nőtt az utóbbi időszakban, és október végén megközelítette a 840 milliárd forintot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.