BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kombinációs játék jutalékkal

Bőkezűen fizeti az állam a jutalékot a bankoknak a lakossági állampapírok után, és ennek meg is lett az eredménye. A kombinált megtakarítási ajánlatok között megjelentek az olyan konstrukciók, amelyekben a hitelintézetek akkor is kiemelkedő kamatot fizetnek a bankbetétre, ha az ügyfél nem a pénzügyi csoport valamelyik másik termékét, hanem lakossági állampapírt vásárol.

A CIB például 3,5 százalékos kamatot fizet a két hónapos betétre, ha az ügyfele legalább kétszer akkora értékben valamilyen értékpapírt is vásárol mellé. Utóbbi lehet persze a csoport alapkezelőjének vagy pedig az anyacéghez tartozó Eurizonnak az alapja is, de akár Kamatozó Kincstárjegyet (KKJ), Prémium Magyar Államkötvényt (PMÁK) vagy Bónusz Magyar Államkötvényt (BMÁK) is választhat az ügyfél. Az FHB-nál új pénzre 3, meglévőre 2 százalékos kamat jár két hónapra, ha a befektető a pénz másik felét KKJ-ba teszi.

Hosszú éveken át ilyesmi elképzelhetetlennek tűnt, a bankok és az állam keményen versenyeztek egymással a megtakarításokért, a bankoknak azonban egy ideje már nem kell a friss pénz, az állam viszont továbbra is rendületlenül küzd a kisbefektetők kegyeiért. Ezt pedig a bankok ki is használják, a KKJ-k után például egyszázalékos értékesítési jutalékot tesznek zsebre. Az idén eddig bő két és fél hónap alatt csaknem 438 milliárd forintnyi KKJ-t adtak el, ennek zömét valószínűleg a hitelintézeteknél, amelyek a 4 milliárd forint körüli jutalékukból a jelek szerint szívesen visszacsorgatnak az ügyfeleknek egy keveset akciós betéti kamat formájában.

A hagyományos kombinációk sem vesztek ki persze. Az FHB például a csoportba tartozó Diófa Alapkezelő Magyar Posta Takarék ingatlanalapját is kínálja ilyen formában még magasabb betéti kamattal. Új megtakarításra 4, meglévőre 3 százalékos kamatot fizet az ingatlanalap mellé. A K&H is a csoportba tartozó többi pénzügyi cég termékeit próbálja eladni az akciós betéttel. Az akciós betétet lehet kombinálni befektetési alapokkal és életbiztosításokkal is, a legmagasabb, akár 5,5 százalékos kamat akkor jár, ha zárt végű alapot, illetve zárt végű eszközalapot választ a betét mellé az ügyfél, új pénzt hoz a bankhoz, és a megtakarítás legfeljebb egyharmadát teszi bankbetétbe.

A biztosítói jutalékra az OTP sem mond nemet. A hitelintézet kétféle kombinált megtakarítással akciózik most, az egyiknél a betéti rész mellé a Groupama egyik egyszeri díjas életbiztosítását kell megkötni, a másiknál egy most induló befektetési alapot kell jegyezni. Az OTP egyébként a versenytársaihoz képest alacsony kamatot kínál a betéti részre, még friss pénzre sem fizet többet 2,6-2,7 százaléknál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.