BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot bukhat a H&M

A Hennes & Maurizt árfolyamának mélyrepülésére számítanak az elemzők, miután a svéd társaság nyereségének 40 százalékát elvesztheti az idén.

Nehéz évek elé néz a svéd divatipari óriás, a Hennes & Maurizt. 2020-ra a nyereség 40 százalékos zuhanására számítanak az elemzők, ezzel párhuzamosan pedig a részvények árfolyama is mélyrepülésbe kezdhet. A Morgan Stanley 160 koronás célárfolyamot határozott meg most a H&M részvényeire, ami a jelenlegi árfolyamhoz képest 42 százalékos leértékelődést jelentene. Ennek megfelelően az elemzők alulsúlyozásra javasolják a divatcég papírjait.

A profitabilitás nagymértékben romlott a közelmúltban a vállalatnál. Az egy négyzetméternyi üzletterületre jutó működési eredmény megfeleződött 2007 óta. A 2006/2007-es pénzügyi évében érte el a csúcsát az egységnyi területre jutó nyereség, akkor 10,9 ezer korona működési eredményt könyvelt el a társaság négyzetméterenként. Ez mostanra 5,2 ezerre zuhant.

Ez a cégszintű eredményeken nem hagyott drámai nyomot (sőt, még emelkedett is a profit), mivel közben jelentősen növelte az értékesítési területet a társaság. Az értékesítési terület ilyen mértékű növekedése azonban nem tartható fenn hosszú távon, így törvényszerűencsökken a profit a közeljövőben.

A Morgan Stanley elemzőinek számításai szerint, ha a jelenlegi ütemben folytatódik a profitabilitás romlása, akkor 2020-ra négyzetméterenként 720 koronára eshet a működési eredmény. Ha továbbra is ilyen sebességgel bővíti az üzleteket a társaság, vagyis évente átlagosan 15 százalékkal nő az üzletméret, akkor a Morgan Stanley becslései alapján 2020-ra 40 százalékkal zuhan a profit, 2022-re pedig teljes mértékben eltűnik.
Az elemzők arra emlékeztetnek: láttunk már példát hasonló esetre, egy évtizeddel ezelőtt a Dixons nevű cég ugyanez történt.

A vállalat nyeresége 2001 és 2007 között stagnált, miközben az egy négyzetméterre jutó profit csökkent, a cég pedig dinamikusan növelte az üzleteinek területét. Amikor elérte azt a pontot, hogy a profitabilitás már olyan mértékben esett, amit az üzletméret növelése nem tudott kompenzálni, két éven belül 70 százalékot zuhant a nyereség. Eközben a részvények 90 százalékkal értékelődtek le.

A Morgan Stanley szerint idén még nem, de a következő pár évben az elemzők sorra csökkentik majd a Hennes & Mauritz profitjára vonatkozó várakozásaikat, majd ezzel együtt a célárakat, és leminősítések is következhetnek. A 160 koronás célárat a következő 12–18 hónapban érhetik el a társaság részvényei – vélik a szakértők. A medián célár most 310 korona, ami még a jelenlegi árfolyam felett van. A H&M árfolyama az év eleje óta csaknem 11 százalékot esett, ezzel alulteljesítő volt az európai tőzsdéken. Az átfogó európai index, a Stoxx 600 ugyanezen az időtávon
7 százalékkal értékelődött le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.