BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas lépést tett a kormány a keleti nyitásban

A kínai piacon bocsátott ki devizakötvényt Magyarország, 136,8 millió euró értékben.

A kínai piacon bocsátott ki devizakötvényt Magyarország, több mint kétszeres túljegyzés mellett 1 milliárd jüan, vagyis 136,8 millió euró  értékben - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A miniszter elmondta, hogy a tranzakció illeszkedik a kormány államadósság-kezelési stratégiájába, aminek köszönhetően folyamatosan csökken az adósságra fizetett kamat és az államadósság devizaaránya is. A most kibocsátott jüankötvényből Magyarország az idén lejáró devizaadósság egy részét fogja fedezni, a fennmaradó rész kifizetését a forintpiacról oldja meg az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), tehát tovább csökkenhet az adósság devizaaránya - mondta Varga Mihály.

Magyarország a közép-kelet-európai régióban elsőként bocsátott ki reminbi (RMB) államkötvényt. Az ügylet nemzetközi szinten is jelentős, hiszen a kínai év eleji piaci zavarok után az első jelentősebb, illetve az első nyilvános kibocsátás. Az adósságkezelési stratégiával összhangban az ÁKK a jüan adósságot euró alapúra alakította át.

A kötvénykibocsátást  az ÁKK és a Bank of China készítette elő. A futamidő 3 év, a túljegyzés 2,5-szeres volt. Az államkötvény kamata 6,25 százalék - ismertette Varga Mihály.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.