BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pár éve még senki nem hitte volna, hogy ez megtörténhet - itt a nagy fordulat a befektetésekben

Rekordösszeggel finanszírozzák a háztartások az államot, most először sikerült legyőznie az államnak a bankokat ezen a téren.

Sikerült legyőznie az államnak a bankokat a lakossági megtakarításokért folyó versenyben. Február végén ugyanis a rendszerváltás óta valószínűleg először több pénzt tartottak a háztartások állampapírokban, mint lekötött betétben. Az alacsony – egy százalék körüli – kamatot fizető lekötött betétekben a lakosság csupán 3289,8 milliárd forintot tartott a hónap végén, állampapírban viszont ugyanekkor már 3482,3 milliárd forintja volt. A kisbefektetők az év második hónapjában is boldogan finanszírozták az államadósságot, rekordösszeget, 164,4 milliárd forintnyi friss pénzt költöttek állampapírra. Ezzel januárban és februárban összesen több mint 320 milliárd forintnyi új lakossági megtakarítást szívott fel a magyar állampapírpiac. Ennek döntő része – mintegy 260 milliárd forintnyi azonban rövid állampapír volt, főleg egyéves lejáratú Kamatozó Kincstárjegy vagy pedig Féléves Kincstárjegy.

Egyéb hitelpapírokat nem vásárol a lakosság. A banki kötvények állománya 300 milliárd forint alá süllyedt, az egyéb kötvényeké pedig már csupán 51 milliárd forint volt. Utóbbi kategóriába tartoznak a még meglévő Quaestor-kötvények is, ezek átértékelése viszont még mindig nem történt meg, a volumen csak a tranzakcióknak köszönhetően csökken. A befektetési alapoknál is folytatódott az eladási hullám. Januárban és februárban összesen több mint 93 milliárd – ebből februárban csaknem 57 milliárd – forint értékű befektetési jegyet váltottak vissza a kisbefektetők, a náluk lévő alapok mennyisége így másfél éves mélypontra, 3770 milliárd forintra csökkent. A lakosság a pénzpiaci és a kötvényalapokat már nem tartja elég vonzónak, folyamatosan adja el az ilyen értékpapírokat, helyettük egyebek között ingatlanalapokat vásárol.

A részvénypiac sem keltette fel a kisbefektetők érdeklődését. Az év második hónapjában 2,8 milliárd forintnyi lakossági megtakarítás távozott a budapesti parkettről, ezzel és a mintegy 3,5 milliárd forintos árfolyameséssel a lakosság részvényeinek állománya 317,4 milliárd forintra mérséklődött. A lakosság a bankpapírokban hitt a legkevésbé februárban, 5,6 milliárd forintot vett ki ezekből. A hónap végén 125 milliárd forintot tartott bankrészvényekben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.